Milloren lleugerament els indicadors de soroll a Barcelona

Font: Meritxell Doncel (bcn.cat)
24/03/2014 - 00:00
El 96% dels trams de carrers compleixen amb la capacitat acústica assignada de dia i el 86%, amb la capacitat de nit. Les activitats al voltant de les zones d'oci en horari nocturn i el trànsit durant el dia són les principals fonts de soroll.

Mesures com augmentar l'espai per al vianant a les noves urbanitzacions, fomentar l'ús del transport públic i controlar el nivell acústic de les obres han permès millorar lleugerament els indicadors de soroll a la ciutat de Barcelona, segons les dades que recull el Mapa Estratègic de Soroll elaborat per l'Ajuntament, que actualitza el que es va publicar el 2009.

Els últims cinc anys s'han reduït les zones amb més soroll i cada cop són més les àrees amb nivells acústics més baixos. De fet, ha disminuït la població exposada a nivells superiors als 70 decibels.

Així, el 96% dels trams de carrers compleixen amb la capacitat acústica assignada de dia i el 86%, amb la capacitat de nit. Només Ciutat Vella empitjora els resultats, a causa, sobretot, de la concentració de zones d'oci nocturn.

De fet, les aglomeracions al voltant de les zones d'oci durant la nit i el trànsit durant el dia són les principals fonts de soroll, segons es desprèn d'aquests indicadors.

Al conjunt de la ciutat, però, el 2013 la Guàrdia Urbana va rebre 4.000 trucades menys que el 2012 per queixes ciutadanes relacionades amb el soroll. Només un 13% de les trucades van ser motivades per sorolls dels establiments, un 44% les motivaven les persones a l'espai públic i un 42% els sorolls domèstics.

"Ha baixat el nombre de queixes per soroll gràcies a les millores que s'han dut a terme a la ciutat, però cal tenir en compte que mai desapareixeran completament perquè som una ciutat mediterrània que fa vida al carrer i densament poblada", ha explicat el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers.

Entre aquestes actuacions de millora destaquen la pavimentació amb asfaltat sonoreductor a gairebé tota la xarxa viària renovada, l'eliminació de viaductes com el de les Glòries, el cobriment de vies ferroviàries com les de Sants, la reducció de zones industrials, les campanyes contra el soroll per l'oci nocturn i el foment del vehicle elèctric, la bici i el transport públic.

De cara a millorar encara més aquests resultats, l'Ajuntament aposta per actuar prioritàriament a les zones amb més soroll. De fet, només el 4% de zones superen de dia la capacitat de soroll fixada per la normativa, amb nivells per sobre dels 3 dB(A), i estan localitzats a Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. Precisament seran aquestes les zones on l'Ajuntament ha decidit actuar de forma prioritària.

A més, es continuaran instal·lant limitadors acústics als concerts a l'aire lliure, es recolliran propostes ciutadanes per reduir el soroll, es posarà en marxa un nou web per consultar els resultats d'aquest mapa i es desenvoluparà un projecte pilot per reduir el soroll de l'oci nocturn a Ciutat Vella, l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon General-Mitre.jpg29.06 KB

Relacionats

Butlletí