Més tortugues i tritons als seus hàbitats naturals

29/11/2021 - 14:59

El Zoo de Barcelona continua impulsant un model de zoo que promou la recerca i la conservació de la fauna local amb l’alliberament a l’hàbitat natural d’exemplars de tres espècies autòctones: tortugues de rierol, tritons del Montseny i tortugues mediterrànies, totes tres catalogades com a espècies en perill per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).


Tortuga de rierol

La setmana passada es van alliberar 27 exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) als espais naturals protegits de Cal Tet – Ca l’Arana i del Remolar-Filipines, en el marc del projecte de conservació d’aquesta espècie impulsat pel Zoo de Barcelona i el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, iniciat l’any 2012. És el quart any consecutiu que es fa un alliberament d’aquesta espècie, enguany eren 20 exemplars nascuts al Zoo i 7 més de provinents del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), que també col·labora amb el projecte.

Cada tortuga estava marcada amb un codi específic al marge de la closca o un xip que permetrà avaluar-ne l’adaptació a la natura i, a més, 12 dels exemplars alliberats duen un dispositiu GPS a la closca, que en registrarà la posició i la temperatura corporal. Aquests emissors permetran fer un seguiment del moviment de les tortugues i oferiran informació valuosa sobre aspectes com la dispersió, el tipus dels hàbitats seleccionats o els corredors utilitzats.


Tritó del Montseny

A més, durant aquests dies s’han reintroduït al seu hàbitat natural 500 exemplars de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), 58 larves d’aquests tritons provenien del Zoo de Barcelona. Els mesos de maig i juny d’aquest mateix any ja es van reintroduir 328 exemplars, i des de la posada en marxa del projecte LIFE Tritó Montseny, se n’han alliberat uns 1.500.

Aquest projecte té com a objectius mantenir un reservori genètic als diferents centres de cria per garantir el futur de l’espècie i augmentar-ne l’àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents.


Tortuga mediterrània

El dimecres 27 d’octubre es van alliberar 51 exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanii), 16 de les quals van néixer al Zoo de Barcelona l’any 2020. En aquest cas, la reintroducció s’ha fet a la vall de Bovera, a les Garrigues, en col·laboració amb l’Associació Trenca, amb la novetat que es farà un seguiment dels exemplars amb gossos ensinistrats. Aquest alliberament s’integra en el pla de recuperació de l’espècie del Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis de Catalunya (CRARC), sota la direcció de la Generalitat de Catalunya.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Font foto: Betevé

Font foto: Betevé

El departament de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears i el Zoo de Barcelona acorden ampliar al calàpet el programa de reintroducció d'espècies iniciat amb els ferrerets i s'estudiarà la viabilitat de projectes de reintroducció de l'espinós i la sargantana pitiüsa.

Article

Treballeu al voltant de l’alimentació sostenible, l’agroecologia, l’agricultura urbana o la sobirania alimentària a la ciutat de Barcelona o la seva regió metropolitana? L'Ajuntament de Barcelona us convida a sumar-vos a aquest espai!

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Butlletí