Més d'un miler d'accions per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

18/11/2016 - 10:13

Del 19 al 27 de novembre, Catalunya se suma a la campanya europea de sensibilització per evitar la generació de residus, amb un 11% més d’accions que l’any passat i el suport de 262 organismes i empreses.

Catalunya se suma enguany a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb rècord d’activitats programades. L’objectiu és sensibilitzar a la ciutadania de la importància d’evitar la generació dels residus, organitzant tallers de reutilització, compostatge, i activitats per conscienciar del malbaratament alimentari, entre altres. Així, el focus se situa en accions que impulsin les “3 R”: reduir residus, reutilitzar productes i reciclar materials, i en recordar a la ciutadania que “el millor residu és el que no es produeix”.

Així, s’organitzaran 1.030 accions repartides pel territori, un 11% més que l’any passat.

Aquest any la cita tindrà lloc del 19 al 27 de novembre. La participació ha augmentat un 49% respecte de l’any passat, amb 262 agents implicats: 131 ajuntaments, 67 escoles i universitats, 39 associacions i 18 empreses. Les activitats geolocalitzades es poden consultar mitjançant l’agenda . Les accions es difondran a les xarxes socials, amb les etiquetes #EWWRCAT i #EWWR per aconseguir un major impacte.

Per demarcacions, les activitats es reparteixen en:

Àmbit de la Regió Metropolitana de Barcelona: 648 activitats a 7 comarques (94 al Vallès Oriental, 202 al Vallès Occidental, 26 al Maresme, 22 al Garraf, 150 al Barcelonès, 139 al Baix Llobregat i 15 a l’Alt Penedès).

Entre aquestes accions, destaquen:

  • Autòpsia dels residus (anàlisi dels residus del contenidor orgànic i inorgànic per valorar com reciclem), 19 nov a Torrelles, Castellbisbal, Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès.
  • Marató de prevenció i transformació de residus, 26 de novembre a Barcelona.
  • Recollida i Taller d'actualització d'ordinadors i mòbils en desús, 25 de novembre a Barcelona.
  • Fira d'establiments reparadors i de venda de segona mà i mercat de segona mà, 26 de novembre a Sant Cugat del Vallès.
  • Subhasta pública de bicicletes abandonades, 19 de novembre a Malgrat de Mar.
  • Dinar popular d’aprofitament, dins del mercat d'intercanvi i de segona mà, 19 de novembre a Cornellà de Llobregat.
  • Campanya contra el malbaratament alimentari en hotels i restaurants del municipi, 19 de novembre a Sant Just Desvern.
  • Fira de mercats de 2a mà, acompanyada amb activitats lúdiques, tallers i exposicions, 19 de novembre a Rubí.

Comarques gironines: 122 accions a 7 comarques (46 a la Selva, 5 al Ripollès, 4 al Pla de l’Estany, 28 al Gironès, 5 a la Garrotxa, 16 al Baix Empordà i 18 a l’Alt Empordà).

Entre aquestes, destaquen:

  • Carmanyoles i boc'n'rolls per a l'alumnat per la prevencióde residus a l'escola. 21 de novembre a Cadaqués.
  • Parades al carrer i tallers amb les cuineres de Sils oferint tastets elaborats amb menjar sobrant, entre el 20 i el 27 de novembre a 17 municipis.
  • Mercat de la joguina de segona mà, organitzat per les AMPES i la col·laboració de l'Ajuntament, 19 de novembre a la Vall d’en Bas.

Lleida: 92 activitats a 6 comarques (6 a l’Urgell, 42 al Segrià, 5 a la Segarra, 34 al Pla d’Urgell, 3 a la Noguera, i 2 a les Garrigues).

Entre aquestes accions, destaquen:

  • Visita deixalleria de Tàrrega i nau annexa de reutilització productes, 21 de novembre a Tàrrega.
  • Construcció de refugis de fauna, caixes-niu i menjadores, reciclant palets i palots de fruita dolça, 26 de novembre a les Torres del Segre.
  • Cursos i taller per ensenyar a evitar que es facin malbé les fruites i verdures dels horts, 19 de novembre a Lleida.
  • Taller de recuperació de roba de segona mà, 19 de novembre a Lleida.

Catalunya central: 89 iniciatives a 6 comarques (1 al Solsonès, 20 a Osona, 4 al Moianès, 6 al Berguedà, 47 al Bages, i 11 a l’Anoia).

Entre aquestes activitats, destaquen:

  • Tallers de prevenció del malbaratament alimentari per conscienciar al mon de la restauració, 24 de novembre a Igualada
  • Neteja d'envasos d’un solar de Manresa i taller de reciclatge d'envasos, 26 de novembre.

Camp de Tarragona: 46 accions a 6 comarques (16 al Tarragonès, 2 al Priorat, 2 a la Conca de Barberà, 8 al Baix Penedès, 14 al Baix Camp, 4 a l’Alt Camp).

Entre elles, destaquen:

  • Reutilització de materials per fabricar un coet, 21 de novembre a Roda de Barà.
  • Porta a porta als restaurants de Torredembarra fomentant mesures contra el malbaratament alimentari, 26 de novembre a Torredembarra.
  • Foment de l'ús de paper reciclat per embolicar els regals, 26 de novembre a Reus.

Terres de l’Ebre: 21 actes a 4 comarques (1 a la Terra Alta, 4 a la Ribera d’Ebre, 12 al Montsià, i 4 al Baix Ebre). Entre elles, destaquen:

  •  Xerrada "La problemàtica de les escombraries marines. El projecte MARVIVA”, 25 de novembre a Sant Carles de la Ràpita.
  • Presentació, sensibilització i inici projecte: 'Amposta ciutat neta' a cada aula (ESO, batxillerat), 19 de novembre a Amposta.
  • Campanya de conscienciació per a la reutilització i al reciclatge dels residus tèxtils, 19 de novembre a Sant Carles de la Ràpita, Amposta, i Tortosa.
  • Alt Pirineu i Aran: 12 activitats a 4 comarques (1 a la Val d’Aran, 2 al Pallars Sobirà, 7 a la Cerdanya, i 2 a l’Alt Urgell). Entre elles, destaquen:
  • Venda de llibres de segona mà al mercat setmanal del dimarts de la Seu d'Urgell, 20 de novembre, a la Seu d’Urgell.
  • Concurs de fabricació de joguines amb materials reciclats, 20 de novembre a Vielha e Mijaran
  • Sensibilització a alumnes de l’ESO per tal de disminuir el malbaratament alimentari a les famílies, 21 de novembre a Puigcerdà.
  • Mesura d’envasos per part dels escolars i elaboració d’una llista de compromisos, 21 de novembre a Puigcerdà.

El Dia temàtic, destinat a la Prevenció d’Envasos

Aquesta edició de la Setmana, el dia temàtic de la Prevenció  estarà dedicat als residus d’envasos. Així, el dissabte 19 de novembre, se celebraran a tot Europa activitats destinades a evitar la generació d’aquest tipus de residus. L’objectiu és reduir l’ús d’envasos, atès que s’estima que cada persona genera 157 kg cada any, la majoria evitables. Així, s’organitzaran accions diverses com ara un taller d’ecodisseny d’envasos, accions per evitar el sobreenvasat, promoció de l’ús d’envasos reutilitzables a l’escola i la feina, i berenars i festes sense envasos d’un sol ús. Concretament, entre les accions de sensibilització organitzades es troba:

  • Diari de residus, per calcular quants envasos generem diàriament.
  • Bar d’aigües, per fer un tast d’aigües de l’aixeta i embotellades
  • Berenar sense residus, per donar exemple.
  • Reutilitzar els envasos, per oblidar-se d’un únic ús.
  • Sistema de gots reutilitzables, per implementar a la feina.
  • Decanta’t pels ecorestaurants, per fomentar aquests serveis.
  • Campanya interna de prevenció d’envasos a l’empresa.

També s’instal·larà un photocall a cinc punts de Catalunya, i es promourà la participació ciutadana per compartir experiències sobre el tema “I tu què fas per reduir els residus d’envasos?”. Entre els participants se sortejarà 4 sopars.

Per a les accions del Dia de la Prevenció de Residus d’Envasos, s’han previst etiquetes específiques per difondre-les a les xarxes socials: #menysenvasos i  #uselesspackaging.

Campanya ‘Em comprometo’

A més, com a novetat, enguany s’ha dissenyat una campanya específica de sensibilització que anima la ciutadania a sumar-se al compromís de reduir residus, mitjançant l’adopció simbòlica de fins a 14 gestos quotidians, com ara reparar els objectes abans de llançar-los, separar correctament els residus, no malbaratar els aliments, fabricar compost a casa, imprimir menys, evitar productes amb excés d’envasos, compactar els residus que hem separat, etc.

Per fer-ho, només cal entrar al web http://www.ewwrcommitment.eu/ca, clicar en tants compromisos com es vulguin prendre i compartir-ho a les xarxes socials amb les etiquetes #compromesosewwr, i els genèrics #ewwrcat i #ewwr.

A més d’aquesta web, l’Agència de Residus de Catalunya ha dissenyat un conjunt d’eines de suport destinades a entitats, associacions, escoles i institucions, per promoure activitats en el marc de la Setmana. Les millors accions de conscienciació envers la reducció del residus i el canvi climàtic podran participar al Premi Europeu de Prevenció de Residus. L’any passat, en la setena edició dels premis, Europa va distingir quatre accions catalanes: l’Ajuntament de Tiana, que va guanyar en la categoria d’administracions públiques amb el projecte “A Tiana reduïm els residus”, i l’ONG Nutrició Sense, el Càtering Campos Estela, i Fira Internacional de Barcelona, que van quedar finalistes.


 

Relacionats

Butlletí