Més de 70 municipis s'han adherit ja al Pacte d'Alcaldes

Es tracta d'una ambiciosa iniciativa europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables al món local
Redacció
03/02/2009 - 00:00

Un total de 71 municipis de la província de Barcelona s'han adherit ja al Pacte d'Alcaldes/esses contra el canvi climàtic, una ambiciosa iniciativa de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables per al 2020 a la qual s'hi han afegit de moment més de 300 municipis de tota Europa. La dada es va donar a conèixer durant la I Jornada de Treball organitzada dimarts dia 3 de febrer per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, prèvia a la signatura oficial del pacte a Brussel·les amb el comissari europeu d'Energia, Andris Pieblags, el proper 10 de febrer.

Tal i com va explicar el diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Baron, el Pacte d'Alcaldes/esses pretén anar més enllà dels objectius fixats pels caps d'estat europeus i amb la plena implicació dels governs locals. En concret, es pretén assolir l'objectiu del triple 20, és a dir, reduir un 20% les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) mitjançant una millora del 20% en l'eficiència energètica i un increment del 20% en l'ús d'energies renovables. Per aconseguir-ho, va assenyalar Baron, serà imprescindible mobilitzar a la societat civil, ja que "si no aconseguim la complicitat dels ciutadans no podrem fer res". El diputat de Medi Ambient va recordar que aquesta mobilització ciutadana ja s'ha aconseguit amb temes com l'aigua o els residus, i que ara cal fer-ho amb l'energia (veieu la presentació del president delegat de l'Àrea de Medi Ambient durant la jornada, en format PPT).

(P)

Finançament europeu
Pel que fa a les línies d'actuació per a aconseguir aquests objectius, el coordinador de l'Àrea de Medi Ambient, Ferran Vallespinós, va explicar que un cop un municipi s'adhereix al pacte es compromet a redactar en el termini d'un any un Pla d'Acció d'Energia, fent un inventari d'emissions de GEH i identificant aquells punts on es pot millorar. Bàsicament, va explicar Vallespinós, les dues línies d'actuació seran "el lloguer de sostre i sòl públic per a que empreses privades hi instal·lin solar fotovoltaica, i promoure l'estalvi d'energia en qüestions com l'enllumenat públic" (veieu la presentació del senyor Vallespinós durant la jornada, en format PPT).

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, la qual ha assolit un paper de lideratge en la promoció del pacte entre els seus municipis, va elaborar un informe a petició del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i va estimar que només amb aquestes dues accions (solar fotovoltaica i millora en l'enllumenat públic), el potencial de reducció seria de 500.000 tones anuals de CO2, amb una inversió necessària de prop de 3.000 milions d'euros (amb una taxa de retorn per a la inversió de 10-12 anys). L'objectiu, però, és que totes aquestes actuacions tinguin un cost zero per als ajuntaments, motiu pel qual s'estan estudiant els mecanismes de finançament amb el BEI.

--
Més informació:
Web de la Diputació de Barcelona sobre el Pacte d'Alcaldes/esses
Llistat de municipis adherits al Pacte (PDF)
Versió oficial del Pacte dels Alcaldes/esses (PDF)
Web del Covenant of Mayors, de la Comissió Europea (en anglès)

Informació relacionada a 'Sostenible.cat':
La Diputació i la Comissió Europea signen un acord per estendre el Pacte d'Alcaldes/esses
La Comissió Europea publica el text definitiu del Pacte dels Alcaldes/esses

Algunes dades per a la reflexió

-La província de Barcelona té una elevada dependència energètica de l'exterior, d'on obté el 98% de l'energia.
-L'any 2007, es van emetre 25 miliones de tones de CO2 a tota la província.
-Els edificis i instal·lacions municipals de la Província de Barcelona consumeixen uns 1.500 GWh anuals.
-Amb diferents mesures d'estalvi i eficiència es podrien estalviar uns 600 GWh anuals.
-El potencial de generació d'energia sostenible a edificis, instal·lacions i terrenys municipals supera els 700 GWh anuals.

AdjuntMida
Image icon logopactealcaldes.jpg8.36 KB