Més de 60 empreses i professionals participen a Solsona en el Fòrum de la Biomassa de Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya

02/05/2019 - 19:17

Més 60 d’empreses, administracions i professionals han participat avui en el Fòrum de la Biomassa de Catalunya, que s’ha celebrat al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, a Solsona, i que neix amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada d’administracions, empreses, centres de recerca i professionals per posar en comú l’evolució d’aquesta font d’energia renovable i coordinar noves actuacions per impulsar-ne la implantació al país.

 
El Fòrum ha posat de relleu la necessitat energètica, ambiental i econòmica que té Catalunya d’aprofitar la biomassa. A més de contribuir a avançar en la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic i reduir la dependència energètica de l’exterior, l’aprofitament de la biomassa permet compatibilitzar la preservació de l’ecosistema amb la viabilitat econòmica dels boscos alhora que contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. Així mateix,  fa disminuir el risc d’incendi, i possibilita la creació de llocs de treball vinculats al territori.
 
El director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Pere Palacín, ha especificat que “pel que fa al consum de biomassa, creixem en la bona direcció; no obstant això, hem de ser més ambiciosos i tenir nous objectius”.
 
Per la seva banda, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha destacat “la importància de fer un bon ús de la biomassa, per tal no tenir efectes negatius sobre la qualitat de l’aire que poden provenir de la mala combustió i la utilització de combustibles no adequats”.
 
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la Catalunya Central, Ramon Lletjós, ha destacat que en el marc d’una bioeconomia circular “l’ús de la biomassa  sempre ha d’estar dins d’uns criteris de proximitat, de sostenibilitat i d’optimització de recursos. L’aprofitament racional de la biomassa en cap cas ha de suposar una competència amb altres usos de la fusta, sinó que ha de ser complementària,  i en tot cas un motiu per a revaloritzar aquella fusta que actualment no té cap valor i que permet millorar les intervencions als nostres boscos”
 
Finalment, el director de l’ICAEN, Manel Torrent, ha explicat que Catalunya té uns objectius “molt ambiciosos”, fixats tant per la Llei del Canvi Climàtic com per les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, i ha assegurat que la “biomassa serà un dels recursos clau per complir-los, i això ens ha de facilitar la consolidació d’un sector industrial fort i innovador”.
 
L’acte, que ha estat organitzat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) amb el suport del Clúster de la Biomassa de Catalunya, ha comptat amb una sessió de treball dinamitzada per tal d’identificar propostes i mesures específiques per potenciar l’ús de la biomassa a Catalunya.
 
L’Estratègia de la Biomassa de Catalunya
 
Catalunya és un país de boscos; un 64% de la superfície és forestal, amb poc més de 2 milions d’hectàrees i un increment d’entre 3 i 4 milions de m3 l’any de les masses forestals. Amb l’objectiu de posar-los en valor i de combinar la seva conservació amb la rendibilització del recurs, el Govern va impulsar l’Estratègia per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola a Catalunya 2014-2020.
 
La posada en marxa de l’Estratègia ha permès incrementar la gestió dels boscos, ja que s’ha augmentat de 5.500 ha la superfície gestionada i de 130.000 tones la biomassa forestal aprofitada per a usos tèrmics. En total s’han instal·lat 2.700 calderes de biomassa –industrials i domèstiques- que sumen més de 240 MW, i en total s’ha estalviat l’emissió de 300.000 tones de CO2. En el marc de l’estratègia, s’ha constituït el Clúster de la Biomassa de Catalunya, s’ha creat l’Observatori de calderes de Biomassa, s’han promogut instal·lacions de referència, s’ha coordinat la participació en projectes europeus i s’han dut a terme diferents actuacions de difusió i sensibilització per promoure la correcta utilització de la biomassa.
 
El Fòrum també ha servit perquè tot el sector comenci a intercanviar idees i propostes per tal de reeditar i renovar l’Estratègia per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola a Catalunya, que culmina l’any que ve.

 

 
Categories: 

Relacionats

Article

La Cel de Caldes és una Comunitat Energètica Local que neix per impulsar la transició energètica a Caldes de Montbui amb els següents objectius: impulsar l’ús d’energies renovables enfront els combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.

Notícia

L'ICAEN, a través del Fons Social Europeu, convoca aquests ajuts per a l'autoconsum i emmagatzematge d'energia renovable adreçats a les empreses i a la ciutadania.

Notícia

L’associació Viure de l’Aire ha presentat un projecte d’energia eòlica de participació ciutadana que proposa la instal·lació de dos aerogeneradors a la serra de Collserola. Han calculat que amb la instal·lació d’aquest dos aparells, de 170 metres d’alçària, es podria abastir al voltant de 8.800 llars de la ciutat i s’evitaria l’emissió de 7.000 tones de CO2 anual.

Butlletí