Més de 400 persones participen en la Nit dels Ratpenats al Parc de la Mitjana

Font: Paeria de Lleida

26/09/2019 - 10:19

La Batnight és una jornada de divulgació que s’organitza des de fa nou anys, amb l’objectiu de conèixer els ratpenats i fomentar la seva protecció. El plat fort de la jornada ha estat les visites guiades nocturnes que permeten conèixer els aspectes científics dels ratpenats, veure els mètodes de captura, conèixer les caixes refugi de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i observar el vol dels ratpenats per damunt del riu.

Tot i la meteorologia, amb un matí plujós, més de 400 persones, han participat aquest 21 de setembre, des de les 6 de la tarda fins a dos quarts de 12 de la nit, en les diferents propostes de la Nit dels Ratpenats al Parc de la Mitjana de Lleida.

La projecció de l’audiovisual ‘Els ratpenats’, diferents jocs de descoberta i tallers infantils de treballs manuals, com la creació de quaderns de camp de ratpenats, l’elaboració de collars de ratpenats, construir ratpenats voladors de papiroflèxia o titelles de dit de ratpenat, han estat les activitats programades a la Batnight.

El plat fort de la jornada ha estat les visites guiades nocturnes, que tenen sempre un gran èxit de participació, ja que han aglutinat més de 200 persones en els dos torns. Es tracta d’un passeig nocturn pel parc que permeten conèixer, de la mà de tècnics experts del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i de l’Ajuntament, els aspectes científics dels ratpenats, veure els mètodes de captura, conèixer les caixes refugi de ratpenats, utilitzar els aparells d’ultrasons per diferenciar les espècies i observar el vol dels ratpenats per damunt del riu.

Aquest és el novè any consecutiu que se celebra la Batnight a la Mitjana, amb l’objectiu de conèixer els ratpenats i fomentar la seva protecció. Les Nits dels Ratpenats són jornades de divulgació, que es realitzen arreu d’Europa en diferents dates al llarg de l’estiu. Només a Catalunya, més d’una vintena de municipis duen a terme la nit dels ratpenats i Lleida és de les darreres en el calendari.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es participa en aquesta activitat de divulgació per promoure el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals i en estudis científics dels ratpenats de Lleida, com és la instal·lació i seguiment de caixes refugi de ratpenats al parc de la Mitjana i als Camps Elisis.

Aquest any s’ha iniciat també la instal·lació de caixes refugi per a ratpenats en entorns més agrícoles, com és el Parc Ambiental de Serrallarga, i altres zones humides o vinculades a l’aigua com els Aiguamolls de Rufea o l’entorn del Riu Segre, on es preveu instal·lar nous refugis, ben aviat.

Vinculat als entorns agrícoles, el seguiment de les caixes refugi de ratpenats es fa en col·laboració amb l’entitat Galanthus, qui realitza un estudi sobre com els ratpenats intervenen en el control de plagues dels conreus analitzant la composició de la dieta i la presència d’insectes plaga.

De les 14 espècies de ratpenats presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrel·la nana, mentre que les més interessants des del punt de vista ecològic són la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii) i el nòctul mitjà (Nyctalus noctula), que enguany és el Ratpenat de l’Any, per la seva vulnerabilitat.

El nòctul mitjà va ser trobat per primera vegada a Catalunya l’any 2010 als Camps Elisis. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat, tant a la Mitjana com a Rufea, la presència de dues espècies de ratpenats lligades als ambients aquàtics com són la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii) i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients humits i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció, que només es troba en localitats circummediterrànies. 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A Bigues i Riells del Fai, el projecte Llegim el Riu vol impulsar la participació ciutadana per millorar l’estat dels rius. Aquest dimarts s’ha fet una jornada emmarcada dins la programació per celebrar el Dia de la Terra.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Notícia

El primer tram, del molí de l'Esquís a la Mare de les Fonts, mostra cinc panells amb els elements més característics de la zona

Butlletí