Més de 300 municipis de la Unió Europea signen a Brussel·les el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses

La consecució dels seus objectius permetrà a la UE estalviar un total de 8.000 milions d'euros anuals en costos energètics
Redacció
11/02/2009 - 00:00

Més de 300 municipis de la Unió Europea (71 de la província de Barcelona) han signat aquest dimarts a Brussel·les el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic, una ambiciosa iniciativa de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables.

El Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pretén assolir l'anomenat triple 20: reduir un 20% les emissions de gasos amb efecte hivernacle, millorar un 20% l'eficiència energètica i incrementar un altre 20% l'ús d'energies renovables. Amb la seva adhesió al pacte, els municipis es comprometen a fer un inventari de les seves emissions de gasos hivernacle i a elaborar un pla d'acció amb mesures concretes per retallar-les.

En l'acte de signatura, el Comissari Europeu d'Energia, Andris Piebalgs, va assenyalar que la consecució d'aquests objectius permetrà estalviar a la UE un total de 8.000 milions d'euros anuals en costos energètics. De fet, i segons xifres de la Comissió, la consecució dels objectius a les ciutats actualment inscrites equivaldrà a retirar dels carrers 35 milions de vehicles o a tancar 20 centrals elèctriques de carbó de 50 MW de potència cadascuna. En aquest sentit, Piebalgs va afirmar que les ciutats signants representen 80 dels 500 milions d'habitants de tota la UE, el que suposa "una força enorme". El comissari d'energia també va elogiar el "model de la Diputació de Barcelona" com un exemple a seguir per l'eficiència i estalvi d'energia i pel seu treball en xarxa.

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va destacar que l'aplicació d'aquest pacte pot suposar no només una gran contribució en la lluita contra el canvi climàtic sinó també una "ocasió única per a crear llocs de treball estables i millorar la nostra qualitat de vida".

El Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses ha estat signat fins ara per ciutats de 23 dels 27 països de la UE, així com per municipis de països europeus extracomunitaris com Suïssa, Noruega o Turquia. A més a més, hi ha ciutats d'Argentina i Estats Units que ja han manifestat el seu interès a participar en aquesta iniciativa.

(P)

Més informació:
Web de la Diputació de Barcelona sobre el Pacte d'Alcaldes/esses
Llistat de municipis adherits al Pacte (PDF)
Versió oficial del Pacte dels Alcaldes/esses (PDF)
Web del Covenant of Mayors, de la Comissió Europea (en anglès)

Notícies relacionades a 'Sostenible.cat':
Més de 70 municipis de Barcelona s'han adherit ja al Pacte d'Alcaldes
La Diputació i la Comissió Europea signen un acord per estendre el Pacte d'Alcaldes
La Comissió Europea publica el text definitiu del Pacte dels Alcaldes

Delegació barcelonina a Brussel·les

El diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Baron, ha encapçalat la delegació d'alcaldes barcelonins compromesos contra el canvi climàtic que ha viatjat a Brussel·les per participar en la cerimònia al Parlament Europeu. El diputat també va intervenir en la "VIII ManagEnergy annual conference", que enguany porta per títol "Noves oportunitats per als actors locals en matèria energètica", on va explicar la iniciativa de la Diputació de Barcelona a l'hora de reunir els ajuntaments perquè es comprometin en la lluita contra el canvi climàtic.

AdjuntMida
Image icon logopactealcaldes.jpg8.36 KB