Més de 130 entitats participen a les jornades participatives de l'Agenda Urbana de Catalunya

Font: Mon Planeta

15/07/2019 - 12:17

Per al secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, “les polítiques urbanes no són patrimoni d’un sol actor i requereixen, per tant, el consens de la gran quantitat d’actors que configuren l’univers urbà”

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha obert aquesta setmana la sisena i darrera jornada participativa de l’Agenda Urbana de Catalunya, on al llarg del darrer mes hi han assistit 514 persones d'un total de 137 entitats, organismes i associacions. Serra ha destacat que aquestes sessions han estat “un procés molt ambiciós per tal de fer una primera temptativa sobre els continguts de l’Agenda Urbana en clau de diagnosi, analitzant les àrees grises de l’actual model urbà i predeterminant els principals reptes a escometre”. Per a Serra, “les polítiques urbanes no són patrimoni d’un sol actor i requereixen, per tant, el consens de la gran quantitat d’actors que configuren l’univers urbà”.

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori ha explicat la triple vocació de l’Agenda Urbana. D’una banda, “la necessitat d’entendre les ciutats com quelcom que és indestriable dels seus territoris, on la relació entre ambdós és sistèmica i recíproca, basada en sinèrgies i oportunitats, no en dependències i externalitats”. En segon lloc, “la convicció que només es podran resoldre els problemes globals des d’una òptica necessàriament local”. I en tercer lloc, “la constatació que els hàbitats urbans són clústers d’innovació, de creativitat i de talent, on la recerca i el coneixement són un actiu que aprofita el potencial de la urbanització i de l’aglomeració”. La sisena de les jornades que completen el procés participatiu de l’Agenda Urbana de Catalunya s’ha celebrat a la Casa de la Convalescència del recinte modernista de Sant Pau a Barcelona i sota el títol “Nova Governança” s’hi ha tractat qüestions sobre els governs eficients, el canvi climàtic i el finançament adequat.

Durant els sis debats deliberatius, que van començar el 6 de juny a l’Hospitalet de Llobregat i s’han desenvolupat també a Manresa, Girona, Tarragona i Barcelona, s’han tractat 77 temàtiques que despleguen els 18 objectius de l’Agenda, s’ha comptat amb la presència de 98 ponents especialistes als 18 panels i s’han formulat fins a 188 preguntes, en clau de diagnosi, relacionades amb les matèries discutides. Ara, un cop tancat el procés de participació, s’iniciarà la fase de diagnosi i de preparació dels documents temàtics, a càrrec de 18 grups d’experts proposats pel govern, administracions locals i ciutadania, per a cada una de les sis categories (salut, prosperitat, benestar, territori, qualitat de vida i governança). Els documents temàtics de conclusions dels experts se sotmetran a exposició pública abans d’elaborar i aprovar el document final de l’Agenda Urbana de Catalunya i la seva implementació.

L’Agenda Urbana de Catalunya té com a objectiu esdevenir una eina al servei de les administracions públiques, les organitzacions i la ciutadania per a harmonitzar, establir i afrontar de forma estructurada, transversal i coordinada els reptes de la xarxa de ciutats que componen la Catalunya urbana del segle XXI, per tal d’assolir els objectius de desenvolupament sostenible des del fenomen urbà.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La iniciativa The Climate Reality Project  impulsada per l'exvicepresident i Premi Nobel de la Pau Al Gore, fa entrega cada any d'un guardó a persones, empreses o entitats que hagin destacat en la lluita contra el canvi climàtic. A nivell espanyol, el projecte Life Clinomics , coordinat per la Diputació de Barcelona, va endur-se la categoria de millor projecte per a la reducció d'emissions i adaptació al canvi climàtic.

Entrevista

La doctora Hiroko Ochiai és especialista en teràpia de bosc, reconeguda internacionalment per la seva recerca en aquest camp. Vinguda del Tokyo Medical Center, on dirigeix diversos departaments, ha estat una de les veus més esperades al congrés internacional El potencial dels boscos en la salut que s’ha celebrat a Girona i a la comarca de La Garrotxa entre el 7 i el 10 d’octubre amb un gran èxit d’assistència. Sostenible ha conversat amb ella sobre el vessant humà, científic i social de la teràpia de bosc.

Notícia

La Diputació de Tarragona col·labora amb les Jornades 'Emergència Climàtica i Transició Energètica', que se celebraran a Tarragona del 7 al 10 d’octubre i es clouran amb un debat per definir una estratègia de territori per als propers anys.

Butlletí