Més de 100 municipis catalans s'han sumat a la pedalada contra el canvi climàtic

Les emissions del transport quasi s'han duplicat des de 1990 | Del 22 al 29 de setembre se celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
Redacció
21/09/2009 - 00:00

Prendre consciència de la necessitat d'utilitzar menys el cotxe o la moto i més els transports sostenibles és el que pretenen els més de 100 municipis de Catalunya que celebraran la Pedalada a favor del clima i de la bicicleta. Aquesta activitat s'emmarca dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que enguany té lloc entre els dies 22 i 29 de setembre i que se celebra a un centenar de municipis de tot Catalunya, a través dels seus ajuntaments i entitats locals. Amb el lema "Millora el clima de la teva ciutat", aquesta setmana pretén sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar sobre les opcions de mobilitat més sostenibles.

Més participació que el 2008
Un mapa interactiu al web www.pedala.org mostra tots els municipis adherits, la data i lloc de trobada de la pedalada. Aquest és el tercer any que es celebra la pedalada i ha estat un èxit per les noves adhesions. Enguany hi participen 30 municipis i 29 pedalades més que al 2008, quan hi van participar 70 municipis.

Una altra novetat de la present edició és que les pedalades es fan dos mesos abans de dues trobades importants sobre el canvi climàtic: la conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic a Copenhaguen (COP15), el proper mes de desembre, i la reunió preparatòria prèvia del COP15 a Barcelona, del 4 a 6 de novembre. En aquest sentit, els assistents a les pedalades podran escriure peticions a les autoritats responsables de trobar solucions efectives contra el canvi climàtic, amb el compromís de l'organització de fer-les arribar als responsables polítics.

(P)

Una festa que convida a la reflexió
L'activitat "Pedala contra en canvi climàtic" consistirà en un passeig en bicicleta, accessible a tothom, majoritàriament en entorn urbà, i amb un fi de festa per a la reflexió. En el punt de sortida cada participant rebrà un dorsal amb el lema "Jo pedalo contra el canvi climàtic". Els participants també rebran un braçalet reflector amb la llegenda "La revolució dels petits gestos ha començat", en reconeixement per participar a la pedalada, triar la bicicleta per desplaçar-se i així contribuir simbòlicament a frenar el canvi climàtic i reduir la contaminació. Al final del recorregut cada participant escriurà la seva petició per a la conferència de l'ONU sobre el canvi climàtic. S'habilitaran uns grans murals de paper blanc on els participants podran escriure lliurement el missatge que volen fer arribar als responsables de prendre els acords sobre el canvi climàtic. També es donarà a conèixer l'estalvi de CO2 que s'ha fet conjuntament entre tots els participants de la pedalada.

La iniciativa "Pedala contra el canvi climàtic", està organitzada pels 100 ajuntaments en col·laboració amb les entitats locals dels municipis participants, i coordinat pel Bicicleta Club de Catalunya (BACC) i amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Més informació: www.pedala.org / info@pedala.org / 609 849 800

Les emissions del transport quasi s'han duplicat des de 1990

Segons l'últim informe de Greenpeace, Transporte: el motor del cambio climático (PDF), les emissions del transport a tot l'estat quasi s'han duplicat des de 1990 (en concret, un 89%), i ja representen una quarta part del total d'emissions a tot l'estat espanyol (a Catalunya representen gairebé la meitat). De fet, assegura el grup ecologista, el 42,7% de la despesa energètica espanyola prové del transport, al qual es dedica pràcticament la meitat dels 28 mil milions d'euros que l'estat destina a la importació de cru.

Relacionats

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Acte
12/12/2023 - 10:00
Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya Carrer del Foc, 57, 08038 Barcelona
Notícia

Els resultats mostren que el risc que succeeixin aquests fenòmens augmentarà significativament en les dècades vinents a moltes regions del món i posen en relleu la importància d'adoptar les estratègies necessàries per reduir els impactes del canvi climàtic antropogènic.

Butlletí