Medi Ambient dóna ajuts de 200.000 euros als apicultors per fomentar la conservació de l'abellerol

Els ajuts van destinats a pal·liar les pèrdues que causa aquesta au a les explotacions apícoles
Redacció
10/05/2010

El Departament de Medi Ambient i Habitatge subvenciona aquest any amb 200.000 euros les explotacions apícoles que compatibilitzin l'activitat amb la conservació de l'abellerol.

El Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, de protecció dels animals, declara espècie protegida l'abellerol (Merops apiaster), i s'ha previst una dotació de 200.000 euros per subvencionar les actuacions destinades a pal·liar les pèrdues que causa aquesta au, donat que provoca danys a l'apicultura pel seu efecte depredador i dissuasiu. Aquests ajuts pretenen facilitar l'activitat dels apicultors que treballen amb l'abella de la mel en les zones que presenten una elevada densitat d'abellerols.

Es poden beneficiar dels ajuts els titulars d'una explotació apícola que tingui més de 150 arnes (ruscs), i que declarin que tindran arnes situades al territori de Catalunya, de manera permanent des del 15 de juny fins al 15 de setembre de l'any de la convocatòria en curs.

A les zones d'abundància molt alta d'abellerol s'atorgaran fins a 12 euros per arna. A les zones d'abundància alta, fins a 8 euros per arna, i a les d'abundància mitjana, fins a 4 euros per arna. També se subvencionarà la reposició de baixes d'abelles reines

L'abella de la mel (Apis mellifera) ha estat utilitzada tradicionalment en l'apicultura i està lligada a una activitat econòmica fortament arrelada al país, com és la producció de mel i de cera. S'estima que a Catalunya hi ha més de 60.000 arnes i l'activitat apícola suposa una eina fonamental en el manteniment de la biodiversitat a Catalunya, fa possible l'existència de determinats vegetals i en molts casos facilita la supervivència d'espècies autòctones amenaçades o d'interès econòmic. El passat mes de gener, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va aprovar una subvenció de 80.000 euros a la conservació de l'abella de la mel autòctona.

 

Podeu accedir a més informació aquí

Relacionats

Entrevista

Alexander L. Jones és Director del Clima i Medi Ambient de la l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). En aquesta entrevista, reflexiona sobre el gran impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, ja que és responsable d’un 24% de les emissions globals. I desgrana el reptes als quals s’enfronta: el necessari augment de la producció per abastir una població mundial cada dia més nombrosa, i l’augment de la inseguretat alimentària a causa dels canvis de patrons que ens ha portat l’escalfament global. Sens dubte un dels temes cabdals als que s’haurà de fer front i sobre el que podem actuar amb decisions molt personals, com la nostra dieta.

Butlletí