Mataró treu a concurs l’explotació de plaques solars en instal·lacions municipals

Periodista
31/10/2011 - 00:00

Amb aquesta licitació la capital del Maresme dóna continuïtat al Pla d'implantació d'energia solar fotovoltaica en edificis públics que va ser presentat el passat mes d'abril. El Plec de clàusules administratives i condicions tècniques, que es pot consultar íntegrament  a la pàgina web municipal , ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona en el marc del programa ELENA.

Les empreses ofertants s'hauran de fer càrrec de la construcció, l'explotació i el manteniment de les instal·lacions fotovoltaiques, sense que el consistori participi de cap forma en el seu finançament. La durada de la concessió serà de 25 anys prorrogables a 5 anys més per mutu acord entre l'ajuntament i empresa concessionària. El cost d'inversió total s'ha estimat en més de 680.000 euros.

Es tracta d'un model dissenyat per beneficiar a ambdues parts. L'empresa concessionària obtindrà ingressos de la venda de l'energia elèctrica produïda a la xarxa, mentre que l'ajuntament rebrà un cànon que s'establirà com un percentatge dels ingressos del concessionari per la venda d'electricitat. El plec fixa que el mínim ofertat haurà de ser d'un 6,5%.

També hi ha una clàusula que preveu que, en cas que l'ajuntament deixi de ser titular o posseïdor de l'edifici on s'hagin instal·lat les plaques, el consistori haurà d'adoptar les mesures perquè la concessió segueixi sent vigent. Això vol dir que el nou titular o propietari de l'edifici hauria de seguir complint amb les obligacions que es deriven del Plec.  I, per tant, el futur de  la instal·lació fotovoltaica no es veuria compromès.

Un total de 8 equipaments
La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques es durà a  terme a 8 cobertes d'equipaments públics a Mataró i s'ha previst que permeti generar l'electricitat equivalent a la que consumeixen a l'any 284 persones, o 93 llars de la ciutat. Aquestes cobertes estan ubicades al poliesportiu del carrer d'Euskadi; al camp de futbol de La Llàntia; al poliesportiu Jaume Parera; al poliesportiu Teresa Maria Roca; a l'edifici de Via Pública; al casal de la gent gran de Cirera; a l'escola bressol La Llàntia; a l'escola d'adults Can Noé.

Les 8 noves instal·lacions fotovoltaiques se sumaran a les ja existents a la ciutat que van produir 354.063,50 kWh al 2010. D'aquesta manera  es preveu doblar la producció anual d'electricitat d'origen fotovoltaic a nivell municipal.

Els indrets triats són el resultat d'un estudi sobre el terreny de més de 30 possibles ubicacions, fet amb el suport de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que ha ajudat també a la redacció del Plec que regeix el concurs públic. L'Ajuntament té en marxa estudis de viabilitat en nous equipaments  -la major part en centres educatius- que podran ser objecte de nous concursos públics, un cop s'hagi valorat el funcionament de les instal·lacions que es treuen a concurs en aquest moment.

Programa ELENA
Aquest suport ha tingut lloc en el marc del programa ELENA que permet posar a disposició dels municipis els mecanismes financers (crèdits), contractuals (models de plecs) i tècnics (estudis de viabilitat) necessaris per a poder implantar accions sense cost ni endeutament pels ens locals. D'aquesta manera, s'afavoreix el desplegament dels compromisos adquirits pels municipis en el del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses, que té com a instrument destacat Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES).

La implantació del PAES, inclòs dintre del Pla de lluita contra el canvi climàtic - Agenda 21 Mataró, ha de permetre assolir l'objectiu de reducció al 2020 de, com a mínim, el 20% de gasos d'efecte hivernacle (GEH) respecte a les emissions de l'any 2005.

La iniciativa d'impuls a la fotovoltaica també reafirma el  compromís municipal amb les energies renovables i l'eficiència energètica. Un dels objectius derivats d'aquest impuls és la dinamització de les empreses que treballen en l'àmbit energètic ja sigui d'instal·ladors amb el know how específic dins de cada àmbit, o de les empreses de serveis energètics

Municipis: 

Relacionats

Notícia

El projecte s’obre a la participació ciutadana per compartir i recollir propostes amb una primera sessió pública el 14 de maig, presentacions als consells de participació, i també amb activitats d’exploració d’espais naturals on es preveu fer intervencions.

Article

Maresme Circular publica un manual per ajudar als restaurants i menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari

Notícia

Vuit centres educatius de L’Hospitalet han participat enguany en la Marató   La campanya s’ha dut a terme durant tot el mes de febrer, amb l’objectiu de fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica

Butlletí