Mataró implanta un pla de bones pràctiques per reduir un 10% el consum energètic de 4 equipaments

Font: Ajuntament de Mataró
06/03/2014 - 00:00

L'Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un pla de bones pràctiques per reduir el consum energètic de quatre equipaments municipals. Es tracta de l'Institut Miquel Biada, la Piscina municipal, Can Palauet i l'edifici d'oficines d'El Carreró, que han estat triats per tractar-se d'equipaments grans consumidors d'energia i perquè responen a usos diversos (educatiu, esportiu, cultural i oficines).

El pla es va engegar al juliol del 2013 i el passat octubre es van començar a aplicar les primeres mesures d'estalvi. L'objectiu és reduir un 10% el consum en un any, comptat d'octubre de 2013 a octubre de 2014.  

En primer lloc s'ha comptat amb la participació dels responsables de manteniment de cada equipament, on s'han instal·lat equips de mesura per analitzar el consum energètic de determinada maquinària o quadre elèctric. Aquesta informació es descarrega en una pàgina web, on es monitoritza la progressió de consum per trobar possibilitats d'estalvi, com per exemple apagar algunes màquines o llums a determinades hores. Després d'aquesta fase està previst analitzar els hàbits dels usuaris de cada equipament per trobar propostes de millora.

El Servei d'Urbanisme, Patrimoni, Medi Ambient i Habitatge coordina l'execució del pla, que compta també amb la participació d'altres serveis i direccions de l'Ajuntament: Servei d'Equipaments Municipals, Servei de Gestió Econòmica, Servei de Compres i Contractacions, Direcció d'Ensenyament, Direcció de Cultura, Direcció d'Esports, Servei de Comunicació i Serveis d'Informació i Telecomunicacions.

Euronet 50/50 max
Paral·lelament a l'execució del pla de bones pràctiques 2 dels equipaments que hi participen han estat triats també per formar part del projecte europeu d'estalvi energètic Euronet 50/50 max, liderat per la Diputació de Barcelona. Els dos equipaments seleccionats són la Piscina municipal i l'Institut Miquel Biada.

Les dues iniciatives -el pla de bones pràctiques municipals i el projecte d'estalvi europeu- conflueixen en els objectius i en gran part de la metodologia utilitzada. En el cas de l'Euronet 50/50 max, es compararà la mitjana dels consums dels anys 2011, 2012 i 2013 de cada equipament amb la que s'aconsegueixi en cadascun dels tres anys que dura el projecte després d'aplicar les propostes d'estalvi que sorgeixin durant el procés per implicar els usuaris. Sobretot es busca un canvi d'hàbits, com tancar els llums quan no fan falta o no deixar ordinadors o altres aparells encesos. Si s'assoleix un estalvi energètic, es reinvertirà el 50% aconseguit en el mateix equipament.

Relacionats

Notícia

La consulta romandrà oberta al portal de participació ciutadana fins al 13 de març.

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) per al període 2023-2028. El PMUS tindrà una vigència de sis anys i planifica un total de 79 actuacions distribuïdes en dotze àmbits.

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Butlletí