Mataró i Rubí reben dos dels Premis Ciutat Sostenible

La Fundació Fòrum Ambiental va lliurar divendres aquests premis que distingeixen les iniciatives municipals que més potencien la sostenibilitat
Sostenible.cat
01/06/2009 - 00:00

La Fundació Fòrum Ambiental va lliurar divendres els Premis Ciutat Sostenible, que per setè any consecutiu distingeixen les iniciatives municipals que més potencien la sostenibilitat a tot l'estat espanyol.

Reconeixement a diversos municipis catalans
En aquesta edició, Mataró ha resultat la guanyadora en la categoria de l'aigua per l'eficiència demostrada del nou sistema de gestió remota del sistema de reg municipal de les zones verdes, que ha permès estalviar un 40% del consum, i que aprofita l'aigua de pluja i es pot ajustar en funció de les condicions climatològiques de manera molt senzilla. La ciutat finalista en aquesta mateix categoria ha estat Sant Adrià del Besòs, per l'ampliació de la xarxa de distribució d'aigua freàtica.

El reconeixement en l'apartat de residus ha estat per a Rubí, per l'èxit en el pas de la recollida de la brossa porta a porta a fer-la al carrer en contenidors de cinc fraccions diferenciades -s'hi ha afegit el d'envasos, amb el que han aconseguit disminuir un 6% les escombraries que arriben als abocadors-, i recuperar gairebé el 30% dels residus de tot el municipi.

D'altra banda, Santa Coloma de Gramanet ha estat finalista a la categoria d'energia, pel Pla Integral d'Energies Renovables i Eficiència Energètica. La ciutat guanyadora en aquest àmbit ha estat la capital de l'illa canària de Fuerteventura, Puerto del Rosario, per una campanya de canvi de bombetes elèctriques tradicionals per les de baix consum.

El premi més important, el de ciutat sostenible 2009, s'ha concedit a l'ajuntament de Múrcia, per la gestió paral·lela de diversos programes de desenvolupament sostenible aplicat al plantejament urbanístic, l'increment del patrimoni forestal municipal, l'aplicació de bones pràctiques a les instal·lacions esportives i la recuperació ambiental del riu Segura al pas per la ciutat, entre d'altres. En recollir el guardó, l'alcalde de Múrcia, Miguel Ángel Cámara, va destacar que treballen en "un programa ambiciós, amb cinc comissions municipals, des de la convicció i el compromís de fer del desenvolupament sostenible una part integrant de la gestió municipal" i que, des del seu parer, "la sostenibilitat de les ciutats ha de deixar de ser una meta per esdevenir una obligació".

Altres premiats
La resta de premis es completa amb Alhama de Múrcia, finalista al premi ciutat sostenible per un projecte global d'eficiència i divulgació ambiental, el municipi asturià de Castrillón per un sistema de reciclatge d'oli domèstic per transformar-lo en biodièsel i la ciutat basca de Tolosa, per les mesures adreçades a disminuir les emissions del trànsit de vehicles privats i increment del transport públic, les àrees per a vianants i la xarxa per bicicletes.

Per últim, l'ajuntament de Gozón (Astúries), va rebre una menció especial per les accions de millora i sensibilització dels recursos naturals d'un paisatge protegit del municipi que havia estat degradat i que s'ha pogut recuperar.

Totes les institucions al lliurament de guardons
L'acte de lliurament dels premis, dins la fira Ecocity, va estar presidit per la infanta Cristina, a qui acompanyaven el conseller de medi ambient i habitatge Francesc Baltasar, el president de la federació de municipis catalans Manel Bustos i, com a convidat, el vice-alcalde d'Estocolm (la ciutat que ha estat declarada Capital Verda 2010 per la Unió Europea), qui va reflexionar sobre la importància d'implicar a les administracions i a les empreses privades, comptant-hi també amb la participació ciutadana, per tal d'aconseguir que les ciutats esdevinguin cada dia més sostenibles.

També hi va intervenir, com a representant del govern espanyol, Teresa Ribera, secretària d'estat per al canvi climàtic, qui va destacar que aquests guardons suposen "un estímul clar per altres ciutats, que poden prendre exemple d'aquestes iniciatives concretes i el seu funcionament exitós".

Base de dades de tots els premiats
Precisament, per tal de potenciar la difusió dels projectes guanyadors de les set edicions dels premis ciutat sostenible, s'està elaborant una base de dades que es podrà consultar a la web -però que encara no és operativa- i que permetrà cercar per criteris geogràfics i per tipus d'acció (aigua, energia, residus...). L'objectiu és que la resta de pobles i ciutats puguin consultar iniciatives que ja han demostrat l'eficàcia, per tal de considerar-les a l'hora de planificar i desenvolupar nous projectes de sosteniblitat.

--
Especial ECOciutats a Sostenible.cat

Relacionats

Butlletí