Mataró estalvia un 38% de l'aigua destinada al reg i un 7,4% en el consum domèstic

29/09/2005 - 00:00
Davant la situació de sequera que està vivint tota la península i l'actualitat centrada en les mesures d'emergència que el Govern va aprovar aquest dimarts, els resultats de les bones pràctiques posades en marxa per diverses administracions locals estan ja sortint a la llum.
És el cas de la ciutat de Mataró. El seu Ajuntament ha fet públic que durant els últims mesos s'ha pogut estalviar un 38% de l'aigua destinada al reg amb les mesures aplicades per la sequera. Aquesta ha estat una de les mesures més significatives de la campanya d'estalvi que va començar el passat mes de juny.
Reduir al mínim indispensable el reg de parcs i jardins, i efectuar-lo només en horari nocturn ha donat un bon resultat, en els 42 punts de control de reg amb més consum s'ha registrat aquest estiu una disminució del 38% respecte al 2004. Això suposa un estalvi de 460.000 litres d'aigua al dia.
Campanya per a l'estalvi domèstic d'aigua Però els resultats també s'han vist en l'àmbit privat. La col·laboració ciutadana i les campanyes de sensibilització realitzades han contribuït a que durant els primers 8 mesos de l'any, de gener a agost, el consum d'aigua a Mataró hagi disminuït un 7,4% respecte el mateix període de 2004. Això representa que, malgrat l'augment de població registrat (2.158 habitants més de gener de 2004 a gener de 2005), hi ha hagut un estalvi de 433 milions de litres d'aigua.
Aquest estalvi ha estat possible gràcies a la campanya ' Mataró estalvia aigua' que l'Ajuntament, l'empresa pública Aigües de Mataró S.A. (AMSA) i l'entitat Ecologistes en Acció de Catalunya va posar en marxa des del febrer amb l'objectiu de fomentar l'estalvi d'aigua i difondre els valors d'una nova cultura basada en el consum responsable.
Aquesta campanya s'ha anat desenvolupament en tres fases. En primer lloc, la instal·lació a domicili de mecanismes estalviadors d'aigua per a les aixetes, les dutxes i cisternes del wàter a 155 habitatges on s'ha registrat un consum superior a la mitjana de Mataró. Aquests domicilis varen participar en una prova pilot per fer un seguiment de l'evolució del consum i l'estalvi aconseguit. L'estalvi d'aigua aconseguit en aquests habitatges estarà aproximadament entre un 6% i el 10% del consum habitual.
En un segon nivell s'han lliurat mecanismes d'estalvi d'aigua per a 1.438 habitatges a les persones que van anar a recollir-los a l'oficina de la campanya, que es va instal·lar a la seu d'AMSA. I en una tercera fase la promoció de la venda dels mecanismes estalviadors d'aigua, amb l'adhesió a la campanya de 20 ferreteries i establiments especialitzats en el sector a Mataró, que s'han compromès a tenir, oferir i orientar els clients en la compra d'aquests dispositius.
A banda d'aquestes accions, la campanya ha inclòs 17 sessions informatives a les escoles i l'exposició 'Mataró Estalvia Aigua', que es va poder visitar als centres cívics entre abril i juny. També s'han lliurat 1.000 guies pràctiques per a l'estalvi domèstic d'aigua i AMSA ha informat els usuaris sobre la campanya mitjançant l'enviament, junt amb la factura, de díptics explicatius.

Relacionats

Butlletí