Martorelles reduirà la meitat del consum elèctric gràcies a un projecte pioner a Catalunya

Font: Diputació de Barcelona
11/01/2011

L'Ajuntament de Martorelles ha engegat un projecte de renovació de l'enllumenat públic pioner a Catalunya. La innovació consisteix en que la inversió per renovar tot l'enllumenat públic anirà a càrrec de l'empresa adjudicatària, que la recuperarà a través dels estalvis que obtingui amb la instal·lació que dugui a terme. És a dir, l'empresa es compromet a reduir el consum energètic en un 50 % i, a partir d'aquest estalvi, l'Ajuntament es quedarà el 10 % dels beneficis i l'empresa el 90% restant, durant un període de 10 anys. Després serà l'Ajuntament qui se'n farà càrrec, novament.

El projecte, que compta amb el suport de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i de la Diputació de Barcelona, està valorat en 2 milions d'euros. I ha estat presentat aquest 11 de gener per l'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, acompanyat pel Cap d'Àrea d'Estalvi i Eficiència Energètica de l'Institut Català d'Energia, Roger Marcos, i del coordinador de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ferran Vallespinós

El consistori ja ha obert un concurs per adjudicar la substitució de més de 1.100 punts d'il·luminació de l'enllumenat públic i el seu posterior manteniment mitjançant un contracte de serveis energètics. Fins ara, s'hi han adreçat 18 empreses. El termini per presentar ofertes s'acaba el 15 de febrer.

Aquesta fórmula, segons ha dit Velasco, «permet a l'Ajuntament estalviar-se l'endeutament, que l'assumeix l'empresa. Amb aquest concurs s'obre una nova línia de negoci que permet d'entrada, que l'Ajuntament obtingui un estalvi del 10 % i al cap de 10 anys tindrà unes instal·lacions noves».

Aquest concurs, segons ha explicat Roger Marcos, «és el primer a Catalunya que s'integra dins del Pla 2000 ESE, que té per objectius promoure l'estalvi i l'eficiència energètica en el sector públic i impulsar un nou sector d'activitat econòmica, els serveis energètics, d'alt valor afegit».

La iniciativa de l'Ajuntament de Martorelles s'emmarca dins del Pacte d'alcaldes i alcaldesses de la Diputació de Barcelona, ja que és un dels 144 ajuntaments de la província que hi estan adherits. Aquest acord, tal i com ha comentat el coordinador de Medi Ambient, Ferran Vallespinós, «marca com a fita un ús eficient de l'energia que faci possible el mateix nivell de serveis municipals amb un estalvi energètic i, per tant, amb una reducció de les emissions de gasos contaminants». En el cas de Martorelles s'ha calculat que la reducció de CO2 a l'atmosfera serà de 153 tones anuals.

Vallespinós ha afegit que dels 144 municipis de la província de Barcelona que estan adherits al Pacte d'alcaldes, una vintena ja s'han interessat pel model Martorelles amb la idea de posar-lo en marxa els pròxims mesos.

Relacionats

Article

L'Agenda 2030 i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per part de les Nacions Unides l’any 2015, marquen l'agenda internacional i, per primera vegada, incorporen als Governs Regionals i Locals com a aliats de primer ordre per a la seva consecució. .

Notícia

Prop de 30 científics d'una vintena de països europeus es van trobar al Museu de Ciències Naturals de Granollers per avançar en el treball en xarxa amb tres objectius: avaluar mitjançant models l’estat de les poblacions europees de ratpenats per veure com els afecta el canvi climàtic; crear una xarxa de seguiment d'aquesta animals d’abast europeu; i fer una aproximació econòmica dels efectes sobre l'agricultura a causa de la disminució en la població de ratpenats, uns mamífers amenaçats per l'escalfament global.  

Notícia

Els dos governs locals han acordat signar un conveni per dur a terme conjuntament la redacció del projecte i la seva execució, que partirà de Vallromanes i finalitzarà al Pavelló de Vilanova del Vallès, passant per l’institut d’aquest municipi. La previsió dels dos consistoris és que la redacció se’n faci el 2020.

Butlletí