Mapes d'humitat del sòl en temps real

Els mapes estan sent utilitzats pels agents forestals de Barcelona, de forma experimental, en la campanya d'incendis d'aquest any
Font: Universitat Politècnica de Catalunya
03/09/2012 - 00:00
La seva immediatesa, amb dades del dia anterior, els converteix en una eina extremadament útil per a la prevenció d'incendis

El Centre Expert SMOS a Barcelona (BEC), una iniciativa conjunta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), ha començat a oferir mapes d'humitat d'alta resolució de la península ibèrica en temps real.

És la primera vegada, a nivell mundial, que s'aconsegueixen mapes diaris d'humitat amb alta resolució. Els mapes recullen les dades d'humitat del dia anterior, i ofereixen un cada dotze hores: un generat a les 04.30 h. i un altre a les 16.30 h., corresponents a les òrbites ascendent i descendent del satèl·lit sobre la Península Ibèrica.
Els mapes d'humitat tenen una resolució d'un quilòmetre i s'obtenen mitjançant la combinació de les dades dels satèl·lits SMOS, de l'Agència Espacial Europea (ESA), i del sensor MODIS, de la NASA, utilitzant un algorisme creat pels propis investigadors del Centre Expert SMOS.
Els mapes que venien obtenint els investigadors fins ara no es podien produir en temps real a causa del retard en la disponibilitat de dades MODIS.

Ara, gràcies a una col·laboració de la Universitat de Valladolid, els investigadors disposen de dades del sensor MODIS en temps real. Això els permet poder processar les dades i oferir els mapes d'humitat en un termini de menys de 12 hores respecte al moment en què van ser captades les imatges per satèl·lit, la qual cosa, en termes tècnics, pot considerar-se pràcticament temps real.
Els mapes d'humitat permeten usos diversos, com avaluar el risc d'incendis en zones concretes i poder prendre mesures preventives (neteja dels boscos o crear tallafocs) de forma més dirigida i eficaç, o conèixer el contingut d'aigua útil per a les plantes en el sòl i preveure la productivitat dels camps, entre d'altres.
En el cas de la prevenció d'incendis, la immediatesa dels nous mapes els converteix en una eina extremadament útil. L'ús dels mateixos permetrà la detecció de zones de sequedat extrema i ajudarà a controlar diàriament els punts de major risc. En aquest sentit, els mapes estan sent utilitzats pels agents forestals de forma experimental en la campanya d'incendis d'aquest any, gràcies a un conveni establert entre el BEC i la Diputació de Barcelona.

 

Relacionats

Notícia

L’actuació ha tingut un cost de 65.000 mil euros, i inclou la recuperació vegetal del riu al seu pas per Igualada i Montbui

Butlletí