Manresa i la Fundació Rosa Oriol inicien un projecte per dignificar la llera del Cardener

16/06/2016 - 14:34

Amb l’objectiu de millorar i dignificar el tram manresà de la llera del Cardener, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Rosa Oriol posen en marxa un projecte per millorar aquest espai de l’Anella Verda per a l’ús dels ciutadans.

El Parc del Cardener té un nou “padrí”. És la Fundació Rosa Oriol, que impulsa d’acord amb l’Ajuntament de Manresa un projecte per a la millora d’un dels indrets més particulars de l’Anella Verda de la ciutat, la llera del riu al seu pas per la capital del Bages.

El projecte d’apadrinament consistirà a realitzar entre 4 i 5 actuacions anuals per tal de recuperar trams del parc on encara s'ha intervingut poc i, per tant, el principal objectiu és millorar la llera del riu per a l'ús dels ciutadans. Aquestes actuacions es duran a terme diversos dissabtes, repartits al llarg de l'any. L'apadrinament és per part de la Fundació Rosa Oriol, que comptarà amb una cinquantena de persones, tant usuraris com voluntaris de la Fundació, però les jornades de voluntariat també seran obertes a totes les entitats cíviques i veïnals de la ciutat que hi vulguin col·laborar, així com a tots els ciutadans.

El regidor de Planejament, Projectes Urbans i Entorn Natural, Marc Aloy, juntament amb Gabriel Prat i David Morros, representants de la Fundació Rosa Oriol, han presentat aquest migdia el projecte. Les actuacions seran diverses, en funció de les necessitats de cada tram del riu: neteja, desbrossades, recuperació del bosc de ribera, etc. L’objectiu és, en tots els casos, guanyar més espai a la llera del riu. Totes les actuacions tindran el guiatge i l'acompanyament des serveis tècnics municipals i de la brigada  de Parcs i Jardins de l’Ajuntament.

La primera de les actuacions es durà a terme la segona quinzena de setembre i consistirà a continuar la desbrossada de canya americana que ja es va iniciar amb el “Fem dissabte” organitzat per la regidoria d’Entorn Natural el passat 7 de maig , en el marc de la campanya de sensibilització ambiental “Let’s clean up Europe”. Va tenir lloc a tocar del parc de Josep Vidal, i va permetre redescobrir un tram del riu que durant molts anys ha estat amagada. Aquesta actuació partirà des d'aquest punt i s'allargarà fins al pont del Congost. 

En la presentació d’avui, Marc Aloy ha agraït la implicació de la Fundació Rosa Oriol i ha assegurat que aquestes actuacions s’afegeixen a les que s’han anat fent els darrers anys, com el desbrossament de canyes a l’entorn del Pont Nou i sobretot la recuperació per a ús ciutadà del tram de llera del Cardener entre la fàbrica dels Panyos i el Pont Nou, a banda i banda del riu. També s’afegeix a altres apadrinaments en vigor a l’Anella Verda de Manresa, amb entitats com Meandre o esplais i agrupaments escoltes.

Al seu torn, Gabriel Prat, de la Fundació Rosa Oriol, ha afirmat que “la nostra entitat rep molt d’entitats i empreses de la ciutat, i fer aquestes accions és una manera d’agrair-los la col·laboració i de fer ciutat”. David Morros, també de la Fundació, considera que la ciutat és plena de “racons amagats”, com ara l’entorn del riu, amb “espais per redescobrir. Si els convertim en zones més amables, serà una manera de posar-los en valor i alimentar l’orgull ciutadà”.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Acte
30/06/2019 - 09:30
Notícia

La XVII Bicicletada del Besòs se celebrarà el diumenge, 19 de maig, i la gran novetat d’enguany és que la pedalada servirà també per recaptar fons per a la lluita contra el càncer, per aquest motiu s’ha afegit l’etiqueta #Kmcontraelcàncer.

Notícia
La xarxa Natura 2000 del Congost inclou el tram entre la Garriga i sectors del Besòs i del Mogent
 

Des de fa 13 anys, el Congost forma part de la Xarxa Natura 2.000. Una iniciativa europea que treballa per preservar els entorns naturals d’interès. Per tal de preservar i millorar la biodiversitat, el Consorci del Besòs Tordera ha elaborat un pla de gestió. Es tracta d’un programa pioner, ja que és el primer organisme local de Catalunya en engegar una iniciativa d’aquestes característiques.

Butlletí