Manresa fa campanya contra l'abandonament de residus voluminosos al carrer

Només el 27% del total de recollides son a petició de la ciutadania
Font: Aj. Manresa
30/01/2009
El vostre municipi és també notícia? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

Des d'aquesta setmana, l'ajuntament de Manresa està identificant aquells objectes dipositats incorrectament a la via pública amb un adhesiu amb el lema "No abandonis els trastos vells al carrer! Truca al 010 i els passarem a buscar". L'objectiu és que la ciutadania visualitzi aquestes actuacions incíviques i s'adoni que continua havent-hi molts abandonaments.

El personal que es fa càrrec de la neteja de la ciutat serà l'encarregat d'enganxar els adhesius a aquells trastos abandonats que trobi durant el seu recorregut. El material indegudament abandonat estarà al carrer amb l'adhesiu durant dos o tres dies. Tot seguit, es procedirà a la seva retirada. De fet, l'ajuntament ja retira aquells trastos abandonats a la via pública que identifica, però amb la col·locació d'adhesius vol alertar als ciutadans sobre aquestes actuacions incíviques. Aquesta actuació es farà de forma indefinida.  

L'any 2008 l'ajuntament va portar a terme un total de 9.041 recollides de voluminosos. D'aquestes, 2.489 van ser fruit d'avisos de la ciutadania a través del 010, i 1.358 recollides van ser pels avisos de personal tècnic del consistori. Les 5.194 restants van ser recollides pel personal de neteja, que les va localitzar mentre feia el servei, sense avís previ. Així, el 27,5% del total de recollides van ser a petició de la ciutadania i, la resta, per abandonaments incontrolats. En total durant l'any 2008 es van recollir 621 tones de voluminosos (controlats i incontrolats).

Abocaments incontrolats
D'altra banda, durant l'any 2008 es van localitzar diversos abocaments incontrolats a l'entorn rural de la ciutat. La recollida i neteja d'aquests abocaments incontrolats es van portar a terme durant els mesos d'octubre i novembre. Durant aquest període es van recollir 55 abocaments. També es va localitzar un abocament del qual es va poder determinar qui n'era el causant i es va fer recollir pel propietari dels residus. De fet, durant l'any 2008 es van obrir tres expedients per abocaments incontrolats.

A partir d'aquests abocaments recollits es van generar aproximadament 330 m3 de runes i residus i el seu corresponent transport i dipòsit a l'abocador municipal (no es poden portar al dipòsit de runes perquè són molt brutes i barrejades). A més, es van realitzar 16 viatges a la deixalleria per portar materials que es van seleccionar bé per reciclar, bé per ser residus especials. El cost de la recollida va ser d'uns 13.000 euros.

En aquest sentit, durant el primer trimestre del 2009 està previst recollir 17 punts d'abocaments incontrolats de runes a través d'una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya, que suposa un cost de 4.274,33 euros.
Municipis: 

Relacionats

Acte
26/05/2020
Manresa
Article

En la situació actual de crisi pel coronavirus, l’Ajuntament de Manresa considera essencial que no hi hagi cap persona ni família que no disposi d’aigua corrent a casa. Per aquest motiu, Aigües de Manresa ha començat la instal·lació de comptadors d’aigua solidaris a les famílies vulnerables. Ja hi ha 23 casos detectats per Serveis Socials en què s’han instal·lat comptadors, i n’hi ha prop de 50 més que s’estan gestionant.

Notícia

L’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de les associacions veïnals, estan col·locant adhesius als contenidors de la ciutat amb informació de com es fa correctament l’abocament i recollida de residus voluminosos,  ja sigui a través del servei específic porta a porta mitjançant una trucada prèvia al telèfon 010 o bé utilitzant la deixalleria a Bufalvent.

Butlletí