Manlleu redueix el malbaratament alimentari als establiments: en mig any s’ha evitat que es llencin quasi 1750kg de menjar

13/03/2022 - 09:29

L’Ajuntament de Manlleu impulsa des del passat 2021 una campanya per reduir el malbaratament alimentari. S’han realitzat visites als establiments alimentaris de la ciutat per donar-los a conèixer una aplicació per a dispositius mòbils anomenada Too Good To Go, que els permet reduir l’excedent de menjar al final del dia.

Des de l’Ajuntament de Manlleu es treballa per reduir el malbaratament alimentari en el marc de l’Agenda 2030 Manlleu. El juliol 2021 es va iniciar la campanya per donar a conèixer l’APP Too Good To Go als establiments del municipi perquè puguin donar una segona vida a aquells aliments frescos i preparats que no s’han pogut vendre i que malgrat estar en bon estat, acabarien a les escombraries. Des de l’Ajuntament s’han visitat els establiments del municipi per explicar-los el funcionament d’aquesta aplicació per a mòbils anomenada Too Good To Go amb més detall, resoldre els possibles dubtes i ajudar-los amb el registre.

Des del juliol fins al desembre del 2021 s’ha reduït molt el malbaratament alimentari a Manlleu: s’han salvat 1746 packs de menjar. Cada pack equival aproximadament a 1kg de menjar, per tant, estimem que s’ha evitat que 1746 kg de menjar acabin llençats. De mitjana, s’han salvat 21 packs diaris.

Aquestes xifres s’han obtingut de 36 establiments alimentaris adherits a la campanya. Hi ha gran varietat d’establiments implicats: carnisseries, forns de pa o pastisseries, fruiteries, peixateries, supermercats, bars i restaurants i altres comerços.

Els establiments adherits poden crear packs sorpresa i adaptar els aliments i les quantitats en funció del que sobra, ja que és difícil calcular quin menjar no es vendrà durant el dia.

També cal destacar la implicació de la ciutadania en la campanya, ja que el 90% dels packs que ofereixen els establiments, són salvats i aprofitats per una ciutadania molt activa. Hi ha establiments que tan bon punt publiquen a l’app que ofereixen un pack, de seguida alguna persona l’adquireix.

Aquesta campanya facilita als establiments reduir el malbaratament alimentari alhora que poden aconseguir  nous clients, generar ingressos amb els excedents, ser més sostenibles i evitar que el menjar de l’establiment acabi a les escombraries. Al mateix temps, els usuaris estan descobrint nous llocs mentre estalvien diners.

Les persones que vulguin participar-hi, han de descarregar-se l’app gratuïta Too Good To Go a un dispositiu mòbil (disponible tant per dispositius Android com iOS). Una vegada donats d’alta, ja hi poden accedir per veure els establiments que hi ha a prop i tenen packs disponibles.  L’usuari tria un lloc, paga a través de l’app i ho recull en l’horari establert. L’aplicació, a més, contempla filtres per a aquelles persones amb intoleràncies alimentàries, vegetarianes i veganes.

Els establiments que s’hi vulguin adherir es poden registrar molt fàcilment al següent enllaç.

Aquesta iniciativa està alineada amb els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i amb el Full de Ruta de l’Agenda 2030 Manlleu. Concretament, contribueix a la fita 12.3 que inclou de forma explícita la reducció del malbaratament d’aliments, dins de l’ODS 12 ‘Consum i producció responsables’. Alhora, també contribueix en l’ODS 2 ‘Fam Zero” i en l’ODS 13 ‘Acció Climàtica’.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Manlleu ha aprovat l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera.

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí