L’ús dels punts verds augmenta a Barcelona un 18% respecte al 2015

11/03/2019 - 18:21

L’ús dels punts verds a Barcelona ha augmentat un 5% respecte al 2017, i acumula un increment del 18% en quatre anys. L’impuls d’aquests espais ajuda a reduir la generació de residus, fomentar la recollida selectiva i recuperar i reutilitzar els recursos i les matèries primeres, en el marc de l’estratègia Residu Zero.

En total són 937.737 els veïns i les veïnes que n’han fet ús durant l’any 2018, i que hi han aportat 17.628 tones de residus, una mitjana de 18,8 kg per usuari que se situa com a màxim històric a la ciutat. El 90% dels usuaris utilitzen els punts verds de barri i mòbils.

De les tones recollides l’any 2018 en els punts verds de barri, un 38% es reutilitza, el 48% es recicla i el 4% es composta. La destinació i la gestió dels residus recollits permeten evitar 15.816 tones de diòxid de carboni a l’any, l’equivalent al que produiria l’electricitat consumida per 3.637 famílies durant un any.

Els punts verds a Barcelona

Els punts verds concentren la recollida dels residus que necessiten un tractament específic i que, per tant, no es poden llençar als contenidors del carrer. La roba, els cartutxos de tinta, els tòners, els aparells elèctrics, els olis de cuina, els pneumàtics, les bateries i les piles, fluorescents i bombetes o les càpsules de cafè monodosi són alguns exemples d’aquests materials.

A Barcelona hi ha diferents tipus de punt verd. Els punts verds de barri tenen dimensions reduïdes i estan destinats als residus domèstics de poc volum. N’hi ha 25 de repartits per la ciutat. Els punts verds mòbils són els més nombrosos, gairebé un centenar, i són camions que inclouen totes les funcionalitats d’un punt verd. Es distribueixen en diferents punts de la ciutat en horaris fixos per ser a prop de la ciutadania. A la perifèria hi ha 7 punts verds de zona, instal·lacions de grans dimensions destinats especialment al sector comercial i de serveis. A més, les escoles de la ciutat disposen d’un recurs educatiu per a la conscienciació ambiental que s’anomena punt verd escolar.

Un nou punt verd autosuficient

El districte de Sarrià – Sant Gervasi ha estat el primer de la ciutat a estrenar un nou model de punt verd autosuficient més sostenible, autònom i transportable. L’equipament, que es troba al carrer del Cardenal Sentmenat, és capaç de donar servei sense haver de connectar-se a la xarxa elèctrica, gràcies a les dotze plaques fotovoltaiques d’alt rendiment que hi subministren electricitat. A més, el nou sistema no requereix connexió a les xarxes d’aigua, clavegueram i telefonia i l’equipament es pot carregar i transportar amb un camió portacontenidors.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Notícia

Investigadors de la UPC treballen en el disseny i fabricació d'esculls artificials a partir de material de rebuig de la indústria, per ser reproduïts a gran escala amb impressió 3D. L’objectiu és protegir els entorns costaners dels efectes del canvi climàtic i accelerar la restauració dels ecosistemes danyats amb solucions d’economia circular

Butlletí