L'ONU demana urgentment 2.500 milions de dòlars per evitar una crisi alimentària sense precedents

El Programa Mundial d'Aliments ha perdut un 40% del seu poder adquisitiu en tres mesos
Sostenible.cat
30/04/2008 - 00:00

Nacions Unides va fer ahir una crida als països donants perquè aportin amb caràcter d'urgència 2.500 milions de dòlars a les principals agències internacionals relacionades amb l'alimentació -el Programa Mundial d'Aliments i la FAO- per evitar una crisis sense precedents pels alts preus dels aliments.

"Si no es cobreixen plenament els fons que hem sol·licitat", va advertir el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, "ens arrisquem que augmenti encara més la fam, la malnutrició i que esclatin disturbis socials en una escala sense precedents".

Pèrdua de poder adquisitiu
L'escalada de preus dels aliments bàsics -arròs, blat, blat de moro - ha provocat que el Programa Mundial d'Aliments (del qual depenen 75 milions de persones a tot el món) hagi perdut en només tres mesos el 40% del seu poder adquisitiu.

La situació en alguns països es tan crítica que el Banc Mundial vol posar en marxa eines de finançament ràpid pels més pobres, així com duplicar la quantitat que fins ara destinava a recolzar l'agricultura africana, portant-la fins els 800 milions de dòlars.

Mesures a llarg termini
Ara bé, totes aquestes mesures han estat acordades per aturar el primer cop de la crisi alimentària, però el mateix director del Banc Mundial, Robert Zoellick, ha demanat que la comunitat internacional comenci a pensar en mesures a llarg termini per fer front a la pujada dels preus dels aliments. Precisament, el secretari general de Nacions Unides ha convocat als principals líders mundials a una cimera sobre seguretat alimentària que es realitzarà a Roma del 3 al 5 de juny.

Relacionats

Butlletí