L'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona recuperen el riu Foix

L'entitat financera ha destinat 170.000 euros a la millora de més de 3 km de bosc de ribera
Font: DiBa
28/01/2010

Més de 350 m3 de deixalles extretes del curs i de la llera del riu Foix; eliminació de prop de 13 ha de canyes; construcció de feixes vegetals; plantació de gairebé 900 arbres i arbustos en una superfície d'1,4 ha són, entre d'altres, algunes de les accions que s'han realitzat en aquest projecte que acaba de finalitzar per recuperar el curs de l'aigua del riu més important de la comarca de l'Alt Penedès i que s'emmarca dins el conveni de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona.

La iniciativa busca restaurar el bosc de ribera d'un tram del riu Foix molt deteriorat per l'acció de l'home, millorar-ne l'estat de salut i, alhora, facilitar l'accés al món laboral de persones en risc d'exclusió.

El riu Foix és el curs d'aigua més important de la comarca de l'Alt Penedès i al llarg del temps ha patit una important pressió enmig d'un territori molt humanitzat. Amb l'objectiu de recuperar el bosc autòcton i alhora millorar la qualitat de l'aigua del riu Foix, l'any 2007 es van iniciar els treballs de millora que acaben de finalitzar.

Els treballs han consistit en la retirada de deixalles i materials que han estat abocats o bé arrossegats per l'aigua; eliminar la vegetació al·lòctona instal·lada, especialment el canyar, amb la seva substitució per espècies autòctones mitjançant la plantació d'arbres i arbustos propis d'aquestes zones de ribera; i millorar els bosquets d'àlbers ja existents -les anomenades alberedes-, per tal de potenciar el bosc en galeria característic de les vores del riu; amb l'afegit que totes aquestes feines han servit també per millorar l'estat de l'aigua i el seu cabal.

La zona d'actuació transcorre entre el Castell de Penyafort i el Torrent de la Bruixa, dins del terme municipal de Santa Margarida i els Monjos. En el primer tram de les intervencions, sota el Castell de Penyafort, s'ha creat també un itinerari circular per explicar als visitants les actuacions realitzades al Parc del Foix.

Algunes dades d'interès dels treballs realitzat:
Trams treballats: 3.125 m de riu
Deixalles extretes del curs del riu i de la llera i transportats a deixalleria: 350 m3
Zona d'eliminació de canyes: 13,6 ha
Construcció de 30 feixines vegetals per aguantar talussos i evitar l'erosió Plantació (arbres i arbustos): 885 plantes en 1,4 ha
Tractaments de millora en boscos de ribera existents: 7,6 ha
Manteniment itinerari naturalístic: 0,36 ha - 1,5 km

Accés al món laboral de persones en risc d'exclusió
Per a l'execució de les actuacions previstes ha participat una empresa especialitzada d'aquesta zona, "Forestals del Garraf, SCCL", que ha treballat conjuntament amb tres entitats d'inserció: el "Centre d'Iniciatives per a la Reinserció" (CIRE); la Fundació Barberà Promoció - Barberà Inserta i l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). En total 10 persones -exdrogoaddictes, presos de tercer grau i diversos col·lectius en risc d'exclusió- han pogut inserir-se al món laboral gràcies a aquesta iniciativa.

AdjuntMida
Image icon riu_foix.jpg24.95 KB

Relacionats

Article

Entre els objectius del nou servei, destaquen la voluntat de liderar, des d’un model mancomunat i compartit, les polítiques en matèria de prevenció d’incendis i una gestió forestal sostenible, posant en valor el patrimoni natural i desenvolupar nous models energètics renovables i menys depenents dels combustibles fòssils. 

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès sumen forces per desenvolupar un nou model energètic al territori

Acte
25/09/2020

Butlletí