L’Obra Social de CatalunyaCaixa crea la Xarxa CX AgroSocial

Redacció

04/05/2011 - 00:00

L'Obra Social de CatalunyaCaixa ha presentat aquest 3 de maig una iniciativa per fomentar l'emprenedoria social en l'àmbit rural. Es tracta de la creació de la Xarxa CX AgroSocial (Social Farming). CX AgroSocial vol servir de nexe per a totes les empreses que centren la seva activitat en l'àmbit rural i que ho fan impulsant la creació de llocs de treball de persones amb discapacitat, malaltia mental o en risc d'exclusió.

En el marc de les iniciatives que en altres països es porten a terme en concepte de social farming, el projecte fomenta la creació i consolidació d'empreses amb alt valor social afegit (empreses d'inserció per a persones en exclusió, centres especials de treball per a discapacitats, serveis per a persones dependents) i també alt valor ambiental (producció ecològica, recuperació de llavors tradicionals, etc.).

Marta Torras, directora de l'àrea d'Impuls Social de l'obra social de l'entitat, ha remarcat que "la xarxa permetrà la fixació de gent al territori garantint un positiu impacte social i ambiental".

Els beneficis de la xarxa
La Xarxa CX AgroSocial permetrà a les empreses adherides obtenir ajut en l'accés a inversions, tant directes de l'Obra Social com indirectes. Les empreses podran sol·licitar aquest tipus d'ajut per a iniciatives concretes per al desenvolupament de la seva activitat. L'Obra Social de CatalunyaCaixa hi col·laborarà directament tant abonant part de l'import necessari com posant en relació la empresa amb altres inversors externs, canalitzant aquestes inversions i fent-ne el seguiment.

Un altre benefici per a les empreses adherides a la xarxa és l'elaboració de plans de negoci específics. Les empreses presenten iniciatives concretes per les quals cal fer un pla i l'Obra Social els ajuda en el seu desenvolupament i posada en marxa. Poden ser plans d'inici del negoci com de creixement del mateix.

L'aportació de la xarxa que d'entrada té una valoració més positiva és l'establiment de sinèrgies i vincles entre totes les empreses que hi formen part i el treball en xarxa. Per a Anna Mas, de l'empresa Afrodisca "les xarxes ben enteses, ben estructurades i amb els mateixos objectius són positives". Carles de Ahumada, president de la cooperativa l'Olivera ha destacat que "posar en comú i l'ajuda mútua permet avançar".

Entre altres avantatges més, a través de la Xarxa CX AgroSocial, les empreses obtindran difusió dels seus projectes, podran assistir a una jornada anual i rebran informació sobre les millors pràctiques de les iniciatives de la xarxa.

15 empreses adherides a la Xarxa CX AgroSocial
La Xarxa CX AgroSocial ha tingut una molt bona acollida des de la seva recent creació. En poc temps, 15 empreses s'han adherit i moltes més estan en procés de fer-ho. Les empreses són de tot Catalunya, trobem 4 de Barcelona (Fundació Portal, Viver de Bell-lloc, Associació Sant Tomàs, Nou Verd), 4 de Tarragona (Aprodisca, Fundació Onada, Fundació Santa Teresa, Fundació Ginac), 5 de Girona (Fundació Oscobe-empresa d'inserció Brot, Forresterra, Fundació Onyar-La Selva, BioDrissa, La Fageda) i 2 de Lleida (L'Olivera SCCL, Fundació Integra Pirineus).

Entre totes elles sumen més de 1.400 llocs de treball, dels quals 1.100 són coberts per persones amb discapacitat o en risc d'exclusió. El 80% d'entitats adherides a la xarxa treballen amb persones amb malaltia mental severa, un col·lectiu que està augmentant molt en els darrers anys, i té una manca destacada de recursos de suport.

L'activitat d'aquestes empreses és diversa: producció ecològica, recuperació de llavors, producció alimentària respectant l'entorn, gestió ecològica de boscos, jardineria ‘verda', recollida d'olis vegetals, creació d'horts ecològics, explotació de vivers i pastures destinades a la prevenció d'incendis, entre altres.

De les 15 entitats, 11 han sol·licitat suport per elaborar el pla de negoci. Per ara, 10 de les 15 empreses volen iniciar o potenciar alguna línea de producció d'agricultura ecològica, una de carn ecològica i manteniment de la neteja forestal, 3 d'aprofitament de biomassa i un d'elaboració de postres làctics.

 

Relacionats

Reportatge
Reportatge. Especial Sequera

En el marc d’una forta crisi climàtica amb conseqüències devastadores, des de Sostenible.cat hem volgut fer un breu reportatge centrant l’atenció en les dificultats que pateixen agricultors i ramaders de Catalunya.

Notícia

El document és el punt de partida per definir el pla d’acció per promoure la transició ecològica a la ciutat. La diagnosi constata que la compra directa a productors ha augmentat en un 7% durant els darrers i que la majoria de pagesos de Manresa entraran en edat de jubilació els propers 10 anys, entre altres aspectes.

Butlletí