Lliurats els premis Acció 21 2010

Sostenible.cat
17/01/2011 - 00:00

El lliurament d'aquesta vuitena edició dels Premis Acció 21 ha comptat amb més de 250 assistents i ha tingut lloc a l'auditori AXA de Barcelona, en el marc de la 2a Convenció de signants de l'agenda 21 de Barcelona. Els premis, instituïts l'any 2003 per l'Ajuntament de Barcelona a iniciativa del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat, tenen com a objectiu l'estímul dels col·lectius que contribueixen al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de l'Agenda 21.

En l'edició d'enguany s'han presentat 41 projectes, enfront dels 22 de l'any passat. El jurat ha destacat diverses qualitats en els cinc guardonats, com són el caràcter exemplificatiu, el fet de ser generalitzables i innovadors, així com la implicació generada al seu voltant per part de diversos actors i entitats ciutadanes. 

Els cinc premiats
- Impuls i coordinació del projecte Diagonal per a tothom presentada per l'Associació de Promoció del Transport Públic (PTP), per la promoció d'una mobilitat més sostenible.
- Projecte LIMA (Low Impact Mediterranean Architecture) presentada per SaAs Sabaté Associats Arquitectura i Sostenibilitat, pel caràcter innovador del prototip.
-BioDiverciutat presentada per l'Institut Jane Godall, per la seva proposta per descobrir la riquesa biològica de la ciutat.
-El trampolí, un pis assistit sostenible, presentada per l'Associació punt de referència, pel valor que representa oferir habitatge assequible i acompanyament educatiu als joves que per arribar a la majoria d'edat han de deixar un centre de protecció de menors.
-René + que electrodomèstics, presentada per Radio René, per la transformació íntegra d'un comerç familiar amb criteris de sostenibilitat.

Cinc mencions especials
El jurat també ha acordat distingir amb una menció especial cinc projectes representatius del tercer sector (economia social) i del món de l'empresa.
-Denúncia de l'impacte destructor del complex hidroelèctric Rio Madeira a l'Amazònia i retirada del suport financer del Banco Santander al projecte, gràcies a les accions de mobilització ciutadana, impulsada per SETEM Catalunya.
- Barcelona Consensus (Consens de Barcelona sobre alternatives interculturals a la globalització neoliberal) presentada per Nova- Centre per a la Innovació Social.
-Nou model de tanca accessible i sostenible presentada per Acefat
-Guia Oberts a la Sostenibilitat: nocions bàsiques de la normativa ambiental per al comerç a Catalunya, presentada per la Confederació de Comerç de Catalunya.
-Ambientalització del GSMA Mobile World Congress, presentada per GSMC Event Project Management.

Avaluant l'Agenda 21
La 2a Convenció de signants de l'Agenda 21 de Barcelona ha tingut com a finalitat l'avaluació col·lectiva de l'Agenda, donar visibilitat a la tasca dels membres de la xarxa de signants, detectar necessitats, i planificar la tasca dels propers anys. Es tracta d'un procés participatiu que es va iniciar el maig de 2010 amb conferències, jornades de treball i fòrums virtuals que ha servit per fer balanç i valorar el treball fet des del 2002 fins ara, en el marc de l'Agenda 21.

El Compromís per la Sostenibilitat-Agenda de Barcelona es va aprovar el 21 el juliol de 2002 amb 10 grans objectius. Actualment compta amb l'adhesió de 713 empreses, escoles i institucions.

Imma Mayol, tinenta d'alcalde de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona, ha dit durant l'acte que "en el seu moment es va voler que l' Agenda 21 de la ciutat, de tots, i no només de l'ajuntament". Mayol ha valorat positivament la feina feta i ha posat com a exemple la integració de la nova cultura de l'aigua a la ciutat. "Això demostra que és possible canviar tendències", ha assenyalat.

La tinenta d'alcalde de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona també ha reflexionat sobre la crisi i el moment de canvi que suposa i ha apuntat alguns reptes per més enllà del 2012 com "la necessitat de passar de la preocupació pel medi ambient a una economia que l'integri".

Per la seva banda, Teresa Franquesa, cap del Departament d'Estratègia, Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona ha repassat amb detall el progrés efectuat en cadascun dels objectius de l'Agenda 21, sense oblidar les mancances detectades en alguns àmbits. Ha reclamat ambició de cara al futur i ha subratllat que s'havia d'assolir, com ha passat amb l'aigua, "una nova cultura de l'energia" i també que calia posar en l'horitzó el repte de l'autosuficiència.

Relacionats

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí