Lliurats els premis a les millors iniciatives locals de medi ambient

La Diputació de Barcelona ha lliurat els premis de Medi Ambient, en dues modalitats: l'estalvi d'aigua i l'eficiència energètica

Sostenible.cat

10/06/2010 - 00:00
Els municipis de L'Estany, Centelles, L'Hospitalet de Llobregat i Mataró han guanyat el Premi a la Millor iniciativa local per a l'estalvi d'energia 2009, i Vilanova del Vallès, Montornès del Vallès, Granollers i Sabadell han guanyat el Premi a la Millor iniciativa local per a l'estalvi d'aigua 2009. Aquests guardons els atorga la Diputació de Barcelona. Els primers premis estan dotats amb 6.000 euros, i els accèssits, amb 3.000.

La sisena edició d'aquests guardons s'ha fixat sobretot en les iniciatives de reaprofitament d'aigua per al reg de zones verdes urbanes, i en diverses propostes que minimitzen l'ús energètic en instal·lacions municipals. Com cada any, per cadascun dels dos temes premiats es distingeixen tres categories: municipis de fins a 5.000 habitants, entre 5.001 i 50.000 habitants, i poblacions de més de 50.001 habitants.

En total s'hi havien presentat 39 candidatures, de les quals se n'han guardonat 13. El lliurament dels premis a les millors iniciatives locals de medi ambient de la Diputació de Barcelona ha tingut lloc a la Sala Tarafa de Granollers.

El president de la Diputació, Antoni Fogué, ha estat l'encarregat de lliurar aquests guardons, convocats per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. L'acte, que ha tingut lloc a la Sala Tarafa de Granollers, ha comptat també amb l'assistència del diputat de Medi Ambient de la Diputació, Joan Antoni Baron, i de l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral

El reg de les zones verdes, tema clau en l'estalvi d'aigua
Ha estat el denominador comú a gairebé totes les iniciatives d'estalvi d'aigua premiades: reaprofitar aigua per al reg és una de les màximes preocupacions dels municipis. Així, el premi per a petites poblacions ha recaigut en les actuacions d'aprofitament d'aigües freàtiques i pluvials de Vilanova del Vallès. L'ampliació de la zona esportiva de l'Eixample ha inclòs una coberta i uns talussos que permeten recollir l'aigua pluvial i de reg i destinar-la al verd urbà i la neteja de carrers i clavegueram.

Entre les poblacions mitjanes, el primer premi ha estat per a l'Ajuntament de Montornès del Vallès, que ha habilitat dos pous, dipòsits d'acumulació i dos hidrants al complex esportiu municipal que permeten d'emprar l'aigua freàtica per al reg de les zones verdes, el camp de gespa artificials i per renovar l'aigua de les piscines, i també per carregar els camions cisterna dels serveis municipals. L'accèssit d'aquesta categoria ha estat per a l'ús d'aigua subterrània no potable per al reg a Ripollet. S'ha perforat un nou pou i el bombeig es realitza amb energia eòlica i fotovoltaica.

Pel que fa als municipis més grans, el guardó principal s'ha dividit ex-aequo entre GranollersSabadell. La iniciativa granollerina ha estat l'eficiència en la recuperació del passeig fluvial del Congost, una extensa zona verda que travessa la ciutat i en la que s'han aplicat pautes de jardineria de baix consum d'aigua, implantació d'una xarxa de reg d'aigua recuperada i gota a gota a les 100 parcel·les dels horts municipals. El consistori sabadellenc ha vist reconeguda la gestió global dels recursos hídrics als espais verds, que no només inclou l'ús d'aigües no potables sinó també la telegestió del reg. A més, el Prat de Llobregat ha rebut l'accèssit per la campanya municipal "El Prat, terra d'aigua".

Eficiència energètica...
En aquest apartat la varietat ha estat més àmplia, amb projectes aplicats a l'enllumenat o a diverses instal·lacions municipals. El premi en la categoria de poblacions de fins a 5.000 habitants ha estat per a l'enllumenat públic de baix consum amb tecnologia LED de l'Estany. En total s'han substituït 645 bombetes. L'accèssit s'ha concedit a Caldes d'Estrac per la implantació de la tecnologia Detectral que permet controlar tot l'enllumenat de la ciutat i adaptar la posada en marxa i la parada, o la potència, segons les necessitats de cada moment.

La nova piscina coberta municipal de Centelles prioritza l'aïllament -amb doble vidre i cambra d'aire- i la bona orientació per prevenir pèrdues de calor. Ha estat el primer premi en la categoria de municipis d'entre 5.001 i 50.000 habitants. L'accèssit ha recaigut en el disseny energètic integral d'una escola bressol de Sant Celoni. L'edifici s'ha construït amb criteris bioclimàtics, té una instal·lació fotovoltaica integrada a la façana i energia solar tèrmica.

En l'apartat de les ciutats més grans s'ha repartit el premi. La meitat del guardó ha estat per a la rehabilitació de dos edificis històrics amb alt valor patrimonial a l'Hospitalet de Llobregat, que es convertiran en l'Espai d'Art de la Ciutat i en el Centre de la Memòria Democràtica. S'ha utilitzat energia geotèrmica per a la climatització, millores en l'aïllament tèrmic i recuperació de la ventilació natural, així com materials de construcció de nova generació. L'altra meitat s'ha atorgat al Tub Verd de Mataró, una xarxa de calor que aprofita l'energia sobrant de la cogeneració elèctrica i de la crema de biogàs per alimentar uns circuits tancats d'aigua freda i calenta que recorren el subsòl de la ciutat i permeten escalfar l'aigua d'ús domèstic o climatitzar edificis. Per últim, també s'ha reconegut amb un accèssit la campanya adreçada a les escoles '"Endolla-t'hi", del Consell Comarcal d'Osona.