L'itinerari del Parc Agrari del Baix Llobregat, senyalitzat novament

Una ruta de prop de vuit quilòmetres i dificultat baixa pel Delta del Llobregat mostra una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del país
Font: Parc Agrari del Baix Llobregat
24/08/2009

Recentment, els tècnics del Parc Agrari del Baix Llobregat han acabat de senyalitzar l'itinerari circular de descoberta d'aquest espai de l'àrea metropolitana. La ruta de descoberta del Parc Agrari és un itinerari de prop de vuit quilòmetres i dificultat baixa pel Delta del Llobregat, una de les zones agrícoles més antigues i fèrtils del país.

En les aproximadament dues hores de recorregut, el passeig ens mostra l'activitat agrària i els ecosistemes agrari i fluvial d'aquest espai preservat. Un patrimoni cultural, econòmic i ecològic de primer ordre situat al bell mig de l'àrea més poblada de Catalunya. 

L'itinerari comença al pont sobre el Llobregat de Cornellà. Un cop travessada la passera sobre el riu, els visitants s'endinsaran al Parc Agrari del Baix Llobregat seguint el camí del Sorral, paral·lel al riu, i podran observar els cultius i la xarxa de reg característics d'aquest espai periurbà.

L'expansió de l'agricultura al Delta, primer de secà i després de regadiu, va representar el primer pas per fer de la zona un espai habitable. Durant el recorregut també es podran contemplar diverses masies típiques de la comarca, com la maia de Can Mises, restaurada el 2005 però que encara manté les característiques de les masies de cruiges adossades.

El circuit també s'atura a la masia de Can Comas, actual Centre d'Informació i Gestió del Parc Agrari. Allí, els caminants poden visitar les exposicions permanents sobre productes tan emblemàtics del Baix Llobregat com el pollastre Pota Blava, la Carxofa Prat o la Cirera del Baix, a més de rebre informació sobre el paper del Consorci del Parc Agrari en la gestió d'aquest espai agrari i la promoció dels seus productes.

Per als amants de la flora, al Parc Agrari hi trobem dos tipus de vegetació: les plantes d'inundació permanent (comunitats helofítiques) i les espècies sotmeses a inundacions varibles (comunitats halòfiles). Per als amants de la fauna, destaquen els ocells, ja que el delta és una estació migratòria de primer ordre entre Europa i Àfrica. Però si tenen una mica de sort, els visitants podran contemplar l'eriçó clar (Atelerix algirus), que representa al Parc Agrari la comunitat més septentrional d'aquesta espècie.

El Parc Agrari del Baix Llobregat és un espai preservat especialment per al manteniment de l'activitat agrària, cosa que el diferencia de la resta d'espais protegits. La finalitat amb què es va crear el Parc Agrari és preservar la superfície agrària, promoure el desenvolupament econòmic del territori i de les explotacions agrícoles, i conservar i difondre'n els valors ambientals, naturals i culturals.

Relacionats

Notícia
(Foto: AMB. Robert Ramos)

(Foto: AMB. Robert Ramos)

L'AMB elabora un pla amb propostes per consensuar amb les administracions de cara a la nova mobilitat posterior a la crisi del coronavirus

Article

Aquest cap de setmana l’AMB organitza un Bioblitz metropolità virtual. En el context actual, el 3r Bioblitz Metropolità aposta per la ciència ciutadana a través de les xarxes socials, en un esdeveniment que tindrà lloc als 51 parcs i les 41 platges metropolitanes.

Acte

Butlletí