L'Informe 2005 del Projecte Rius, evidencia que la sequera ha empitjorat l'estat dels rius catalans

29/11/2005 - 00:00
L'Informe 2005 sobre l'estat dels rius catalans, que presenta anualment l'entitat Projecte Rius, destaca que la majoria dels rius catalans tenen símptomes de malaltia. En referència a les dades de l'estudi si es comparem dades de primavera i tardor, el que s'ha observat és que l'estat de salut dels rius ha empitjorat a la tardor. S'ha apuntat la sequera com un element important en l'explicació d'aquest fenomen.
El bosc de ribera, d'altra banda, segons la responsable de grups de l'entitat, Olga Alcaide, presenta alteracions importants en un '60 % dels rius inspeccionats', i en els pitjor dels casos, està molt degradat. La raó està en factors com la manca de depuradores, els abocaments, la sequera i la destrucció que està provocant, en la vegetació de les riberes del Llobregat, les obres del tren d'alta velocitat.
Respecte les diferents conques, les que es troben en més dificultat -a partir d'analitzar l'acidesa, color, i presència de nitrats a l'aigua, així com l'estat dels boscos- són la conca del Llobregat i la del Besòs, les quals presenten en els seus trams baixos, zones en estat molt greu. L'estudi indica que un 50% dels rius de la conca del Llobregat estan malalts i un 33% presenten els primers símptomes. En la conca del Besòs, només un 16% dels rius estan bé, mentre que un 53% estan malalts i un altre 31% estan en procés. A la resta de conques, els seus rius presenten primers símptomes de malaltia. D'altra banda, el Ter és la conca que té més qualitat, amb un major nombre de rius - un 61%- en bon estat de salut.
Creix la mobilització ciutadana al voltant dels rius La presentació de l'Informe s'ha centrat en la valoració tant de les inspeccions dels grups de voluntaris que formen l'entitat com de la participació. La bona notícia és que l'informe confirma la creixen sensibilització social cap a la necessitat de protegir els espais fluvials.
Els responsables del Projecte Rius han constatat el creixement de grups de voluntariat de l'entitat i han insistit en el fet que 's'evidencien millores destacables del riu allà on existeixen grups d'inspecció'. Sílvia Gili, Coordinadora de l'entitat, ha fet una crida a 'l'optimisme, ja que si bé l'estat dels rius és millorable, la participació ciutadana és, sens dubte, una aposta de futur i una garantia per la conservació'. Gili ha recordat que la Directiva Marc de l'Aigua està obrint les portes a la ciutadania per participar en la gestió dels rius.
Podeu descarregar-vos l'informe complert aquí

Relacionats

Butlletí