L'ICTA-UAB impulsa la IVª Setmana del Bosc

Font: ICTA-UAB

14/10/2018 - 19:21

Des del proper dia 15 al 21 d’octubre, Sant Celoni acull la IVª Setmana del Bosc, organitzada per l'Ajuntament de Sant Celoni, i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.  La Setmana del Bosc oferirà un ampli programa d'activitats culturals, divulgatives i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer el món forestal, posar-lo en valor i apropar-lo una mica a la ciutadania, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, ubicat enmig de dos grans parcs, per aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal.

El programa contempla xerrades informatives, exposicions, fires, passejades familiars, concerts musicals, una marxa pel Montseny, menús gastronòmics, un concurs d’aparadors, un concurs d'Instagram i una cantada amb la participació de les escoles. L’ICTA-UAB hi participarà activament en algunes d’aquestes activitats, com la Jornada tècnica “Boscos i salut humana, una aproximació per a la gestió forestal” que tindrà lloc el proper divendres dia 19 d’octubre a les 9 del matí. La jornada parteix del fet que l’origen de la bondat del medi com a element positiu per a la superació de malalties es remunta a temps immemorial. Fa més de dos mil anys Hipòcrates de Cos, considerat precursor de la medecina científica, en el seu tractat mèdic explicà als seus deixebles que si volien fer un bon diagnòstic del pacient, abans de mirar-li el cos observessin l’entorn natural on vivia. Actualment els avenços científics revelen el valor del bosc com a teràpia natural. Hi participaran els investigadors de l’ICTA-UAB, Martí Boada, Roser Maneja, Albert i Jordina Belmonte.

El mateix Martí Boada serà l’encarregat de guiar el dissabte 20 d’octubre a les 11 hores la passejada familiar pels voltants de Sant Celoni per descobrir els efectes dels boscos a la salut humana. Hi participarà l’investigador de l’ICTA-UAB Albert Bach, responsable del primer estudi que investigarà els boscos mediterranis i analitzarà científicament la vinculació entre salut humana i boscos.

Diumenge 21 d’octubre a les 11 hores tindrà lloc una visita comentada a la “Col·lecció Martí Boada d’arbres amb ascendència monumental”. En Martí Boada guiarà un passeig fins a l’arbreda del Pertegàs per conèixer la col·lecció Tals pares, tals fills, una quarantena d’arbres joves, fills d’arbres emblemàtics.

Programa Setmana del Bosc


 

Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Les pandèmies són impredictibles però hi ha deu factors que sabem amb tota seguretat que estan vinculats a la seva aparició. Són aquests que descrivim a continuació. Podem tractar de gestionar-los de forma convenient o seguir com fins ara: fent quasi tot el possible per tal que la propera pandèmia esclati com més aviat millor.

Opinió

Si s’incrementés l’exposició als espais verds fins a nivells de NDVI equivalents a que cada ciutat tingués el 25% de la seva àrea coberta per espai verd en 1.027 ciutats europees, incloent Barcelona, Londres o Viena, s’evitarien 42.968 morts anualment.

Entrevista

Carles Castell és responsable de seguiment de programes i accions ambientals a Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. Doctor en Ecologia i investigador del CREAF durant anys, s’ha especialitzat en la conservació dels espais naturals. A través del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, coordina accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic en els municipis. En el marc de les estratègies d’adaptació, un dels eixos que aborda és el de les Solucions basades en la Natura (SbN), com una eina que permet recuperar espais degradats i fomentar el contacte de les persones amb el verd urbà; accions amb un gran impacte positiu sobre el territori i la qualitat de vida de les persones.

Butlletí