L'ICTA-UAB impulsa la IVª Setmana del Bosc

Font: ICTA-UAB

14/10/2018 - 19:21

Des del proper dia 15 al 21 d’octubre, Sant Celoni acull la IVª Setmana del Bosc, organitzada per l'Ajuntament de Sant Celoni, i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.  La Setmana del Bosc oferirà un ampli programa d'activitats culturals, divulgatives i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer el món forestal, posar-lo en valor i apropar-lo una mica a la ciutadania, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, ubicat enmig de dos grans parcs, per aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal.

El programa contempla xerrades informatives, exposicions, fires, passejades familiars, concerts musicals, una marxa pel Montseny, menús gastronòmics, un concurs d’aparadors, un concurs d'Instagram i una cantada amb la participació de les escoles. L’ICTA-UAB hi participarà activament en algunes d’aquestes activitats, com la Jornada tècnica “Boscos i salut humana, una aproximació per a la gestió forestal” que tindrà lloc el proper divendres dia 19 d’octubre a les 9 del matí. La jornada parteix del fet que l’origen de la bondat del medi com a element positiu per a la superació de malalties es remunta a temps immemorial. Fa més de dos mil anys Hipòcrates de Cos, considerat precursor de la medecina científica, en el seu tractat mèdic explicà als seus deixebles que si volien fer un bon diagnòstic del pacient, abans de mirar-li el cos observessin l’entorn natural on vivia. Actualment els avenços científics revelen el valor del bosc com a teràpia natural. Hi participaran els investigadors de l’ICTA-UAB, Martí Boada, Roser Maneja, Albert i Jordina Belmonte.

El mateix Martí Boada serà l’encarregat de guiar el dissabte 20 d’octubre a les 11 hores la passejada familiar pels voltants de Sant Celoni per descobrir els efectes dels boscos a la salut humana. Hi participarà l’investigador de l’ICTA-UAB Albert Bach, responsable del primer estudi que investigarà els boscos mediterranis i analitzarà científicament la vinculació entre salut humana i boscos.

Diumenge 21 d’octubre a les 11 hores tindrà lloc una visita comentada a la “Col·lecció Martí Boada d’arbres amb ascendència monumental”. En Martí Boada guiarà un passeig fins a l’arbreda del Pertegàs per conèixer la col·lecció Tals pares, tals fills, una quarantena d’arbres joves, fills d’arbres emblemàtics.

Programa Setmana del Bosc


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
El Recinte Modernista de Sant Pau acollirà l'esdeveniment. Foto: El País

El Recinte Modernista de Sant Pau acollirà l'esdeveniment. Foto: El País

La Diputació de Barcelona acollirà la organització de la Conferència Internacional de l'Aliança del Clima 2018. Serà la primera vegada que aquest esdeveniment s’organitzi al sud d’Europa i rebrà més de 200 representants d'institucions internacionals i de ciutats i pobles d'arreu del continent que connectaran i intercanviarian experiències amb ens locals catalans i de la resta de l'estat.

Notícia

El premi Ramon Margalef d'Ecologia té per objecte el reconeixement d'una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d'instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar. La data límit per fer propostes és el 17 de maig de 2019.

Article

LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana per descobrir la diversitat i la quantitat de líquens que viuen als arbres de les ciutats per tal de relacionar-les amb la qualitat de l’aire.  Ha estat posat en marxa per GBIF Espanya i el Real Jardín Botánico de Madrid, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, i a Barcelona i Madrid ja s'estan elaborant mapes de líquens com a bioindicadors. A Barcelona un total de 12 centres del programa Escoles+Sostenibles han participat en el mostreig i seguiment d’aquests bioindicadors amb l’objectiu d’avaluar els canvis ambientals i els nivells de contaminació de la ciutat.

Butlletí