L'ICTA-UAB impulsa la IVª Setmana del Bosc

Font: ICTA-UAB

14/10/2018 - 19:21

Des del proper dia 15 al 21 d’octubre, Sant Celoni acull la IVª Setmana del Bosc, organitzada per l'Ajuntament de Sant Celoni, i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), el Cercle Econòmic i Social del Baix Montseny, l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor.  La Setmana del Bosc oferirà un ampli programa d'activitats culturals, divulgatives i tècniques amb l’objectiu de donar a conèixer el món forestal, posar-lo en valor i apropar-lo una mica a la ciutadania, tenint en compte la situació geogràfica de Sant Celoni, ubicat enmig de dos grans parcs, per aconseguir sensibilitzar sobre la importància del bosc i el món forestal.

El programa contempla xerrades informatives, exposicions, fires, passejades familiars, concerts musicals, una marxa pel Montseny, menús gastronòmics, un concurs d’aparadors, un concurs d'Instagram i una cantada amb la participació de les escoles. L’ICTA-UAB hi participarà activament en algunes d’aquestes activitats, com la Jornada tècnica “Boscos i salut humana, una aproximació per a la gestió forestal” que tindrà lloc el proper divendres dia 19 d’octubre a les 9 del matí. La jornada parteix del fet que l’origen de la bondat del medi com a element positiu per a la superació de malalties es remunta a temps immemorial. Fa més de dos mil anys Hipòcrates de Cos, considerat precursor de la medecina científica, en el seu tractat mèdic explicà als seus deixebles que si volien fer un bon diagnòstic del pacient, abans de mirar-li el cos observessin l’entorn natural on vivia. Actualment els avenços científics revelen el valor del bosc com a teràpia natural. Hi participaran els investigadors de l’ICTA-UAB, Martí Boada, Roser Maneja, Albert i Jordina Belmonte.

El mateix Martí Boada serà l’encarregat de guiar el dissabte 20 d’octubre a les 11 hores la passejada familiar pels voltants de Sant Celoni per descobrir els efectes dels boscos a la salut humana. Hi participarà l’investigador de l’ICTA-UAB Albert Bach, responsable del primer estudi que investigarà els boscos mediterranis i analitzarà científicament la vinculació entre salut humana i boscos.

Diumenge 21 d’octubre a les 11 hores tindrà lloc una visita comentada a la “Col·lecció Martí Boada d’arbres amb ascendència monumental”. En Martí Boada guiarà un passeig fins a l’arbreda del Pertegàs per conèixer la col·lecció Tals pares, tals fills, una quarantena d’arbres joves, fills d’arbres emblemàtics.

Programa Setmana del Bosc


 

Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Una gran pressió ambiental amenaça la vida dels milers d’ espècies que conformen la biodiversitat marina mediterrània, una de les més riques del món i la de les praderies de posidònia, un dels ecosistemes que més refugi ofereix a la vida marina com s’explica el documental Salvemos el Mediterráneo, que ha dirigit el biòleg i fotògraf submarí Manu San Félix.

Reportatge

L’evidència disponible indica que la infraestructura verda urbana (els parcs urbans, els arbres dels carrers, les cobertes i els murs verds, etc.) pot contribuir de manera molt modesta a compensar les emissions de carboni, a reduir l’estrès per la calor i a disminuir la contaminació atmosfèrica de la ciutat. Si volem actuar sobre aquests problemes, hem de treballar sobre les fonts de pol·lució, perquè les mesures compensatòries basades en la natura no són, ni de lluny, suficients. Les estratègies d’infraestructura verda urbana tenen un paper complementari, i no alternatiu, a les polítiques de reducció de la contaminació.

Entrevista

Apassionada per la natura i amant de l’art, Aurora Serra és enginyera agrícola, i es defineix com a dinamitzadora i formadora en agricultura. És membre de la Cooperativa Tarpuna i participa a la xarxa agroecològica dels barris de muntanya de Barcelona.  Parlema amb Aurora Serra arrel de la celebració de l’Aplec d’agricultura urbana de Barcelona que arriba a la seva sisena edició, i que aquest any està dedicat a la biodiversitat a la ciutat.

Butlletí