L'ICAEN presenta el Pla Renova't per impulsar l'eficiència energètica a la Indústria

Font: ICAEN

30/03/2019 - 12:52

La mesura té per objectiu fomentar la substitució d’equips auxiliars al procés industrial per altres d’energèticament més eficients La iniciativa arrenca amb l’adhesió de 10 fabricants i distribuïdors de motors, compressors d’aire i sistemes de combustió.

L’Institut Català d’Energia (ICAEN), del departament d’Empresa i Coneixement, ha presentat avui el Pla Renova’t Indústria 2019, que fomentarà la renovació d’equips auxiliars de plantes industrials ubicades a Catalunya per d’altres energèticament més eficients. La iniciativa té per objectiu coordinar els descomptes i incentius que poden oferir els fabricants i distribuïdors d’equips de la indústria que s’hi adhereixin amb l’acompanyament a les empreses interessades en substituir la seva maquinària.

De moment, la campanya ja compta amb 10 fabricants adherits: ABB, Atlas Copco, Beralmar, Bluer Combustion, Gardner Denver/CompAir, Motovario WH/Teco, Nidec, Ray, Sedical i Worthington Creyssensac. L’increment de l’eficiència energètica  en el sector industrial persegueix reduir el seu consum d’energia i, per tant, el seu impacte ambiental i, al mateix temps, contribuir a millorar-ne la competitivitat.

El Pla Renova’t oferirà, fins al 30 de setembre de 2019, l’oportunitat de renovar el parc actual d’equips auxiliars al procés industrial per equips de funcionament, rendiment i característiques similars i que acreditin una major qualitat i eficiència energètica. Així, en el marc de la iniciativa, els fabricants i distribuïdors inclouran en les seves ofertes avantatges o incentius de tipus econòmic –com per exemple descomptes, recompra de l'equip retirat, etc. – o de serveis addicionals –com ara manteniment, projecte, estudi, posada en marxa, etc. –. A més, les empreses que s’acullin al Pla gaudiran de l’acompanyament tant dels propis fabricants com de l’ICAEN, que actuarà com a coordinador de la campanya.

“Intentem fomentar una reconversió immediata per a equips industrials transversals que han quedat obsolets; per això, aquest Pla Renova’t serà compatible amb els ajuts vinculats als Fons Nacionals d’eficiència, que enguany gestionarà l’ICAEN”, ha explicat el director de l’ICAEN, Manel Torrent.

La indústria és el segon consumidor d’energia a Catalunya, amb un 27% del consum total, i l’energia és un dels principals costos de producció per a les empreses industrials. Per això, la iniciativa se centrarà fonamentalment en motors elèctrics, compressors d’aire  i sistemes de combustió, que són alguns dels equips consumidors més comuns a la indústria. A tall d’exemple, la substitució d’un motor amb una eficiència IE1 per un motor IE3 pot comportar uns estalvis energètics d’uns 20.000 kWh anuals –és a dir, uns 2.000 euros l’any-; o, en el camp dels compressors d’aire, una bona anàlisi de disseny pot estalviar fins un 20% dels seus costos energètics.

El Pla Renova’t per a la indústria 2019 forma part del Pla d’Acció d’Eficiència Energètica a la Indústria de Catalunya i s’integra en el procés de transició que ha iniciat Catalunya cap a un model energètic més net, sostenible i democràtic, basat en l’apoderament del ciutadà. En aquest sentit, i amb l’objectiu d’assolir un sistema energètic totalment descarbonitzat l’any 2050, el Govern està impulsant una Llei de la Transició Energètica, i ja està aplicant mesures per impulsar l’autoconsum fotovoltaic, la mobilitat elèctrica o l’edificació eficient.  Els Plans renova’t són una eina que l’ICAEN ha utilitzat periòdicament des de l’any 2007 per incentivar l’eficiència energètica en sectors concrets, com l’àmbit domèstic.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Membres de 67 famílies rubinenques han seguit els tallers de factura elèctrica que organitza l’Ajuntament de Rubí a través del servei Rubí Brilla, fins al mes de juny. En aquestes sessions, s'expliquen els conceptes bàsics de la factura elèctrica i es donen eines per reduir l’import de la factura.

Reportatge

L'objectiu europeu és que el balanç d'emissions de CO2 l'any 2050 sigui zero. Es pot aconseguir? Un dels elements clau per aconseguir aquest objectiu seran les fotolineres, els llocs on els cotxes elèctrics es recarregaran gràcies a l'energia solar.

Notícia

Les obres, que tenen un cost de 897.955 euros, implicaran la substitució d’un sistema d’energia no sostenible per un de sostenible. El conseller Chakir el Homrani visita les colònies de l’alberg de Planoles, on anuncia una aportació de 91.547€ per integrar 136 joves amb diversitat funcional a “L’estiu és teu!”

Butlletí