L'ICAEN presenta el Pla Renova't per impulsar l'eficiència energètica a la Indústria

Font: ICAEN

30/03/2019 - 12:52

La mesura té per objectiu fomentar la substitució d’equips auxiliars al procés industrial per altres d’energèticament més eficients La iniciativa arrenca amb l’adhesió de 10 fabricants i distribuïdors de motors, compressors d’aire i sistemes de combustió.

L’Institut Català d’Energia (ICAEN), del departament d’Empresa i Coneixement, ha presentat avui el Pla Renova’t Indústria 2019, que fomentarà la renovació d’equips auxiliars de plantes industrials ubicades a Catalunya per d’altres energèticament més eficients. La iniciativa té per objectiu coordinar els descomptes i incentius que poden oferir els fabricants i distribuïdors d’equips de la indústria que s’hi adhereixin amb l’acompanyament a les empreses interessades en substituir la seva maquinària.

De moment, la campanya ja compta amb 10 fabricants adherits: ABB, Atlas Copco, Beralmar, Bluer Combustion, Gardner Denver/CompAir, Motovario WH/Teco, Nidec, Ray, Sedical i Worthington Creyssensac. L’increment de l’eficiència energètica  en el sector industrial persegueix reduir el seu consum d’energia i, per tant, el seu impacte ambiental i, al mateix temps, contribuir a millorar-ne la competitivitat.

El Pla Renova’t oferirà, fins al 30 de setembre de 2019, l’oportunitat de renovar el parc actual d’equips auxiliars al procés industrial per equips de funcionament, rendiment i característiques similars i que acreditin una major qualitat i eficiència energètica. Així, en el marc de la iniciativa, els fabricants i distribuïdors inclouran en les seves ofertes avantatges o incentius de tipus econòmic –com per exemple descomptes, recompra de l'equip retirat, etc. – o de serveis addicionals –com ara manteniment, projecte, estudi, posada en marxa, etc. –. A més, les empreses que s’acullin al Pla gaudiran de l’acompanyament tant dels propis fabricants com de l’ICAEN, que actuarà com a coordinador de la campanya.

“Intentem fomentar una reconversió immediata per a equips industrials transversals que han quedat obsolets; per això, aquest Pla Renova’t serà compatible amb els ajuts vinculats als Fons Nacionals d’eficiència, que enguany gestionarà l’ICAEN”, ha explicat el director de l’ICAEN, Manel Torrent.

La indústria és el segon consumidor d’energia a Catalunya, amb un 27% del consum total, i l’energia és un dels principals costos de producció per a les empreses industrials. Per això, la iniciativa se centrarà fonamentalment en motors elèctrics, compressors d’aire  i sistemes de combustió, que són alguns dels equips consumidors més comuns a la indústria. A tall d’exemple, la substitució d’un motor amb una eficiència IE1 per un motor IE3 pot comportar uns estalvis energètics d’uns 20.000 kWh anuals –és a dir, uns 2.000 euros l’any-; o, en el camp dels compressors d’aire, una bona anàlisi de disseny pot estalviar fins un 20% dels seus costos energètics.

El Pla Renova’t per a la indústria 2019 forma part del Pla d’Acció d’Eficiència Energètica a la Indústria de Catalunya i s’integra en el procés de transició que ha iniciat Catalunya cap a un model energètic més net, sostenible i democràtic, basat en l’apoderament del ciutadà. En aquest sentit, i amb l’objectiu d’assolir un sistema energètic totalment descarbonitzat l’any 2050, el Govern està impulsant una Llei de la Transició Energètica, i ja està aplicant mesures per impulsar l’autoconsum fotovoltaic, la mobilitat elèctrica o l’edificació eficient.  Els Plans renova’t són una eina que l’ICAEN ha utilitzat periòdicament des de l’any 2007 per incentivar l’eficiència energètica en sectors concrets, com l’àmbit domèstic.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

 

Martin Williams és científic del grup de recerca de medi ambient del King’s College de Londres i consultor internacional sobre contaminació de l’aire. El doctor Wiliams ens ofereix una mirada internacional d’un dels principals problemes globals de salut pública. Analitza la problemàtica del diferents contaminants i els principals obstacles per arribar a acords internacionals efectius. Va ser ponent destacat al I Congrés de Qualitat de l’Aire celebrat a Sabadell.

Notícia

El vehicle compartit a Santa Perpètua de Mogoda ha recorregut 11.000 km i ha donat servei a 64 persones i el servei de lloguer de cotxe elèctric compartit a Castellbisbal ja té més d’una vintena de persones usuàries. A Rubí, durant aquest temps, el vehicle ha registrat un total de 484 lloguers i més de 30.000 quilòmetres amb 3.050 hores d’ús, de les quals 1.405 són provinents de vals i 1.645 de pagament a través dels socis de Som Mobilitat. 

Notícia

El projecte és una iniciativa d’Ecoserveis i té l’objectiu de fomentar l’autoconsum col·lectiu ja que aquest pot generar un estalvi econòmic a les famílies, promoure un nou model energètic a les llars i apoderar les comunitats, transmetent-les el coneixement sobre els avantatges, requisits o normatives relacionades amb l’autoconsum col·lectiu.

Butlletí