L’Hospitalet afavoreix la biodiversitat en les zones enjardinades

Font: Ajuntament de l'Hospitalet

20/01/2020 - 12:00

L’Ajuntament de l'Hospitalet ha posat en marxa una nova iniciativa per afavorir la biodiversitat en les zones enjardinades de la ciutat, seguint els criteris del Pla director del verd urbà. Es tracta de les plantacions mixtes, un nou concepte de jardineria on es combinen espècies i varietats vegetals diverses que aporten una gran biodiversitat, i que beneficien l’aparició d’insectes i aus que ajuden a naturalitzar l’espai.

En aquestes plantacions es barregen espècies vegetals de diferents volums, colors i textures, amb poques necessitats de reg, que es fixen a terra de manera estratègica per aportar tocs de natura a espais urbans com rotondes, places i zones enjardinades.

Fins ara, s’ha fet aquest tipus de plantació a la rotonda de la plaça de la Pubilla Cases i a espais enjardinats de la plaça de Mossèn Homar, de la plaça de Puig i Gairalt, i de les noves rampes accessibles a l’avinguda de Can Serra i a l’entrada de l’Escola Sant Josep-el Pi. L’objectiu és estendre aquest model que fomenta la biodiversitat a altres indrets de la ciutat.

En aquests espais s’hi han plantat espècies vegetals com la Lobelia speciosa, de fullatge verd enrogit i flors vermelles; la Salvia superba Merleau, de flors punxegudes de to blau violeta; o la Trollius europaeus Lemon Supreme, de fulles lobulades verdes i flors de color groc llimona en forma de bol.

Aquestes plantes vivaces afavoreixen la presència d’animals com la mallerenga carbonera, un petit ocell insectívor i granívor; la marieta de set punts, coleòpter gran consumidor de pugons, i les abelles solitàries, que són silvestres, sense reina, i no agressives.

El jardí on s’aplica aquest model, amb espècies diferents segons l’època de plantació, és un espai viu en contínua evolució. A la primavera, la floració és molt abundant, plena de color i pol·linitzadors; a l’estiu, apareixen les espigues de les gramínies que atrauen els ocells, i que es tornaran de tons torrats a la tardor; i a l’hivern, el jardí resta en repòs.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Les actuacions, què formen part del pla d’inversions PSG (Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans) i compten amb finançament FEDER, serviran per millorar la qualitat ambiental i paisatgística de l’espai fluvial i en potenciaran l’ús social i l’accés mitjançant la mobilitat sostenible.

Entrevista

L'últim episodi de mortalitat registrat al Mar Menor ha fet saltar totes les alarmes sobre una situació crònica de degradació de l'ecosistema de la llacuna. Júlia Martínez, directora de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, explica quines són les mesures necessàries per recuperar l'equilibri ecològic a la llacuna costanera salada més important d'Europa.

Notícia

L’àrea de Transició Ecològica ha introduït nous criteris perquè creixi la vegetació herbàcia fins que fa tot el cicle de floració i fructificació, beneficiant l’alimentació d’insectes pol·linitzadors, la producció de llavors o la recuperació del bosc de ribera, entre altres. L’actuació s’inclou en el projecte de millora de la biodiversitat de Lleida.

Butlletí