L’herbicida Roundup pot causar malformacions

Un informe denúncia que la indústria ho sabia des de la dècada de 1980, i els reguladors des dels 90
Font: Som lo que sembrem
16/06/2011

Segons una informació que ha fet pública l'entitat Earth Open Source i que a Catalunya ha difós ‘Som lo que sembrem' la indústria i els reguladors de la UE sabien des de com a mínim les dècades dels 80 i dels 90, que l'herbicida més venut al món, el Roundup, causa malformacions en animals de laboratori però van evitar informar al públic. Aquesta és la conclusió de l'informe "Roundup and birth defects: Is the public being kept in the dark? elaborat per un grup de científics i investigadors internacionals 

L'informe revela que els propis estudis de la indústria (incloent un encarregat per Monsanto) mostraven ja en els anys 80 que l'ingredient actiu del Roundup, el glifosat, causa malformacions en animals de laboratori.

Així mateix, l'informe, denuncia que el govern alemany coneixia aquests fets des de com a mínim la dècada dels 90, quan a Alemania, com a membre de la Unió Europea, li va tocar fer una revisió dels estudis de la indústria per a l'aprovació de l'herbicida a Europa. I que la Comissió Europea ho ha sabut des de com a mínim l'any 2002, quan va donar el vist i plau a l'autorització del glifosat.

Així doncs el que l'informe vol posar de manifest és que la informació sobre la seguretat del gliflosat no es va fer pública. Segons informat l'entitat, fins i tot l'any passat, l'Oficina Federal Alemana per a la Protecció del Consumidor i la Seguretat Alimentària, BVL, va dir a la Comissió que no hi havia evidència de teratogenicitat (capacitat de causar malformacions) del glifosat. Aquest comentari es va fer refutant un estudi científic independent "Glyphosate-based Herbicides Produce Teratogenic Effects on Vertebrates by Impairing Retinoic Acid Signaling". que van publicar l'any passat uns investigadors argentins. L'estudi mostrava que el Roundup i el glifosat causen malformacions en granotes I en pollastres a concentracions molt menors que aquelles que s'empren en les fumigacions agrícoles .

L'estudi estava motivat pels informes d''una alta incidència de casos de malformacions i càncers en àrees de Sudamèrica on es conreen plantes de soja genèticament modificades per ser tolerants a ser fumigades àmpliament amb l'herbicida Roundup.

En la seva refutació de l'estudi argentí, BVL cita com a prova de la seguretat del glifosat els estudis que la indústria va sotmetre a la Comissió per l'aprovació del glifosat al 2002. (l'autorització que actualment està en vigor)

Però els autors d'aquest nou informe que s'ha fet públic van aconseguir els documents d'aprovació i van trobar que contràriament a les afirmacions de la BVL, els propis estudis de la indústria, realitzats als 80 i als 90, mostraven que el glifosat /RoundUp causa malformacions en animals de laboratori. En alguns casos aquests efectes es produïen fins i tot a dosis baixes de l'herbicida

Segons els autors de l'informe les autoritats alemanes i el panel d'experts ECCO de la Comissió Europea van manipular els resultats per l'aprovació de l'herbicida en la Comissió, i asseguren "sembla que indústria i reguladors han ocultat dades durant 30 anys i així s'ha posat en risc a la gent.  El Roundup no l'empren només agricultors sinó també persones que tenen un jardí, i en terres d'escoles i altres àrees públiques, en part perquè s'ha fet propaganda falsa de què és segur."

La Comissió es nega a revisar el glifosat
Una nova regulació més estricta dels pesticides, entra en vigor a la Unió Europea al juny. Si es fes una revisió objectiva del glifosat sota aquesta nova regulació seguramente seria prohibit, segons els autors. Això és perquè sota aquesta regulació s'han de tenir en consideració els estudis independents. Molts d'aquests estudis, resumits en aquest informe, mostren que el glifosat i el Roundup causen malformacions, càncer, dany genètic, disrupció endocrina i altres efectes seriosos, sovint a dosis molt baixes

El glifosat s'havia de revisar en el 2012. Però l'any passat, la Comissió va aprovar una directiva aplaçant la seua revisió i d'altres 38 pesticides fins al 2015.

A més a més, segons asseguren els autors de l'informe, en el 2015 el glifosat es revisarà sota paràmetres laxos i caducs. Això és perquè la Comissió no ha completat el llistat de requeriments (els tests que la indústria ha de fer) per la nova regulació amb temps suficient per tal que la indústria pugui fer els nous tests. Així que el glifosat probablement passarà la revisió del 2015 i no serà revisat sota paràmetres més estrictes en altres 15 anys, fins l'any 2030.

Els autors diuen " El glifosat podria tenir via lliure fins el 2030, en uns moments on les companyies de transgènics estan pressionant per tal que la UE autoritzi el conreu de plantes OMG tolerants al glifosat. Això portaria a un enorme augment en l'ús del glifosat a Europa, com ha passat a Amèrica del Nord i del Sud.

L'equip científic que ha elaborat aquest treball declara que ‘qui es beneficiarà d'aquest aplaçament de la Comissió serà la indústria dels pesticides; la víctima serà la salut pública' i per això demana a la Comissió que cancel·li l'aplaçament i faci una revisió immediata del glifosat i del Roundup, tenint en consideració la literatura científica independent. Entre tant, s'exigeix que apliqui el principi de precaució i retiri l'herbicida d'Europa fins que la revisió hagi estat completada"

------

Més informació:

1. Antoniou, M., Habib, M., Howard, C.V., Jennings, R.C., Leifert, C., Nodari, R. O., Robinson, C., Fagan, J. 2011. Roundup and birth defects: Is the public being kept in the dark? Earth Open Source. June. https://www.scribd.com/doc/57277946/RoundupandBirthDefectsv5
2. BVL, Germany. 2010. Glyphosate - Comments from Germany on the paper by Paganelli, A. et al. (2010): "Glyphosate-based Herbicides Produce Teratogenic Effects on Vertebrates by Impairing Retinoic Acid Signaling". October19. http://powerbase.info/index.php/File:BVL2010.comments.Paganelli.pdf
AdjuntMida
Image icon 575_1308149516Roundup-008.jpg37.87 KB

Relacionats

Entrevista

Alexander L. Jones és Director del Clima i Medi Ambient de la l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). En aquesta entrevista, reflexiona sobre el gran impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, ja que és responsable d’un 24% de les emissions globals. I desgrana el reptes als quals s’enfronta: el necessari augment de la producció per abastir una població mundial cada dia més nombrosa, i l’augment de la inseguretat alimentària a causa dels canvis de patrons que ens ha portat l’escalfament global. Sens dubte un dels temes cabdals als que s’haurà de fer front i sobre el que podem actuar amb decisions molt personals, com la nostra dieta.

Notícia
Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

Foto: Participants del projecte BREATHE d'una escola de Barcelona realitzen tests per ordinador. Foto: ISGlobal

L'exposició prenatal a la contaminació atmosfèrica s'associa amb canvis en el cervell infantil relacionats amb trastorns de comportament, segons un estudi s'ISGlobal publicat a Environmental Research. Fins i tot complint els límits permesos per la Unió Europea, les partícules fines s'associen amb una reducció del cos callós, una estructura relacionada amb el TDAH i l'espectre autista

Butlletí