L'exposició 'No m'expliquis cuentos xinos' arriba a Vilanova i la Geltrú

La mostra pretén ser una eina provocadora que faci reflexionar explicant, de manera senzilla i visual, què és la Nova Cultura del Territori
Redacció
27/08/2009

Vilanova i la Geltrú (al TOC, carrer de Sant Sebastià, 11) acollirà dels propers 1 a 13 de setembre, l'exposició "No m'expliquis cuentos xinos", una exposició que pretén ser una eina provocadora que faci reflexionar explicant, de manera senzilla i visual a la població general, què és la Nova Cultura del Territori. Organitzada per l'Escola del Territori- Centre per a la Sostenibilitat Territorial (www.centresostenibilitat.cat), la mostra vol arribar a tota la població en general i sobretot a la menys sensibilitzada en temes de sostenibilitat. D'aquí la necessitat d'una exposició atraient, suggerent i clara sobre aquest concepte.

L'exposició consta de sis tòtems amb un títol impactant i un text fàcil de llegir que explica una història que relaciona allò local amb allò global. A través de situacions quotidianes es buscarà la ironia de les nostres accions que, no per més "insostenibles" deixen de ser les reals i dutes a terme per la major part de població. Un exemple n'és la història "Jo he matat un goril·la", que explica la relació entre l'ús dels mòbils i la desaparició dels goril·les a la República Democràtica del Congo. Un dels components del mòbil és el coltan, un mineral d'alt interès estratègic i el 80% del qual s'extreu d'aquest país africà. La pressió de l'activitat minera i la cacera furtiva han fet reduir l'hàbitat dels goril·les i la seva població.

Un altre aspecte rellevant és que l'exposició està formada per diferents eines (tòtems, guia, marxandatge, pàgina web), trencant d'aquesta manera les barreres entre formats. Així doncs, per a complementar els tòtems s'ha preparat una guia de l'exposició que es lliura a les persones que participen a les visites guiades. És un conjunt de sis fitxes amb els títols i les històries i un conjunt d'activitats per a reflexionar. Com a element de participació, es posen a la disposició del públic uns post-it perquè puguin escriure idees, suggeriments i propostes positives en relació a les històries que s'expliquen als tòtems.

D'altra banda, a la pàgina web www.nomexpliquiscuentusxinos.cat s'hi poden trobar els textos dels tòtems expositius; una ampliació i ressenya de fonts de consulta; la guia de l'exposició; el calendari d'on està l'exposició; formulari de reserva; i botiga virtual on poder comprar els elements de marxandatge. També, una secció de fòrum on es pot participar i proposar nous temes o històries per tal de continuar ampliant l'exposició.

Una exposició itinerant
El passat 2008 es van realitzar nou itineràncies tant a les comarques gironines com barcelonines i les valoracions realitzades han estat molt positives. També s'ha pogut dur a terme una visita guiada, el desembre en el marc de la Fira Eco.sí de Girona, que va despertar un gran interès. Es compta ja amb diverses peticions pel 2009.

Aquests són alguns dels llocs on s'ha pogut ja visitar: Olot (Fira de l'1 de maig, on s'inaugurà), Centre Cultural La Mercè de Girona (en el marc dels Dies d'ecologia), festes majors de la Vall d'en Bas (Joanetes, La Pinya, Els Hostalets), Seu de l'IGOP a Barcelona o Fira de Girona (durant la Fira Eco-sí).

AdjuntMida
Image icon expo_cuentos.jpg21.5 KB

Relacionats

Notícia

 L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està estudiant la implantació d'un nou sistema de recollida de residus que s'adapti a l'especificitat i característiques de la ciutat. Actualment el servei és una concessió que es troba en situació de prorroga forçosa i s'estudia, per part d'una empresa externa, com millorar-ne la gestió i eficiència amb l'objectiu d'incrementar el percentatge de reciclatge dels residus que generem.

Article

La lectura del manifest i el lliurament de premis de la XIII Mostra d'Art d'Objectes Reciclats reuneix gairebé 200 infants i joves a l'Auditori Eduard Toldrà

Butlletí