L'explotació forestal, entre els sectors més corruptes

05/05/2011 - 00:00

L'explotació forestal es troba entre els sectors "més corruptes del món" i és particularment procliu a la tala il·legal, segons l'informe global sobre corrupció del 2010 de Transparency International (TI), que s'ha centrat enguany en el canvi climàtic. L'estudi ha estat presentat la tarda d'aquest dimarts a Madrid, el president de TI a Espanya, Jesús Lizcano, ha expressat la necessitat d'assegurar que les mesures contra el canvi climàtic "no sucumbeixin a la corrupció".

L'informe mostra la necessitat urgent d'assegurar la bona governabilitat a la política climàtica, en un context en el qual els governs preveuen destinar fins a 100.000 milions de dòlars a l'any fins el 2020 amb mesures que permetin limitar el canvi climàtic.

Transparency Internacional adverteix sobre els riscos de corrupció que afectaran aquests fons, "diners que circularan per nous canals que no han estat provats", indica Lizcano. Cap dels 20 països que s'espera que siguin els més afectats pel canvi climàtic (i on es destinarà gran part d'aquests fons) té una puntuació superior al 3,6 en l'Índex de Percepció de la Corrupció de TI, en el qual 0 significa una economia extremadament corrupta i 10 significa molt transparent.

L'informe de TI documenta casos de frau en els mercats de carboni, en el qual les empreses "reclamen crèdits per reduccions d'emissions hipotètiques". A més adverteix del risc d'una "maledicció dels recursos verds" en el qual els països que ostenten els minerals necessaris per a les tecnologies verdes han d'explicar la forma que s'emprarà per explotar els recursos de manera transparent.

De la mateixa manera, continua l'informe, els governs que venen terres per a la generació de biocombustibles que, segons s'estima, l'any 2030 representi el 10% dels combustibles per al transport a moltes de les principals economies del món, han de preveure la participació i el control públic per garantir el respecte al dret a la terra de les comunitats locals.

Es preveu que els països amb importants boscos tropicals rebin fons climàtics anuals per 28.000 milions de dòlars destinats a dificultar la desforestació i preservar aquesta forma natural de retenció de carboni. La tala il·legal és una activitat que mobilitza més de 10.000 milions de dòlars per any. Alguns governs ja han exigit crèdits per projectes de plantació forestal "ficticis".

 

Relacionats

Opinió

L’onada de calor fa que es torni a parlar de pobresa energètica, un problema estructural que dura tot l’any i que obliga a les entitats socials a redoblar esforços aquests dies per atendre totes les persones que puguin mostrar dificultats per mantenir una temperatura saludable a la llar. Projectes com el Cooltorise, finançat per la Unió Europea, busquen atendre i acompanyar a totes les persones que tenen dificultats per pagar les factures elèctriques.

Notícia

Els ajuntaments de Sant Boi, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà i Viladecans, el Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Baix Llobregat han presentat el Pla de Sostenibilitat Turística del Delta del Llobregat (PSTD). Aquest projecte transformador i sostenible té com a repte principal millorar el capital natural del sistema turístic i la seva adaptació al canvi climàtic.

Entrevista

Entrevistem Joan Vila a la seva empresa a Besalú, LC Paper. Triem per al plànol una antiga màquina de paper que ell mateix va dissenyar i crear prenent com a base una màquina de segona mà. Reciclar, aprofitar, renàixer de les crisis que ens diu “ha pogut viure” i l’han convertit en la persona que és, un empresari que parla d’aturar el ritme frenètic i ineficient d’un sistema econòmic obsolet i tornar a la felicitat d’allò frugal. Al seu llibre explica la seva experiència al capdavant d'una empresa referent i vol ajudar a construir un full de ruta per al nou paradigma.

Butlletí