L'estalvi en detergent, clau de l'eficiència dels sistemes d'aprofitament d'aigua de pluja

Font: UAB
21/10/2015

La instal·lació de sistemes domèstics d'utilització de l'aigua de pluja suposa per a les famílies un notable estalvi econòmic en detergents i altres additius utilitzats en bugaderia així com una valuosa contribució a la reducció de l'impacte ambiental d'aquesta activitat. Així es desprèn de les conclusions de la tesi doctoral presentada recentment per la investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Maria Violeta Vargas en què analitza l'eficiència dels sistemes d'aprofitament d'aigua de pluja (RWH) a nivell domèstic quantificant els beneficis econòmics i ambientals.

La investigació parteix de la necessitat actual de trobar mesures correctores i preventives que ajudin a gestionar els problemes de proveïment d'aigua, especialment considerant els efectes del canvi climàtic en l'àrea mediterrània i els problemes d'abastament d'aigua en zones àrides. L'estudi, que ha analitzat les possibilitats d'aplicació del sistema i els seus resultats en els 73 barris que conformen Barcelona així com al municipi d'Hermosillo, en una àrea desèrtica de Mèxic, posa de manifest que el 80% de l'estalvi que suposa la instal·lació d'aquests sistemes procedeix de la reducció en el consum de detergents i additius suavitzants. Això és degut al fet que l'aigua de pluja és aigua tova, de manera que requereix un 59% menys d'additius per rentar que l'aigua de l'aixeta, amb alts nivells de duresa.

Els resultats demostren que per cada m3 d'aigua de pluja utilitzada per a rentar la roba (equivalent a 11 cicles de rentat) es produeix un estalvi de 5,68 euros en detergent, i estableixen que la instal·lació de grans dipòsits de recollida pluvial per a comunitats de veïns i fins i tot per a àmplies àrees de barris és més eficient a nivell energètic i econòmic que les instal·lacions individuals.

Encara que una instal·lació comunitària -amb dipòsits de fins a 12.000 m3- suposa una inversió inicial superior, aquest import distribuït entre el conjunt dels veïns beneficiaris té un cost similar al d'una rentadora domèstica convencional i s'amortitzaria en un curt període de temps gràcies a l'estalvi de detergent. Per això, aquest tipus de sistemes de recuperació d'aigua pluvial resulten especialment recomanables en barris amb alta densitat de població com Sants, Verdun, Sagrada Família, Sant Antoni o al Guinardó amb consums de recursos per m3 fins a un 40% inferiors als de barris com Pedralbes, Sarrià, la Clota, el Bon Pastor, Vall d'Hebron o Vallvidrera.

Segons la tesi, més enllà dels beneficis ambientals que comportaria, a la ciutat de Barcelona el sistema de recuperació pluvial permetria un estalvi mitjà de 119 euros a l'any, amb estalvis que oscil·larien entre els 80 euros i els 158 euros anuals segons la tipologia de barri (amb més o menys densitat de població vinculada al tipus d'edificació existent).

Com a exemple, la investigadora María Violeta Vargas exposa que "en el cas d'una persona resident a l'Eixample Esquerra, si a la seva zona s'instal·lés un sistema de RWH li suposaria una inversió inicial de 177 euros, però només l'estalvi en additius podria pagar fàcilment el manteniment i l'electricitat necessària per bombament, i fins i tot així seguiria estalviant 100 euros a l'any ".

Per analitzar les diferents configuracions de RWH, es van aplicar metodologies d'anàlisi d'exergia i anàlisi d'eficiència exergètica per determinar el consum de recursos i eficiència; anàlisi de cicle de vida (LCA) per identificar els impactes ambientals; anàlisi de cost de cicle de vida (LCC) per trobar la viabilitat econòmica, i anàlisi envolvent de dades (DEA) per identificar la frontera de millors-pràctiques cap a la sostenibilitat.

La tesi doctoral conclou que l'aigua pluvial recuperada mitjançant la instal·lació de dipòsits suposa un substitut avantatjós per a l'aigua utilitzada en bugaderia, especialment en llocs on l'aigua de l'aixeta presenta alts nivells de duresa, així com quan la disponibilitat d'aigua és limitada en zones amb escassetat de subministrament.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon slide5.jpg132.06 KB

Relacionats

Butlletí