L'Escola del Territori proposa una línia pedagògica des de la Vall d'en Bas

16/09/2007 - 00:00
Què passaria si un dia ens llevéssim i veiéssim que els animals i plantes del nostre entorn ja no hi són? Com ens movem per anar d'un lloc a un altre i com podem fer-ho de manera més sostenible? Què és la nova cultura del territori i com podem contribuir-hi a nivell pràctic? Aquests són alguns dels interrogants sobre els quals poden reflexionar els escolars i adolescents que participin a les activitats pedagògiques de l'Escola del Territori, que s'han posat en marxa aquest any i es duran a terme a la Vall d'en Bas (Garrotxa). L'Escola del Territori forma part del Centre per a la Sostenibilitat Territorial de Catalunya, que té la finalitat d'observar, educar i actuar per a una nova cultura del territori. 'Educar i aprendre és l'inici, l'única manera per començar un canvi de valors cap a l'escenari d'una nova cultura del territori', explica Llorenç Planagumà, director de l'Escola, ' volem que, entre tots, població de la Vall, visitants i l'Escola, descobrim, coneguem i arribem a respectar el que ens envolta'. Amb el títol d'educAcció, aquesta oferta pedagògica té dos trets peculiars. D'una banda, que totes les activitats es realitzen en l'entorn de la Vall d'en Bas (Garrotxa), ja que conté múltiples hàbitats per mostrar i, de l'altra, que es vinculen a projectes i iniciatives locals en funcionament. Per tant, les accions i aprenentatges dels alumnes no són un fet aïllat, sinó que contribueixen al resultat d'aquests projectes. Les activitats ofertes són:
' El Consum: una cursa sense final. L'activitat permetrà descobrir a alumnes d'Educació Primària i Cicle Mitjà dues maneres diferents d'obtenir productes per a l'alimentació saludable, una cooperativa agrícola i ramadera i un hort. ' L'aigua, el planeta i nosaltres. A través del cranc de riu, una espècie amenaçada, els nens i nenes podran descobrir la relació entre les nostres accions al riu i l'efecte que tenen sobre aquest invertebrat. L'activitat està vinculada al 'Projecte de cranc de riu en el control i seguiment de poblacions'. ' Moure's a la Vall. Una sortida en bicicleta per la Vall d'en Bas és el punt de partida per a un viatge on els alumnes descobriran les facilitats i les dificultats de moure's en un espai rural i es compararà amb altres entorns. ' Amb la terra a les mans. Conèixer un pagès i una finca de producció ecològica és l'eix d'aquesta activitat destinada al segon cicle de l'Educació Secundària. També s'analitzarà el concepte de nova cultura del territori i la seva aplicació en l'agricultura. ' Multitud de formes de vida. Comparant dos hàbitats (bosc natural i bosc artifical) i la seva biodiversitat els nois i noies descobriran la importància de les plantes i els animals a la nostra vida. A través d'aquesta activitat també participen en la conservació del mussol. ' Impactes de l'eix Vic-Olot per Bracons. Amb aquesta activitat pedagògica, destinada a alumnes de Batxillerat, vol analitzar l'impacte ambiental i socioeconòmic de l'eix viari Vic-Olot que travessarà la Vall d'en Bas i també elaborar indicadors de seguiment dels efectes a mig i llarg termini.
L'oferta pedagògica de l'Escola del Territori és el resultat d'un any de treball intens per part del seu equip, que està format per la suma de diverses entitats i persones que fa anys que treballen en l'educació ambiental i la sostenibilitat. Compta amb la col'laboració del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas i l'empresa Merce. Podeu descarregar-vos el tríptic de l'oferta pedagògica a aquí.

Relacionats

Butlletí