Les vaques protegiran Montserrat dels incendis

Redacció

19/06/2010 - 00:00

Un ramat d'entre 45 i 60 vaques de raça bruna dels Pirineus ha començat a pasturar per una nova zona de la muntanya de Montserrat, a l'espai del coll de Can Maçana al Bruc.  L'objectiu és crear un cinturó de protecció antiincendis a la Muntanya, controlant de manera natural l'excés de sotabosc i la càrrega de biomassa.

Aquest projecte ‘Guardabosc-Montserrat', ha estat posat en marxa per l'Obra Social Caixa Catalunya, amb el recolzament de la Diputació de Barcelona i el Patronat de la Muntanya de Montserrat. L'objectiu és minimitzar el risc d'incendis utilitzant un mitjà natural i econòmic: la ramaderia.

El projecte ja fa vuit anys que es va posar en marxa a diferents finques de la cara nord de la muntanya, concretament a la zona de Marganel, es va desenvolupar aquest tipus de pastura en unes 292 ha. Ara, i amb tres anys d'execució del projecte, es preveu que al 2010 siguin 900 ha gestionades d'aquesta manera. Aquesta àrea de prats i pastures, inclosa dins dels del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, ha de funcionar com a franja de seguretat en cas d'incendi forestal.

Però, els beneficis d'utilitzar la ramaderia extensiva van molt més enllà de la prevenció d'incendis. Amb aquestes iniciatives, que han tingut embranzina en els últims anys, es promou la ramaderia ecològica i es manté viva la ramaderia de muntanya, es recolza l'ofici de pastor i es contribueix  a la biodiversitat mantenimt les races autòctones.

Municipis: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament d’Igualada ha presentat l’Oficina de Transformació Comunitària (OTC), el servei municipal destinat a la promoció i dinamització de Comunitats Energètiques i l’autoconsum compartit.

Notícia

L’Associació Empresarial Alta Segarra i l’Ajuntament de Calaf impulsen un estudi de viabilitat per a la creació d’una comunitat energètica basada en plaques fotovoltaiques.

Notícia

Alumnes i professors d'Igualada est troben al II Fòrum de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de la ciutat.

Butlletí