Les set ciutats i projectes de centres urbans més sostenibles

Font: Fundación Entorno
09/03/2012 - 00:00

Amsterdam, Estocolm, Masdar i Singapur estan entre les set ciutats que poden servir de model per als centres urbans intel·ligents del futur, que marcaran la tendència quan s'assoleixi el 70% de població urbana estimat per al 2050. Actualment, el percentatge de població mundial que viu en ciutats està en el 52%, però l'augment previst obligarà les ciutats a evolucionar i adaptar-se a les noves necessitats de la població.

Un estudi de Lux Research ("Technologies for Future Cities: Integrating Efficiency, Sustainability, and Environmental Concerns") afirma que la tecnologia jugarà un rol imprescindible per determinar si les ciutats són harmonioses i sostenibles o tot el contrari. "Les ciutats eficients del futur integraran tecnologies per reduir el seu impacte ambiental", recull Green Biz.

L'informe de Lux, una empresa especialitzada en la investigació independent, identifica les set ciutats i alguns dels seus negocis associats que millor il·lustren les línies de treball de les ciutats eficients del futur:
Singapur és líder en infraestructura urbana intel·ligent i sostenible, destaca la sostenibilitat en l'àmbit de l'edificació, la mobilitat i la canalització d'aigua.
Amsterdam va començar a treballar per convertir-se en la primera "smart city" de la Unió Europea el 2009. IBM, Cisco i Philips són algunes de les empreses que treballen a Amsterdam.
Estocolm és una ciutat tradicionalment ecològica, la joia de la corona és el districte sostenible de Hammarby Sjöstad, que integra la gestió de l'energia, l'aigua i els residus de 35.000 persones en una de les principals àrees industrials de la ciutat.
SmartGridCity és un projecte desenvolupat a Boulder, Colorado (Estats Units), que utilitza l'energia Xcel (elèctrica i gas natural). Accenture, iniciativa que també inclou establir una xarxa urbana intel·ligent, va treballar en aquest projecte.
Masdar, la ciutat verda creada pel govern d'Abu Dhabi té un codi de construcció molt similar al disseny LEED-Platinum.
La Incheon Free Economic Zone, a Corea del Sud, està formada per quatre centres (un de negocis, un d'investigació biotecnològica i de Tecnologies de la Informació, un aeroport i una zona turística). Més, la zona Incheon inclou la ciutat verda Songdo. Una de les empreses col·laboradores amb aquesta iniciativa és Cisco.
Planit Valley, al nord de Portugal, serà la llar d'unes 225.000 persones quan s'acabi el 2015, i segons l'informe de Lux, servirà d'experiment per a moltes innovacions. Cisco, juntament amb Microsoft, també ha participat en aquesta iniciativa.
Segons informa el diari Business Green, l'informe de Lux Research analitza cada un d'aquests set models i descriu els seus avantatges i inconvenients.

 

Relacionats

Butlletí