Les pinedes maresmenques de pi pinyer, en perill de mort

Font: Consell comarcal del Maresme
31/05/2016 - 09:26

Només cal una mirada als boscos maresmencs per detectar que quelcom està passant amb el pi pinyer maresmenc. El verd està deixant pas a un malaltís to marronós. La sequera, les onades de calor, les pedregades i els sòls prims, pobres en nutrients i amb poca capacitat de retenció d'aigua, han provocat que els arbres siguin més vulnerables a les plagues. La processisonària, l'escarabat Tomicus i el fong Thyriopsis Halepensis estan fent la resta.

El Consell Comarcal del Maresme ha alertat de la situació als Departaments d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat i les dues administracions treballaran plegades per fer una diagnosi acurada del problema i cercar-ne sol.lucions.

Un primer estudi pel Consell Comarcal apunta que entre 600 i 800 hectàrees de pi pinyer es troben en una situació difícilment recuperable. S'han trobat afectacions significatives de les masses de pi pinyer a Cabrils, Cabrera de Mar, Argentona, Òrrius, Dosrius, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d'Estrac, Canet de Mar i Sant Pol de Mar.

El pi pinyer és l'espècie dominant als boscos del Maresme. Ocupa 6.500 hectàrees de les 24.969 Ha forestals de la comarca (el 26,43%). Aquesta espècie ha sigut molt sensible a les situacions d'estrès hídric generades per les sequeres prolongades i les onades de calor. A més, pateix molt directament la competència de les alzines i roures. La suma de tot això l'ha debilitat i l'ha deixat més vulnerable a l'atac de plagues. S'han detectat afectacions per processionària, per dues espècies d'escarabat Tomicus (Destruens i Pinniperda) i pel fong Thyriopsis Halepensis.

Aquest cúmul de circumstàncies està provocant la mort de centenars de pins pinyers amb la conseqüent pèrdua de valor paisatgístic i de producció forestal (fusta i pinyes) i l'augment de risc d'incendi forestal. A més, el Consell Comarcal alerta que, si no s'actua urgentment, es corre el perill que l'extensió afectada continuï augmentant.

Es dóna la circumstància que les pinedes que s’estan gestionant i ordenant forestalment no han resultat afectades per aquestes plagues. Malhauradament, l’atomització de les propietats forestals al Maresme, amb una gran quantitat de petits propietaris, dificulta econòmicament i tècnica l’ordenació forestal, si no es fa a través de les Associacions de Propietaris que s’han creat al Montnegre Corredor i a la Serralada Litoral.

El Consell Comarcal ha posat en coneixement dels Departaments d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat aquesta preocupació i han acordat treballar conjuntament. Es farà una detallada avaluació de l'estat actual dels boscos maresmencs de pi pinyer per tal de determinar l'abast dels danys i el cost de l'extracció de la fusta. S'estudiarà també com es pot controlar la malaltia i es proposarà treballar conjuntament amb els propietaris, els ajuntaments i la Diputació de Barcelona per posar fre a la situació. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
07/03/2020 - 10:00
Parc Central, Mataró
Notícia

Les deu caixes niu que es van instal·lar al Bosquet l'any 2017, al municipi d'Alella,  per lluitar contra la processionària dels pins i afavorir la biodiversitat, han donat els seus fruits. El primer any es van ocupar set de les caixes i el segon a nou. Enguany s'han trobat nius a vuit de les deu caixes, xifra que hagués pogut ser major si no s'haguessin malmès tres caixes per actes vandàlics.

Notícia
Font: Pixabay

Font: Pixabay

La publicació oficial de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units ha difós els resultats de la recerca realitzada.

 

Butlletí