Les papallones, protagonistes de la segona Guia de Natura de Vacarisses

Font: Ajuntament de Vacarisses

05/05/2011
El segon volum de les guies “Conèixer la natura de Vacarisses” ha estat una iniciativa de la Regidoria de Medi Ambient amb la col·laboració de l’associació local Objectiu Natura. Aquesta segona guia es dedica a "Les papallones de Vacarisses".
La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vacarisses ha editat la segona Guia de Natura del municipi, que se centra en les papallones que es troben al terme: "Les papallones de Vacarisses". Els continguts de la guia s'han recollit gràcies a la col·laboració amb l'associació local Objectiu Natura, tant en la vessant tècnica, amb tota la informació de la guia, com en la vessant artística, amb les fotografies que la il·lustren. De nou, el suport econòmic per tirar endavant aquest segon volum ha estat la UTE del CTR del Vallès Occidental, el grup d'empreses que gestiona el centre de residus de Coll Cardús.

La iniciativa de les guies de natura té com a objectiu recollir i deixar per escrit el saber popular sobre l'entorn del municipi, per tal de conèixer-lo i entendre'l. Tampoc no hi ha documentació escrita sobre la flora i la fauna del terme, que és rica i única pel fet d'estar enmig de dos Parcs Naturals, el de Montserrat i el de Sant Llorenç i la Serra de l'Obac. Hi ha estudis i referències a l'espai natural de Vacarisses, però no hi ha publicacions o una col·lecció específica i aquestes Guies de Natura han d'omplir el buit.

Segons el consistori, els llibres són per llegir però, sobretot, són per treure pel terme municipal, acompanyant les passejades per la natura, com ja passava amb el primer volum, "La biodiversitat de la Font de l'Orpina". Cal subratllar que la guia es divideix en capítols, per les cinc famílies de papallones que viuen a Vacarisses, amb informació per identificar-les i conèixer-les.

Les papallones
En aquesta ocasió la guia es dedica a les papallones, uns insectes d'aparença fràgil i amb una gran bellesa visual, però que també són uns importants indicadors de qualitat ambiental i de la salut dels ecosistemes en què es troben.

La situació privilegiada de Vacarisses, entre les zones protegides dels parcs de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el massís de Montserrat, i amb tot de rieres i torrenteres, fa que sigui una zona de molt alt valor naturalístic. Tal i com s'indica a la guia, s'hi ha constatat, fins ara, la presència de 66 espècies de papallones, que s'hi enumeren. S'apunta també la possible presència d'una vintena més d'espècies.

Gratuïta pels vilatans
Com ja es va fer amb el primer volum, aquesta setmana s'ha fet arribar a les cases una carta a tots els habitants de Vacarisses, amb la qual poden passar a recollir un exemplar d'aquesta primera guia al taulell de l'Ajuntament o a la Biblioteca El Castell. Les guies també estaran disponibles per consultar a la Biblioteca.

Relacionats

Notícia

Els dies 14 i 15 d'octubre del 2020 s'emetrà en streaming i des de Sant Cugat del Vallès la 3a edició d’acusti.cat, el Congrés d’Acústica de Catalunya. L'esdeveniment comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes al voltant de la problemàtica del soroll. 

Article

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha reduït a la meitat el consum energètic per climatitzar la piscina municipal coberta gràcies a la instal·lació de 160 panells solars híbrids​

Article
S’ha reduït la potència a equipaments tancats per la COVID-19

Setze ajuntaments es van interessar per la proposta del Servei Comarcal de Gestió Energètica i Aigua (SCGEA) del Consell Comarcal del Vallès Oriental d’ajustar la potència contractada en aquells equipaments que estaven tancats per la COVID-19.

Butlletí