Les mascaretes d'un sol ús, un perill per al medi ambient

Els científics alerten que la salut del planeta també repercuteix en la nostra salut

Font: CCMA

03/09/2020 - 10:00

Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Damià Barceló, director de l'Institut de Recerca de l'Aigua, ICRA, ha participat en una avaluació crítica en què diversos experts de tot el món assenyalen les mascaretes i els guants d'un sol ús com un dels efectes col·laterals més devastadors de la Covid-19.

"Aquestes mascaretes porten els mateixos components derivats del plàstic, o sigui derivats de polietilè o diferents tipus de derivats del petroli. Tot això afecta, evidentment, la fauna marina. Però també moltes d'aquestes mascaretes van a parar a terra i alteren la composició del sòl i tot això afecta, evidentment, l'agricultura."

Recorda que cap govern ha pres cap mesura eficaç per impedir-ho. La proposta és que s'incentivi la fabricació de mascaretes biodegradables o la de mascaretes reutilitzables de roba.

"S'ha prioritzat la salut humana respecte de l'ambiental. Però no s'hauria de fer així perquè la salut ambiental i la humana van lligades. És una política errònia perquè ho pagarem car, això."

Una mascareta triga 400 anys a descompondre's. Diverses campanyes intenten conscienciar la població, com la de Greenpeace. El coordinador de l'entitat a Catalunya, Fernando Fernández Méndez, ho veu així:

"El risc que tenim en aquesta crisi és fer un pas enrere. Teníem una ciutadania cada vegada més conscienciada de fer servir productes reutilitzables en comptes de plàstics d'un sol ús. I tenim un problema si ara tornem a donar una empenta a la utilització d'aquests tipus de plàstics".

L'única sortida per a les mascaretes d'un sol ús és llençar-les al contenidor gris, al rebuig, des d'on es porten a abocadors o s'incineren, solucions que no són innòcues, perquè provoquen gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Foodback, amb 900 metres quadrats de superfície, pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys. Al centre s’hi trien fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d’aquest triatge, els productes aprofitables per al consum humà es distribueixen a entitats socials de tot Catalunya.

Notícia
L’equip va trobar ous de tauró gat adherits a plàstics, un fet no documentat fins ara. Foto: Arnau Subías

L’equip va trobar ous de tauró gat adherits a plàstics, un fet no documentat fins ara. Foto: Arnau Subías

Un nou estudi liderat per membres de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha revelat que la presència de plàstics al mar podria contribuir a la introducció i transport d’espècies marines no autòctones que s’adhereixen a aquestes partícules d’origen antropogènic. En el marc del treball, publicat a la revista especialitzada Marine Pollution Bulletin, l’equip científic va identificar diverses espècies adherides a una sèrie de residus plàstics, tant flotants com presents a les platges i al fons marí, de la costa catalana.

Opinió

Hi ha persones que poden veure un camí quan encara és fosc per tothom, i són capaces de moure terra i cel per seguir-lo. Són els pioners. En el camp del malbaratament alimentari, aquesta persona ha estat Paco Muñoz.

Aquesta reflexió de Míriam González Domínguez retrata una persona compromesa i entusiasta que ens va despertar a la rellevància d’aquest problema socioambiental i va semblar consciència per posar-hi fre. Les llavors que va plantar encara floreixen.

Butlletí