Les mascaretes d'un sol ús, un perill per al medi ambient

Els científics alerten que la salut del planeta també repercuteix en la nostra salut

Font: CCMA

03/09/2020 - 10:00

Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Damià Barceló, director de l'Institut de Recerca de l'Aigua, ICRA, ha participat en una avaluació crítica en què diversos experts de tot el món assenyalen les mascaretes i els guants d'un sol ús com un dels efectes col·laterals més devastadors de la Covid-19.

"Aquestes mascaretes porten els mateixos components derivats del plàstic, o sigui derivats de polietilè o diferents tipus de derivats del petroli. Tot això afecta, evidentment, la fauna marina. Però també moltes d'aquestes mascaretes van a parar a terra i alteren la composició del sòl i tot això afecta, evidentment, l'agricultura."

Recorda que cap govern ha pres cap mesura eficaç per impedir-ho. La proposta és que s'incentivi la fabricació de mascaretes biodegradables o la de mascaretes reutilitzables de roba.

"S'ha prioritzat la salut humana respecte de l'ambiental. Però no s'hauria de fer així perquè la salut ambiental i la humana van lligades. És una política errònia perquè ho pagarem car, això."

Una mascareta triga 400 anys a descompondre's. Diverses campanyes intenten conscienciar la població, com la de Greenpeace. El coordinador de l'entitat a Catalunya, Fernando Fernández Méndez, ho veu així:

"El risc que tenim en aquesta crisi és fer un pas enrere. Teníem una ciutadania cada vegada més conscienciada de fer servir productes reutilitzables en comptes de plàstics d'un sol ús. I tenim un problema si ara tornem a donar una empenta a la utilització d'aquests tipus de plàstics".

L'única sortida per a les mascaretes d'un sol ús és llençar-les al contenidor gris, al rebuig, des d'on es porten a abocadors o s'incineren, solucions que no són innòcues, perquè provoquen gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.


 

Categories: 

Relacionats

Entrevista

Llicenciada en Biologia per la Universitat de Granada i Màster en Gestió Marina per la Universitat de Dalhousie, Alba García és la responsable de la Campanya de Plàstics en Greenpeace Espanya. Al davant té un repte gran, però també una cojuntura favorable, ja que per primera vegada la ciutadania ha començat a percebre les dimensions de la problemàtica dels plàstics, i com realment afecta la seva salut i la del planeta. Però tot i l'impacte d'aquesta problemàtica, no sempre tenim els conceptes clars, ni estem encertats en les solucions. Alba ens ajuda a clarificar i afinar el repte i les solucions.

Notícia
Esquema dels nanoplàstics (en verd) acumulats en embrions de peix zebra.

Esquema dels nanoplàstics (en verd) acumulats en embrions de peix zebra.

Un estudi de revisió liderat per la UAB i el CREAF conclou que els nanoplàstics canvien la composició i diversitat funcional del microbioma intestinal en vertebrats i invertebrats. Els efectes de l’exposició extensa i a llarg termini als nanoplàstics observats en models animals podrien ser aplicables als humans.  

Butlletí