Les mascaretes d'un sol ús, un perill per al medi ambient

Els científics alerten que la salut del planeta també repercuteix en la nostra salut

Font: CCMA

03/09/2020 - 10:00

Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Damià Barceló, director de l'Institut de Recerca de l'Aigua, ICRA, ha participat en una avaluació crítica en què diversos experts de tot el món assenyalen les mascaretes i els guants d'un sol ús com un dels efectes col·laterals més devastadors de la Covid-19.

"Aquestes mascaretes porten els mateixos components derivats del plàstic, o sigui derivats de polietilè o diferents tipus de derivats del petroli. Tot això afecta, evidentment, la fauna marina. Però també moltes d'aquestes mascaretes van a parar a terra i alteren la composició del sòl i tot això afecta, evidentment, l'agricultura."

Recorda que cap govern ha pres cap mesura eficaç per impedir-ho. La proposta és que s'incentivi la fabricació de mascaretes biodegradables o la de mascaretes reutilitzables de roba.

"S'ha prioritzat la salut humana respecte de l'ambiental. Però no s'hauria de fer així perquè la salut ambiental i la humana van lligades. És una política errònia perquè ho pagarem car, això."

Una mascareta triga 400 anys a descompondre's. Diverses campanyes intenten conscienciar la població, com la de Greenpeace. El coordinador de l'entitat a Catalunya, Fernando Fernández Méndez, ho veu així:

"El risc que tenim en aquesta crisi és fer un pas enrere. Teníem una ciutadania cada vegada més conscienciada de fer servir productes reutilitzables en comptes de plàstics d'un sol ús. I tenim un problema si ara tornem a donar una empenta a la utilització d'aquests tipus de plàstics".

L'única sortida per a les mascaretes d'un sol ús és llençar-les al contenidor gris, al rebuig, des d'on es porten a abocadors o s'incineren, solucions que no són innòcues, perquè provoquen gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

L’Ajuntament de Vacarisses ha inaugurat l’Oficina d’Emergència Climàtica i Biodiversitat, un projecte pioner a Catalunya. Es tracta d’una aposta forta de l’equip de govern per les polítiques ambientals, amb actuacions complementàries com el canvi massiu de l’enllumenat per tecnologia LED, una transició en marxa des de fa temps.

Butlletí