Les malles instal·lades per l'Ajuntament de Manresa al riu Cardener han evitat l’abocament de 160 quilos de residus

04/05/2022 - 10:52

La nova reixa i el sistema de malles instal·lats a inicis d'any al sobreeixidor de sota la Seu ha aconseguit retenir 160 quilos de residus sòlids, acumulats sobretot durant les darreres pluges. L’Ajuntament de Manresa ha substituït ara les malles per unes de noves.

L’Ajuntament de Manresa ha renovat el sistema de malles que es va instal·lar el mes de gener passat al sobreeixidor que hi ha sota la Seu de Manresa. La col·locació d’aquestes malles ha aconseguit retenir durant aquest temps 160 quilos de residus sòlids, acumulats sobretot durant les darreres pluges, i s’ha evitat d’aquesta manera que anessin a parar al riu. Aquests residus han estat recollits ara durant el procés de renovació de les malles i seran portats a l’abocador de Manresa.

L’actuació forma part de l’acord de custòdia fluvial signat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el setembre passat per millorar i preservar la qualitat i la biodiversitat del riu Cardener. D’una banda, es va col·locar una reixa al sobreeixidor, amb l’objectiu de retenir els sòlids que porti l’aigua i evitar que acabin al riu. La reixa té un pas de llum de 7,5 cm i es va instal·lar dins d’una nova arqueta, que s’ha situat aigües avall de l’arqueta ja existent.

A banda d’aquesta nova reixa, es van instal·lar malles de retenció de sòlids, que permeten augmentar l’eficiència de l’actuació, sobretot en els episodis en què el volum de residus provoqui taponaments a la reixa del sobreeixidor, un fet que provocaria que aquests sòlids continuessin cap al riu. Així, amb les malles es reforça l’eficàcia en la retenció de sòlids, tot contribuint al bon estat de les masses d’aigua. Ara, aquestes malles s’han substituït i s’ha comprovat que, durant aquests quatre mesos, han retingut 160 quilos de residus sòlids.

Es tracta d’un sistema innovador que és el primer cop que s’instal·la a Manresa i el segon cop que es prova a la Catalunya Central (a finals del 2021 es van posar malles de retenció a Sant Fruitós). Consisteix en una placa d’acer inoxidable que està dotada d’uns forats, als quals se’ls afegeix una malla trenada de poliamida d’alta tenacitat, on s’acumulen els sòlids que porta l’aigua.

Un cop plenes de residus —cada una d’elles en pot retenir fins a 250 quilos— aquestes malles es poden canviar per unes de noves o, si estan en bon estat, es poden buidar per tornar-se a fer servir. Darrerament s’han realitzat proves que evidencien que es poden reutilitzar diverses vegades, donada l’alta resistència del material plàstic emprat en la seva fabricació.

El projecte executiu va ser redactat per Aigües de Manresa, per encàrrec de l’Ajuntament de Manresa.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Notícia

L'acció s’emmarca en el projecte destinat a promoure la fauna amenaçada de secà, en aquesta finca municipal situada entre Sant Iscle i Joncadella. El projecte es va iniciar a finals del 2020.

Notícia

La companyia pública de subministrament comença a aplicar mesures excepcionals per reduir el consum d'aigua

Butlletí