Les glaceres guarden grans quantitats de pluja radioactiva... i s'estan fonent

Font: A.S. MonPlaneta

17/04/2019 - 07:55
La glacera Jakobshavn | NASA / John Sonntag

La glacera Jakobshavn | NASA / John Sonntag

La fusió de les glaceres del món és un dels grans efectes del canvi climàtic, no només per l'impacte que pot tenir en la pujada del nivell del mar sinó també per tot allò que la desaparició del glaç deixa al descobert, de cadàvers que hi van quedar atrapats a tones i tones de gasos d'efecte hivernacle. A això, ara, s'hi hauria d'afegir un altre element molt preocupant: la pluja radioactiva. Durant un estudi recent de les glaceres del món, un equip internacional de científics ha descobert que a tots ells hi ha una gran quantitat d'isòtops radioactius que, habitualment, només s'alliberen en explosions o accidents nuclears.

Els resultats d'aquest treball van ser presentats fa pocs dies a la convenció de la Unió Europea de Geociències. Tot i que la investigadora Caroline Clason, de la Universitat de Plymouth, a Anglaterra, va afirmar que aquests contaminants no són una amenaça immediata per al medi ambient, el fet és els nivells de radiació trobats a les glaceres són més elevats que el que es considera apte per al consum humà i, si les glaceres es continuen fonent, podrien arribar a la cadena alimentària. Per dur a terme l'estudi, Clason i els seus companys van analitzar la crioconita, una capa fosca de sediments que es troba a la superfície de moltes glaceres el món. Aquesta capa, formada de matèria orgànica i inorgànica barrejada, conté partícules en suspensió, fongs, matèria vegetal, microbis... tot això la converteix en una esponja molt eficient per a tots els contaminants que cauen amb la neu i la pluja i, a mesura que les temperatures pugen, la crioconita està més i més contaminada.


Prova nuclear Castle Bravo (1954) | Departament d'Energia dels Estats Units

Les mostres analitzades, procedents de 17 glaceres de l'Antàrtida, els Alps, Suècia i el Canadà, entre d'altres, tenien nivells de radiació que són molt rars fora de zones on hi ha hagut accidents o explosions nuclears, i mentre alguns isòtops, com el plom-210, es poden trobar de manera natural, dos d'ells tenen la marca inequívoca de l'activitat humana. L'americi-241, que es produeix per la desintegració del plutoni, va ser trobat a moltes glaceres en nivells que podrien ser perillosos per a la salut humana; i el cesi-137, que es produeix durant les explosions nuclears, va ser trobat a totes 17 glaceres en nivells entre desenes i centenars de vegades superiors al que s'esperava. Segons els investigadors, el seu origen és l'explosió i l'incendi de la central nuclear de Txernòbil, a Ucraïna, el 1986.


El reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil | Wikimedia Commons

Tot i que ara mateix els contaminants de la crioconita no són una amenaça, ho podrien ser a mesura que la fusió de les glaceres els faci anar a parar a rius i llacs, on els animals mengen i beuen. Després de l'accident de Txernòbil, els cèrvols, senglars i óssos d'Europa i Àsia van començar a presentar nivells alts de cesi i, el 2016, desenes de milers de rens van ser considerats no aptes per al consum a Suècia pel mateix motiu.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El canvi climàtic està portant un increment de temperatures i reducció de pluja. Aquests efectes poden donar lloc a vins de major graduació alcohòlica i menys acidesa. S’avaluaran 51 varietats minoritàries amb la participació de 16 centres d’investigació de tot l’Estat espanyol.

Notícia

Les condicions atípicament caloroses i seques que s'han donat en alguns llocs de l'hemisferi nord han desencadenat importants incendis des de la zona del Mediterrani fins a la regió àrtica, la qual s'ha vist especialment afectada. El canvi climàtic, caracteritzat per un augment de les temperatures i canvis en els patrons de precipitació, està agreujant el risc d'incendis forestals i prolongant la temporada en què aquests es produeixen.
Reportatge
Cinc punts clau que has de saber per conèixer com afecta el canvi climàtic i la contaminació a Barcelona

El passat 5 de juny es va celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient 2019, una jornada destinada a conscienciar de la necessitat de protegir i millorar l’entorn que aquest any posa el focus en la contaminació de l’aire. Nou de cada 10 persones al món estan exposades a nivells de contaminació que sobrepassen els marcats com a segurs per l’Organització Mundial de la Salut. Barcelona no escapa a aquesta problemàtica global: l’aire de Barcelona supera els estàndards de l’OMS en cinc contaminants i les dades indiquen com la contaminació està tenint impacte sobre la salut de la població.

Butlletí