Les escoles i instituts del Vallès Occidental promouen la prevenció del malbaratament alimentari

Consorci de Residus del Vallès Occidental i La Torre

12/09/2016 - 10:04

Les escoles i instituts del Vallès Occidental ja poden inscriure’s a les activitats del Programa d’educació ambiental que ofereix el Consorci per a la Gestió de Residus per al curs 2016-2017. 

El Consorci de Residus vol prevenir el malbaratament alimentari a les escoles amb el Programa d'Educació Ambiental ofereix nou activitats dirigides a totes les edats. En total, nou activitats dirigides a totes les edats, des dels alumnes d’Educació Infantil fins als de Batxillerat. I per aquest curs, dues novetats: una nova activitat per prevenir el malbaratament alimentari a les escoles i un nou sistema per a fer les inscripcions online gràcies a una central de reserves.

El nou sistema d’inscripcions és més àgil i fàcil i permet que el professorat pugui reservar directament les activitats, visualitzant el calendari de dies disponibles i evitant tràmits innecessaris. Tota la informació sobre les activitats i l’aplicació per fer les reserves es pot trobar a www.residusvalles.cat.

A banda de la nova activitat de prevenció del malbaratament, s’ofereixen les visites al Centre de Tractament de Residus, la Deixalleria mòbil a l’escola, les activitats de compostatge, la pràctica de biogàs a la Planta de Biometanització de Can Barba i el Taller de sabó a partir d’oli domèstic usat.

Totes les activitats del Programa d’Educació Ambiental són gratuïtes. També resulta sense cost el transport al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, ubicat a Vacarisses, previst en les activitats de visita a aquest equipament.

El menjar no és per llençar

L’activitat “El menjar no és per llençar” és la nova proposta educativa per aquest curs, que es suma a les ja existents. Es tracta d’una activitat que vol prevenir el malbaratament alimentari a les escoles i a casa, reduint el menjar que es llença al menjador escolar. S’adreça a alumnes d’Educació Infantil i Primària i vol identificar el malbaratament alimentari, dissenyar i establir mesures de reducció del malbartament al menjador i promoure els hàbits de prevenció del malbaratament alimentari entre les famílies i la comunitat educativa.

A partir d’una sessió inicial teatralitzada durant l’hora de dinar es treballa i comptabilitza el menjar que els alumnes llencen a les escombraries. Es reflexiona sobre les causes d’aquest malbaratament alimentari al menjador i s’estableixen millores i pràctiques per reduir-lo.

Amb la col·laboració dels educadors de menjadors es realitza al joc “Em llences o em menges?” per conèixer quines són les causes per les què es llença menjar durant tota la cadena alimentària. Al final de l’activitat es proposarà que continuïn treballant i aplicant les bones pràctiques proposades entre tots, durant una setmana. Dos visites posteriors, a mode de seguiment, serviran per comprovar si les noves pràctiques implantades redueixen la quantitat d’aliment que es malbarata al centre. A més a més, l’escola amb la reducció més alta de malbaratament serà premiada amb l’activitat a l’escola de l’Aventura dels Residus, joc educatiu de gran format per a instal·lar al pati durant un dia.

Un dels projectes amb més èxit ha estat el “Recooperem: Cuina per compartir”, que ha promogut l’aprofitament alimentari a les escoles i ha garantit àpats a famílies vulnerables de la comarca, gràcies a la implicació de diferents entitats socials. Actualment ja hi participen 11 escoles de 7 municipis de la comarca i es treballa per tal que el curs 2016-2017 es pugui ampliar a més centres educatius. Aquesta acció es porta a terme conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental i ha permès evitar llençar més de 1.500 kg menjar en bon estat. 

També es porta a terme el projecte “Acaba’t el Plat a Casa” que fomenta que els clients i clientes dels restaurants de la comarca es puguin endur a casa el menjar o la beguda que no s’han pogut acabar al restaurant. D’aquesta manera s’evita llençar el menjar a les deixalles i, per tant, també es produeix un estalvi econòmic. 

El malbaratament alimentari també serà el protagonista de la nova activitat que el Consorci de Residus proposa dins el seu Programa d’Educació Ambiental. El curs escolar que comença al setembre s’iniciarà amb una nova proposta educativa que incidirà sobre els hàbits dels nens i nenes al menjador escolar per tal que es redueixi el menjar que es llença dels plats. 

Per altra banda, el Consorci ha editat un recull de diferents trucs i receptes d’aprofitament alimentari, senzilles i pràctiques per poder avançar en aquests nous hàbits. 

Els darrers anys el Consorci també ha incidit en aquesta qüestió a través de tallers de cuina d’aprofitament i actuacions amb cuiners i cuineres de la comarca. També s’ha treballat amb la UAB per plantejar nous projectes i s’ha donat suport a les actuacions que s’han fet des d’aquest centre universitari, com els dinars d’aprofitament. 

Restes de menjar, al contenidor marró 

Les restes de menjar són una gran quantitat dels residus municipals que es generen. Si se’n fa una bona separació, són les deixalles que han d’anar al contenidor marró, al de l’orgànica. 

Actualment, al Vallès Occidental la recollida de fracció orgànica és inferior al 25% de la generació real. Es podria recollir selectivament 3 vegades més de residu orgànic, és a dir, arribar a les 90.000 tones. Aquestes tones que cada dia no se separen selectivament al contenidor marró, acaben al contenidor gris del rebuig, suposant un increment de cost per a la gestió municipal de més del 50%. Per tant és imprescindible la sensibilització de la ciutadania per augmentar la recollida d’aquesta fracció. 

La recollida selectiva de la matèria orgànica ha acumulat un descens del 17% els darrers 5 anys. El 2015 s’han recollit 21.612 tones de residus orgànics al contenidor marró, un 9% menys que el 2014, quan es van recollir 23.703 tones. Només 4 municipis de la comarca han incrementat el nombre de tones d'orgànica recollides el 2015.

A la Planta de Biometanització de Can Barba hi arriba el residu orgànic dels municipis del Vallès Occidental, més de 22.000 tones, que rep un tractament que produeix biogàs per generar energia elèctrica i aproximadament 3.000 tones de compost anuals. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Una quinzena de centres transmeten l'ensenyament d'aquesta tècnica.

Notícia

Des de l'arribada de 'Too Good To Go', ja són 38 comerços adherits que venen paquets d'aliments a un preu reduït que si no es llançarien a la brossa

Butlletí