Les entitats i la ciutadania de Barcelona es mouen pel clima

25/06/2022 - 18:26

Dissabte 11 de juny, més de 100 entitats, projectes, departaments i programes municipals, van fer possible la jornada del MOU-TE PEL CLIMA, al Parc de la Barceloneta, amb una participació de prop de 1.500 persones.

La jornada va començar a les 8 del matí amb arrencada de l’Ultra Clean Marathon (UCM) i la recollida de residus de les platges del litoral de Barcelona. A la recollida de residus a les platges hi van participar 11 entitats amb més de 210 voluntaris que van recollir 187 kg entre les platges i els espigons, que es van sumar als recollits per als 180 corredors de la UCM durant tot el recorregut. En total, més de 550 kg de brossa que es va categoritzar i van acabar formant un mur de residus a l’arribada al Parc de la Bareloneta en el marc de la jornada del MOU-TE PEL CLIMA. 

La primera de les activitats al parc va ser la conferència de Kate Raworth que encetava el Cicle Transicions: debats per a una nova economia. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va presentar i donar la benvinguda a l’economista ideòloga de la teoria econòmica del Dònut que està adoptant la ciutat de Barcelona. “Necessitem noves teories econòmiques i noves polítiques per afrontar el repte d’aconseguir una llar de prosperitat, en equilibri entre el benestar de totes les persones i la salut del planeta”, va explicar Raworth a la conferència on van participar més de 150 persones i que es pot tornar a veure a través del youtube.

Al migdia, en el dinar d’aprofitament preparat per Plataforma d’Aprofitament d’Aliments, sObres Mestres i més de 40 persones voluntàries es van cuinar i repartir més de 300 plats a partir de 454 kg d’aliments descartats del circuit comercial. Un dinar fet amb aliments que, d’una altra manera, de ben segur s’haguessin convertit en residus.

Durant la sobretaula, va tenir lloc la celebració dels 20 anys de la Xarxa Barcelona + Sostenible i el reconeixement de les Bones pràctiques d’entitats membres. Frederic Ximeno, gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, va felicitar la Xarxa pels seus 20 anys de compromís i persistència, influenciant arreu, i la va encoratjar a seguir treballant, enxarxant-se i a convèncer molta més gent. En Lluis Sala, president del Consell per la Sostenibilitat de Barcelona juntament amb l’Eskamot verd de Sant Ramon Nonat van donar a conèixer les Bones idees per canviar el món 2021, amb projectes de ciència ciutadana marina, bicibús, banys ecològics secs, horts urbans, peix de proximitat, entre altres. Experiències que es van fer properes pel parc durant tota la tarda.

A la tarda i per acabar la jornada, pel parc hi van haver diverses activitats lúdiques, des d’estris fets amb materials reciclats que feien volar la imaginació dels infants, un taller familiar de jardineria domèstica o de fabricació d’una caixa niu, un circuit de bicicletes per als més esportistes, les visites teatralitzades a l’edifici de La fàbrica del Sol o un DJ sostenible, un munt d’activitats que van fer passar una bona estona als i les participants.

Un gran dia que va servir per reflexionar col·lectivament sobre l’emergència climàtica i descobrir que hi ha moltes entitats a la ciutat que ja s’han posat a treballar per aconseguir una Barcelona per viure bé sense fer malbé.

Gràcies a tothom, participants i voluntaris i voluntàries, sense vosaltres aquesta jornada no hagués estat possible. I recordeu, Mou-te pel Clima!


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

De les 34 propostes que els participants de l’Assemblea van traslladar a l’Ajuntament se n’han acceptat i se’n desenvoluparan 29. Giren al voltant de tres eixos principals, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus. Actualment ja s’ha iniciat el pla de treball de les propostes acceptades amb les diferents accions a implementar per poder fer-ne el calendari i el pressupost.

Notícia

El Pla Clima Escola Barcelona consisteix en un seguit d’actuacions de climatització per millorar el confort tèrmic de l’alumnat i els professionals dels equipaments educatius i afavorir la descarbonització i l’autoconsum. 

Butlletí