Les entitats ecologistes volen una Llei de Residus més ambiciosa

Organitzacions ecologistes demanen que la nova Llei de Residus estatal prioritzi la reducció per protegir el medi ambient

Redacció

01/09/2010

El Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino està tramitant la nova Llei de Residus, el període de participació pública del qual finalitza avui. Aquesta nova llei traslladarà la Directiva Marc de Residus i substituirà la Llei de Residus de 1998 que fins al moment ha estat el marc legislatiu per a la gestió dels residus al nostre país. La nova Llei de Residus s'haurà d'aprovar abans de desembre de 2010 per complir els terminis establerts des d'Europa.

Aquesta legislació, que serà el marc que reguli la generació i gestió de residus en els pròxims anys i en la qual s'hauran de basar les Comunitats Autònomes a l'hora d'elaborar les seves pròpies legislacions, serà fonamental per aconseguir una societat  del reciclatge, amb la mínima generació i impacte dels seus residus, o al contrari, per continuar fomentant la cultura predominant de l'"usar i llençar".

Conscients de la seva importància diverses organitzacions ecologistes han fet explícit el seu malestar per l'esborrany, ja que consideren que presenta serioses mancances, principalment subratllen ‘perquè no fomenta la reducció dels residus i per tant no posa mesures per acabar amb el malbaratament actual dels recursos naturals, necessaris per a la producció dels béns de consum'. Al mateix temps denuncien que el projecte de llei tampoc no planteja sistemes alternatius a la gestió actual de residus, malgrat que molts dels mètodes emprats han demostrat amb escreix la seva ineficàcia, i destaquen la que consideren ‘nefasta gestió dels envasos'.

Cadascuna de les organitzacions ha presentat al·legacions al document, que, destaquen ‘ el Ministeri hauria de tenir en compte perquè la nova Llei de Residus compleixi a mig i llarg termini un objectiu de protecció del medi ambient i de reducció del consum de recursos'. Les principals demandes passen per exigir objectius més ambiciosos i vinculants de reducció i reutilització, el respecte de l'ordre prioritari de tractament, l'anomenada jerarquia de residus marcada per la Unió Europea (Reducció, Reutilització, Valorització material, Valorització energètica i Abocament), la incorporació de sistemes de devolució, dipòsit i retorn per a tots aquells residus en els quals sigui més eficaç que els sistemes actuals de recollida selectiva, el control estricte dels processos d'incineració i la reducció del 70% de les bosses de plàstic per al 2013 abans de la seva eliminació total, entre d'altres.

Les organitzacions que han signat aquest manifest són: Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable; la Federació Ecologistes de Catalunya, el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), Ecologistes en Acció i Amics de la Terra.

Teniu el document complert aquí

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Els dies 3 i 6 de febrer els Mercats Municipals del Sagarra i Singuerlín a Santa Coloma de Gramenet estan acollint, respectivament, la quarta edició de la campanya “La bossa o la vida”, en horari de 8:30 a 13:30 h. El propòsit final és la sensibilització tant a comerciants com a ciutadania del consum excessiu de bosses de plàstic i les  nefastes conseqüències pel Medi Ambient.  

Butlletí