Les emissions de diòxid de carboni baten rècords

23/11/2010

Les emissions de diòxid de carboni (CO2), el gas que més contribueix a l'escalfament del planeta, podrien pujar més d'un 3% i arribar fins a nivells rècord el 2010 si l'economia continua avançant al ritme actual, segons prediu un equip d'experts a la revista 'Nature Geoscience'.

Diversos investigadors de les universitats angleses d'Exeter i East Anglia, en col·laboració amb col·legues d'altres països, van elaborar un informe sobre l'evolució de les emissions a tot el món per a contribuir al projecte global de carboni, creat el 2001 per investigar el cicle global d'aquest gas. En el seu estudi, que aquest diumenge recull la publicació britànica, assenyalen que, tot i la crisi econòmica que va assotar el planeta el 2009, les emissions globals de CO2 procedent de combustibles fòssils només van estar aquest any un 1,3 per cent per sota dels nivells rècord aconseguits en el 2008, menys de la meitat del que s'havia pronosticat.

Això es va deure al fet que, encara que la crisi va tenir com a efecte que molts països occidentals reduïssin les seves emissions (entre ells el Regne Unit, que va baixar un 8,6 per cent respecte al 2008, els EUA, Alemanya, Japó o França), aquestes van augmentar en les economies emergents. Així, diversos països amb economies en expansió van registrar un increment d'emissions, com la Xina (un 8 per cent) o l'Índia (un 6,2 per cent).

Pierre Friedlingstein, un dels directors de l'estudi, assenyala que el descens de les emissions el 2009 no va ser tan significatiu com s'esperava perquè la caiguda del producte interior brut (PIB) mundial va ser menor del que s'havia anticipat. A més, la intensitat del carboni -la quantitat de CO2 per unitat de PIB- "va millorar només un 0,7 per cent l'any passat, molt per sota de la seva mitjana a llarg termini d'un 1,7 per cent anual".

Aquest pobre avanç en la mesura d'intensitat del carboni està relacionat amb el major percentatge d'emissions de CO2 de fòssils que s'atribueix als països emergents, que tenen economies amb una intensitat de carboni relativament alta, i també per un augment de la dependència del carbó, apunten els experts.

Nivells màxims
L'estudi conclou que, si l'economia globalitzada avança al ritme actual, les emissions de CO2 per combustible fòssil pujaran més d'un 3 per cent aquest any, de manera que se situaran en els màxims registrats entre el 2000 i el 2008.

La investigació dels científics també va trobar que les emissions globals de CO2 per desforestació han baixat un 25 per cent des del 2000 en comparació amb els anys 90 del segle passat, sobretot per la reducció de les emissions per desforestació en els tròpics.

 

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí