Les emissions de diòxid de carboni baten rècords

23/11/2010

Les emissions de diòxid de carboni (CO2), el gas que més contribueix a l'escalfament del planeta, podrien pujar més d'un 3% i arribar fins a nivells rècord el 2010 si l'economia continua avançant al ritme actual, segons prediu un equip d'experts a la revista 'Nature Geoscience'.

Diversos investigadors de les universitats angleses d'Exeter i East Anglia, en col·laboració amb col·legues d'altres països, van elaborar un informe sobre l'evolució de les emissions a tot el món per a contribuir al projecte global de carboni, creat el 2001 per investigar el cicle global d'aquest gas. En el seu estudi, que aquest diumenge recull la publicació britànica, assenyalen que, tot i la crisi econòmica que va assotar el planeta el 2009, les emissions globals de CO2 procedent de combustibles fòssils només van estar aquest any un 1,3 per cent per sota dels nivells rècord aconseguits en el 2008, menys de la meitat del que s'havia pronosticat.

Això es va deure al fet que, encara que la crisi va tenir com a efecte que molts països occidentals reduïssin les seves emissions (entre ells el Regne Unit, que va baixar un 8,6 per cent respecte al 2008, els EUA, Alemanya, Japó o França), aquestes van augmentar en les economies emergents. Així, diversos països amb economies en expansió van registrar un increment d'emissions, com la Xina (un 8 per cent) o l'Índia (un 6,2 per cent).

Pierre Friedlingstein, un dels directors de l'estudi, assenyala que el descens de les emissions el 2009 no va ser tan significatiu com s'esperava perquè la caiguda del producte interior brut (PIB) mundial va ser menor del que s'havia anticipat. A més, la intensitat del carboni -la quantitat de CO2 per unitat de PIB- "va millorar només un 0,7 per cent l'any passat, molt per sota de la seva mitjana a llarg termini d'un 1,7 per cent anual".

Aquest pobre avanç en la mesura d'intensitat del carboni està relacionat amb el major percentatge d'emissions de CO2 de fòssils que s'atribueix als països emergents, que tenen economies amb una intensitat de carboni relativament alta, i també per un augment de la dependència del carbó, apunten els experts.

Nivells màxims
L'estudi conclou que, si l'economia globalitzada avança al ritme actual, les emissions de CO2 per combustible fòssil pujaran més d'un 3 per cent aquest any, de manera que se situaran en els màxims registrats entre el 2000 i el 2008.

La investigació dels científics també va trobar que les emissions globals de CO2 per desforestació han baixat un 25 per cent des del 2000 en comparació amb els anys 90 del segle passat, sobretot per la reducció de les emissions per desforestació en els tròpics.

 

Relacionats

Article

La fundació municipal de l’Ajuntament de València, València Clima i Energia, en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves convoca per primera vegada el concurs fotogràfic “Objectius pel canvi”, que busca conscienciar i visibilitzar les causes i conseqüències del canvi climàtic a la nostra vida diària. 

Reportatge

Cada cop hi ha més morts a Catalunya per malalties respiratòries, més càncers causats per la contaminació atmosfèrica i, fins i tot, més casos de malformacions congènites. Hi arriben virus tropicals com el dengue, el chikungunya i el Zika. Hi apareixen malalties de noms nous com la MERS, la febre Crimea-Congo o la febre de Lassa. El canvi climàtic i la contaminació estan causant indirectament un nou fenomen sanitari: les malalties climàtiques. Catalunya no n'és cap excepció. El futur és incert.

Butlletí