Les emissions de CO2 van arribar a nivells rècord el 2010 malgrat la crisi

Font: Agència Internacional de l'Energia/EFE

30/05/2011

Les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera van augmentar l'any passat fins a nivells rècord, el que dissipa les esperances de controlar l'escalfament global, segons una estimació realitzada per l'Agència Internacional d'Energia (AIE) a la qual ha tingut accés el diari britànic The Guardian.

Aquest fort increment converteix en una "utopia" l'objectiu d'impedir que les temperatures pugin més enllà dels dos graus centígrads, ha afirmat al diari l'economista en cap de l'AIE, Fatih Birol. A més, tot sembla indicar que l'actual crisi econòmica, la pitjor en 80 anys, ha tingut un efecte mínim en les emissions de CO2.

Segons la informació publicada per The Guardian, el 2010 es van alliberar a l'atmosfera 30,6 gigatones (Gt) de diòxid de carboni, especialment pels combustibles fòssils, un augment de 1,6 Gt respecte al 2009. "És la pitjor notícia sobre emissions. S'està tornant extremadament desafiant mantenir-se per sota dels dos graus centígrads. La perspectiva és ombrívola", ha ressaltat Birol.

El professor Lord Stern, de la London School of Economics, considera que, si continua aquesta tendència, hi ha un 50% de possibilitats de que les temperatures mitjanes a la Terra augmentin més de quatre graus centígrads per a 2100. "Un escalfament així pot interrompre la vida i els mitjans per a la vida de centenars de milions de persones a tot el planeta, portant a una migració massiva i al conflicte", ha assenyalat Stern.

Birol creu, però, que es pot evitar un desastre si els governs presten atenció a aquest escalfament. "Si prenem mesures valentes, decisives i urgents molt aviat, encara tenim una oportunitat de tenir èxit", ha confiat.
L'AIE calcula que si el món vol evitar els pitjors efectes de l'escalfament global, les emissions anuals de CO2 no haurien de ser de més de 32 Gt per a 2020.

Relacionats

Entrevista

 

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability. Aquesta entitat, amb més de 1.500 membres ha estat veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats.  Ha volgut també enviar un missatge clar des del món local, l'esperança que els nous plans nacionals de mitigació siguin més ambiciosos i tinguin en compte als governs locals.

Notícia
Laura Zúñiga Càceres assisteix a la Cimera Social del Clima

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima, el passat 11 de diciembre 2019 per explicar quina és la realitat del que està passant a Hondures i l’assassinat de la seva mare com un femicidi polític i territorial.

Butlletí