Les emissions de CO2 podrien davallar aquest any fins a nivells mai vistos des de la Segona Guerra Mundial

05/04/2020 - 17:32

Les emissions de diòxid de carboni podrien davallar aquest any en una quantitat sense precedents des de la Segona Guerra Mundial, segons les estimacions de l'organització Global Carbon Project (GCP).

Segons Rob Jackson, president de GCP,  la producció de carboni podria caure més del 5% interanual. Seria la primera baixada des de la que es va produir després de la crisi financera del 2008. En aquella ocasió, el descens de les emissions va ser de l'1,4%.

Jackson és professor de Ciències de la Terra i Ciències Ambientals de la Universitat de Stanford de Califòrnia. En una entrevista a l'agència Reuters, va confirmar que una davallada així "no s'ha vist mai, en els darrers 75 anys".

Rob Jackson, president de GCP en entrevista per Skype (Reuters)

La paradoxa és que aquesta baixada de les emissions, necessària per frenar l'escalfament global, està lligada a una crisi sanitària global que ha paralitzat l'activitat econòmica i el transport.

Un informe de les Nacions Unides publicat al novembre va estimar que les emissions haurien de començar a caure un 7,6% de mitjana a l'any entre 2020 i 2030 per donar al món una possibilitat viable de limitar la pujada de les temperatures globals mitjanes a 1,5 ºC, l'objectiu més ambiciós de l'Acord de París.

Per tant, aquesta situació d'emergència, deguda a una qüestió sanitària, posa de manifest la magnitud de la transformació econòmica que cal fer per intentar evitar els escenaris de canvi climàtic més catastròfics.

Els experts alerten que, sense canvis estructurals, els descensos d'emissions causats pel coronavirus tindran una vida curta i poc impacte en les concentracions de diòxid de carboni que s'han acumulat a l'atmosfera al llarg de dècades. És més, després de períodes de crisi, les emissions tendeixen a repuntar a gran velocitat.
 

El patró d'un repunt ràpid ja s'ha començat a reproduir a la Xina, on les emissions van caure un 25% aproximadament a mesura que el país va tancar les fàbriques i va posar en marxa estrictes mesures sobre el moviment de les persones per contenir el coronavirus a principis d'any.
 

Qualitat de l'aire local

A banda dels nivells globals de CO2, un altre fet notable és la millora de les condicions de la qualitat de l'aire locals, sobretot notable en el cas de les grans ciutats. Roisin Commane, professora de Ciències Ambientals de la Universitat de Colúmbia, posa l'exemple de Nova York, on la reducció del trànsit ha estat d'un 30% o més. Durant les últimes setmanes, s'han mesurat els nivells més baixos de CO2, monòxid de carboni (CO), NOx i altres contaminants des que hi ha registres.

Roisin Commane, professora de Ciències Ambientals de la Universitat de Colúmbia (Reuters)

En el cas del CO, han passat de valors d'uns 300 ppb[parts per mil milions] a registres d'uns 180 ppb de CO. La reducció d'aquests contaminants porta, a més a més, a la reducció de derivats com l'ozó, i això afavoreix, per exemple, la reducció de casos d'asma.

En el cas del NO2, la reducció és molt visible perquè aquest gas té una vida molt curta a l'atmosfera. A les grans ciutats europees, l'efecte de la baixada del trànsit ha estat molt notable en aquest gas, però en el moment que recuperem la normalitat els nivells es tornaran a disparar.

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia
Els canvis en la mobilitat han reduït les emissions (Efe/Chema Moya)mb mascareta circula en bicicleta per Madrid

Els canvis en la mobilitat han reduït les emissions (Efe/Chema Moya)mb mascareta circula en bicicleta per Madrid

El transport de superfície, l'energia i la indústria són responsables, conjuntament, del 80% de la reducció

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Opinió

Fa anys que la comunitat científica adverteix sobre les greus conseqüències del canvi climàtic i la necessitat de polítiques contundents que redueixin dràsticament les emissions. Alguns experts ja han fet notar que la crisi climàtica serà encara més greu que aquesta pandèmia. Afortunadament, encara som a temps d'esmorteir els seus efectes i hem vist com la humanitat és capaç d'actuar de manera contundent quan veu el perill davant seu.

Butlletí