Les capitals europees reclamen més mesures contra la contaminació

19/10/2022 - 11:51

Barcelona, París, Berlín, Roma, Brussel·les i Lisboa signen una declaració conjunta per reclamar a la Comissió Europea més mesures contra la contaminació, amb una acció més decidida d’Europa per acompanyar els esforços de les ciutats, així com mantenir el calendari i el rumb de la norma Euro 7.

Les sis capitals europees constaten que els esforços que fan les ciutats són insuficients si no hi ha una política més decidida de les autoritats europees per millorar la qualitat de l’aire i l’eficiència energètica i facilitar alternatives al vehicle privat. Per això, s’insisteix en la necessitat de no demorar la posada en marxa, com a molt tard l’any 2025, de la norma Euro 7, més restrictiva, per reduir l’impacte de les emissions contaminants, considerada una fita molt important i necessària per a l’èxit de les zones de baixes emissions que s’han desenvolupat en capitals i àrees urbanes de tot Europa.

La contaminació atmosfèrica és responsable de problemes de salut greus, com l’asma, la diabetis, les malalties cardiovasculars i el càncer, i també provoca naixements prematurs i afecta el desenvolupament cognitiu dels infants. Cada any és responsable de més de 300.000 morts.

El manifest es fa públic a les portes de la Cimera Mundial pel Clima de la C40, la principal xarxa mundial de ciutats que lluiten per fer front a l’emergència climàtica, que comença dimecres a Buenos Aires, presidida per l’alcalde de Londres, Sadiq Khan. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, n’és la vicepresidenta per Europa.

Accediu a: Declaració dels alcaldes europeus sobre la contaminació atmosfèrica


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La contaminació de l’aire és un problema de salut pública de primera magnitud i cal continuar implementant accions per millorar la qualitat de l’aire a la ciutat. Aquesta és la principal conclusió de l'informe anual de qualitat de l'aire a Barcelona que acaba de publicar l'Agència de Salut Públic de Barcelona.

Article

L'Ajuntament de Barcelona s'ha adherit a una declaració, juntament amb altres ciutats com Oslo, Copenhagen, Vantaa i Hèlsinki, on es compromet a què el 50% de la maquinària de les obres públiques sigui lliure d'emissions el 2030.

Notícia

Un estudi publicat a la revista Environmental Pollution mostra com estar exposat a contaminants atmosfèrics al ventre matern i durant els primers vuit anys i mig de vida altera la connectivitat estructural del cervell en la preadolescència. En particular, els majors canvis es donen com major és la contaminació rebuda els cinc primers anys. El treball ha estat liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”.

Butlletí