Les alternatives demostrades: nuclears i renovables

María Teresa Domínguez i Reinhard Haas van ser els ponents de la segona sessió del cicle de conferències 'Propostes per a després de Kyoto'
Sostenible.cat
28/10/2009 - 00:00
L'Obra Social de Caixa Catalunya organitza durant els mesos d'octubre, novembre i desembre, un cicle de conferències sobre canvi climàtic i energia, Propostes per a després de Kyoto. Sostenible.cat us oferirà un resum de cadascuna de les sessions, que serviran per ajudar-nos a entendre una mica millor la complexitat de l'acord que s'haurà de prendre el proper mes de desembre a Copenhaguen.

Encara que no ens agradi la idea, tot indica que a l'horitzó del 2030 els combustibles fòssils seguiran ben presents, i no hi haurà cap energia alternativa que, per ella sola, sigui capaç de substituir-los. En aquest context, María Teresa Domínguez, presidenta del Foro Nuclear, va assegurar que "és ben possible que fins el 2050 ens haguem d'apanyar amb nuclear i renovables". Actualment hi ha 435 reactors nuclears operant al món, els quals aporten el 17% de l'electricitat que es consumeix al planeta. N'hi ha 53 més en construcció a 14 països, i les previsions de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica són que d'aquí al 2030 se n'haurien de construir entre 300 i 500 centrals més per tal de donar resposta a la creixent demanda.

Pel que fa a l'estat espanyol, Domínguez va defensar el paper que juga la nuclear tot afirmant que és l'energia que ens proporciona "seguretat i estabilitat al millor preu". A tot l'estat hi ha 8 reactors en funcionament (7.728 MW de potència instal·lada), que proporcionen el 18% de l'electricitat que consumim "estalviant-nos 40 milions de tones de CO2 l'any". Per aquest motiu, la presidenta del Foro Nuclear va assegurar que "seria un error tancar el nostre parc nuclear".

De cara al 2030, Domínguez va dir que el mix ideal pel sistema elèctric espanyol seria un terç de renovables, un altre provinent de centrals tèrmiques (carbó i gas) i un altre d'energia nuclear, pel que faria falta construir 11.000 MW addicionals de nuclears. En aquest sentit, la presidenta del Foro Nuclear va demanar un pacte d'estat a Espanya que garanteixi un marc estable per a les inversions en aquest sector.

Els 'condicionals' de les renovables
Un cop dibuixat l'escenari nuclear, Reinhard Haas, vicedirector de l'Institute of Power Systems and Energy Economics de la Universitat de Tecnologia de Viena, va destacar que el potencial de les energies renovables és de 16 vegades el consum actual d'energia al món, però està clar que encara estem molt lluny d'assolir cap fita. De fet, el destacat augment en producció d'energies renovables al món els darrers deu anys s'ha vist deslluït per l'augment del consum d'energia, molt superior.

Per aquest motiu, Haas va afirmar que si volem que les renovables tinguin un pes específic en el mix energètic global, el primer que cal fer és reduir la demanda i millorar l'eficiència (un exemple: ara consumim el triple d'electricitat que l'any 1973). Si ho aconseguim, va assegurar Haas, podríem passar del 20% de renovables l'any 2020 (l'objectiu de la Unió Europea) a un 50%.

Però no només cal millorar l'eficiència. El cost de producció de cada kWh d'energia renovable és encara molt més elevat que el produït amb combustibles fòssils, de manera que si volem que el seu desplegament continuï endavant cal que els governs hi col·laborin mitjançant subvencions i taxes mediambientals.

Actualment, les energies renovables cobreixen el 13% de la demanda global d'energia, i si al 2005 la major part de la renovable era hidroelèctrica, al 2050 el mix renovable serà més variat, amb un important augment de l'energia provinent de la biomassa, però també geotèrmica, eòlica, termosolar, fotovoltaica... Així, els seus estudis indiquen que podrem passar d'una producció de 3.401 TWh l'any 2005 a prop de 12.000 TWh l'any 2020 i més de 30.000 TWh entre els anys 2030 i 2050. La major part d'aquest creixement es donarà, segons Haas, als països en vies de desenvolupament.

Finalment, preguntat sobre si el futur passava per les renovables o la nuclear, Haas va assegurar que els propers 5 anys seran decisius, en funció de la nostra capacitat de contenir l'augment de la demanda. Si no ho aconseguim, va admetre aquest expert, l'auge de l'energia nuclear serà inevitable.

--
Vegeu també:
El futur del passat: carbó, petroli i gas, primera conferència a càrrec de Mariano Marzo i Antoni Llardén.
"Cal modificar els preus de l'energia perquè incorporin els costos reals", entrevista a Josep Maria Vegara, comissari del cicle de conferències Propostes per a després de Kyoto.

Més informació:
Descarrega't la ponència de María Teresa Domínguez
(zip)
Descarrega't la ponència de Reinhard Haas (zip)

AdjuntMida
Image icon conf_pedrera.jpg27.84 KB